YSK’nın iptal kararı sonrası İstanbul’da seçim süreci nasıl işleyecek?

YSK'nın iptal kararı sonrası İstanbul'da seçim süreci nasıl işleyecek?

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), AK Parti’nin olağanüstü itirazını görüşmek üzere dün toplandı. 5 saat süren toplantıda, daha önce alınan ara karar uyarınca İstanbul ilçe seçim kurullarından gelen sonuçlar incelendi. Siyasi parti temsilcilerinin görüşlerinin alınmasının ardından oylamaya geçildi. Oylama sonucunda, İstanbul’da seçimlerin yenilenmesine karar verildi. Karar 4’e karşı 7 üyenin oyuyla alındı. YSK Başkanı Sadi Güven de karara muhalefet eden 4 isim arasında yer aldı.

MAZBATA DA İPTAL EDİLDİ

Seçim yarışını önde bitiren CHP’li Ekrem İmamoğlu, 17 Nisan’da mazbatasını alarak, göreve başlamıştı. YSK seçim yenileme kararı ile birlikte İmamoğlu’nun mazbatasının iptaline de karar verdi. Bu karar sonrası İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğu da boşalmış oldu. Bu nedenle Büyükşehir Belediyesi Meclisinde seçim yapılacak. Bu seçim sonucunda belirlenecek belediye meclisi üyesi 23 Haziran seçimine kadar belediye başkanlığı görevini yürütecek.

GEREKÇE: KAMU GÖREVLİSİ OLMAYAN SANDIK KURULU ÜYELERİ

Peki iptal gerekçesi neydi? YSK’nın iptal gerekçesi iki hususa dayanıyor. Sandık kurullarında görev yapan bazı başkan ve üyelerin yasanın açık hükmüne rağmen kamu görevlileri arasından seçilmemesi ve yine bazı sayım döküm cetvellerinin imzasız ve boş olması seçim iptali sebebi sayıldı. 225 civarında sandık kurulu başkanının ve 3 bin 500 dolayında sandık kurulu üyesinin kamu görevlisi olmamasının, seçim sonucunu etkileyecek boyutta olduğu değerlendirildi. Yine 22 sayım döküm cetvelinin boş, 101’inin ise imzasız oluşu iptal gerekçesi yapıldı.

Peki bu seçimde kimler yarışacak, seçim listeleri değiştirilebilecek mi, hangi partiler seçime katılabilecek?

SEÇİMDE NELER TEKRAR EDECEK?

YSK kararına göre, yeniden yapılması gereken seçimler, bu seçimin tekrarı ve seçimin devamı niteliğinde olduğu için sadece oy verme işlemleri tekrarlanacak.

İLÇELER İÇİN OY KULLANILACAK MI?

YSK’nın kararına göre, yeniden yapılması gereken seçimde, seçmenler yalnızca İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için oy kullanacak. İl Genel Meclisi üyeleri ile İlçe seçimleri için oy verilmeyecek. YSK, Büyükçekmece ve Maltepe’de seçim tekrarı için yapılan itirazı reddetmişti.

HANGİ PARTİLER SEÇİME KATILACAK?

31 Mart’taki yerel seçimlere katılan siyasi partiler bu seçime de katılabilecek.

Siyasi partiler yeniden aday tespiti yapamayacak ancak ölüm, istifa gibi nedenlerle meydana gelecek boşalmalar ilgili seçim kurullarının belirleyeceği tarihe kadar doldurulabilecek.

Birleşik oy pusulalarının basımında 31 Mart 2019’da yapılan seçim için uygulanan esaslar aynen uygulanacak.

SEÇMEN LİSTELERİ GÜNCELLENECEK Mİ?

31 Mart’ta yapılan seçimler için güncelleştirilmiş ve kesinleşmiş sandık seçmen listeleri yeni bir güncelleştirme yapılmaksızın bu seçimlerde de kullanılacak.

Seçim takvimi, süreci yönetecek olan ilçe seçim kurullarınca hazırlanarak uygulanacak.

BELEDİYEYİ KİM YÖNETECEK?

Büyükşehir meclisinin belirleyeceği bir vekil adayı yeni seçim sonuçlanana kadar belediyeyi yönetecek. İstanbul’da siyaset kulislerinden edinilen belgelere göre çok büyük olasılıkla Tevfik Göksu’nun AK Parti ve MHP’nin oylarıyla seçime kadar İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olacak.

Exit mobile version