Cumhurbaşkanı Erdoğan “Türkiye’nin Otomobili Ortak Girişim Grubu Tanıtım Toplantısı”nda yerli otomobili üretecek şirketleri duyurdu. Aynı zamanda yerli otomobillerin ne zaman üretileceği konusuyla ilgili de önemli açıklamalara yer verdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yerli otomobilleri üretecek firmalarla ilgili “Babayiğitler meydana çıktı”. şeklinde ilk çağrısını gerçekleştirdi.
Babayiğitler olarak nitelendirdiği yerli otomobil üretimini gerçekleştirecek firmaları Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding (Karsan Otomotiv), Turkcell, Zorlu Holding (Vestel) olarak açıkladı. Piyasaya sürülecek ilk otomobile talip olduğunu belirten Erdoğan, “Ortak girişim grubumuzdan beklentimiz en geç 2019’da prototipi tamamlaması, 2021’de de satışa başlamasıdır” şeklinde ifadelere yer verdi. Bununla birlikte yerli otomobil üretiminin, ülke ekonomisine büyük katkı sağlaması bekleniyor.
YERLİ OTOMOBİLLERİ HANGİ FİRMALAR ÜRETECEK?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Türkiye’nin Otomobili Ortak Girişim Grubu Tanıtım Toplantısı”nda yerli otomobilin üretiminde yer alacak beş firmayı açıkladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ortak girişim grubunda yer alan 5 şirketi tanıtmak istiyorum.
1) Babayiğitlerin harf sırasına göre ilke Anadolu Grubu‘dur. Otomotiv sektöründe ciddi birikimleri olan grubun projede yer almasını isabetli buluyorum.
2) İkinci şirket BMC grubudur. Kendilerini tebrik ediyorum.
3) Üçüncü babayiğidimiz ise Kıraça Holding.
4) Dördüncü babayiğidimiz Turkcell Grubu.
5) Beşinci Zorlu Holding’dir.
Projede bir de özel sektör koordinasyonunu yürütecek olan TOBB ve Bilim, Sanayi Teknoloji Bakanlığımız var” dedi.
YERLİ OTOMOBİL ÜRETİMİ NE ZAMAN YAPILACAK?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli ve milli otomobil tanıtım toplantısında şöyle konuştu:
Türkiye’nin otomobili için elini taşın altına koyan baba yiğitlerimizi ilan edeceğiz. Ülkemize, milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu girişim grubunun oluşturulma safhasına gelene kadar emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Merhum Muhammed Ali, “Hayal gücü olmayanın kanatları yoktur” diyor. Üretimi, pazarlaması, markası Türk olan bir otomobile sahip olma hayalimiz var. Bu milletimizin de hayali. Bundan 30 yıl önce yerli otomobil konusundaki tereddütleri anlayabiliyorum. 2001 yılında 91 bin otomobilin satılması bu talebin ekonomik bulunmaması normaldi. Ama hala adım atılmıyor olması ayıp haline gelmişti. Bugün bu ayıptan kurtulma yolunda tarihi bir adım atıyoruz.
YERLİ OTOMOBİL NE KADAR YAKACAK?
Yerli otomobilin sadece fiyat konusunda değil yakıt konusunda da vatandaşların bütçesine uygun olması hedefleniyor.
Otomobilin, 6 saatte doldurulabilen batarya ile çalışması, 100 kilometre şarj etmeden gidebilmesi planlanıyor.
Otomobilin enerjisini sağlayacak bu şarjın günde 2 liralık maliyeti olması planlandı. Böylelikle yerli otomobilin hem üretim hem de tüketim konusunda ekonomik olarak Türkiye’ye katkı sağlaması bekleniyor.
TÜRKİYE’NİN OTOMOBİLİNİ YAPACAĞIZ
Mesele sadece otomobil üretmek değil. Buradan ortaya çıkacak tecrübeyle dünyaya meydan okuyacak yeni bir iddialı bir çıkış ortaya koymaktır. İddianız yoksa, kanatlarınız olsa da uçamazsınız. Biz ülke ve millet olarak iddiamızı ortaya koyuyor ve diyoruz ki Türkiye’nin otomobilini yapacağız. Hem de en güzel tasarım, teknolojiyle bu otomobili kazandıracağız. Böyle babayiğitler destek olduğu sürece otomobille birlikte daha nice başarılara imza atarız.
Türkiye’yi darbelerle, terör örgütleriyle yıkamadılar. Ekonomiyi silah gibi kullanarak sendeletemediler. Küresel düzenin çarpıklıkları konusundaki itirazlarımızın haklılığının üzerini örtemediler. Buradan onlara kötü bir haber vereyim. Geçmişte attığı her adımı kontrol ettikleri Türkiye artık yok. Artık istiklali ve istikbaline 15 Temmuz gecesi olduğu gibi, sınır ötesi operasyonlarında olduğu gibi hayatı pahasına sahip çıkan bir Türkiye var.”
İLK OTOMOBİLİN TALİPLİSİYİM
Artık zaman kaybına tahammülümüz bulunmuyor. Bize onlara gereken her yerde omuz vermek düşer. Piyasaya süreceğiniz ilk otomobilin bedelini ödemek şartıyla taliplisi de benim.
Bu ürünün çevremizden başlayarak pazarlanması konusunda her türlü desteği vereceğimizden emin olunuz. Türkiye’nin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline gelmesi ancak bu tür atılımlarla mümkündür. Türkiye’nin otomobilinin motoruna, pazar hedeflerine elbette girişim grubumuz karar verecektir. Halen TÜBİTAK bünyesindeki platform girişim grubumunuz emrine amadedir. Kararları ne olursa olsun biz her türlü desteği vereceğiz. Yeter ki Türkiye’yi bu büyük hayaliyle buluştursunlar.
KENDİ GÖBEĞİMİZİ, KENDİMİZ KESMELİYİZ
Bizim bu otomobille ilgili heyecanımız ortak girişim grubuna özel değildir. Teşvik politikarımızı gözden geçirmeli, yüksek teknolojiye sahip üretime yönelik yatırımlara öncelik tanımalıyız. İhracatımızın niteliğini bu yönde geliştirmeden yılda 500 milyar dolar hedefine ulaşamayız. Daha önceki fırsatları girişimcilerin ayağına pranga vurarak, set çekerek kaçırmıştık. Kayseri’deki uçak fabrikası girişiminin akamete uğramasının şirketin iflası olarak gösterilen gerekçesi kimseyi ikna etmemiştir. Devrim otomobilinin benzin olmadığı için rafa kaldırılması asla gerekçe olamaz. Aradan 60 yıla yakın süre geçti. Dünya standartlarında yerli tabancalarımızı, füzelerimizi henüz yeni yeni ticari düzeye ulaştırabildik. ABD’den polis teşkilatımız 1500 tabanca alacak, verilen cevap ne kongreden geçmedi. Bundan böyle gerek yok dedik. Kendi ürettiklerimizle bu süreci devam ettireceksiniz. Bu kadar nazı çekmeye ne gerek var. Biz bu örnekleri asla unutmadık, unutmayacağız. Ecdadımız hazıra dağ dayanmaz diye boşa dememiştir. Biz kendi göbeğimizi kendimiz kesmek durumundayız.