Yerli Arabada Son Durum Nedir?

yerli-arabada-son-durum-nedir

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bakan Özlü, yerli otomobile ilişkin sorulan bir soruya, “Yerli otomobilde biz iş modelinde değişikliğe gidiyoruz. Bu yeni iş modeli özel sektörün önde olduğu, devletin alttan desteklediği bir model. Burada görüştüğümüz özel sektör firmaları var, bunlarla bir anlaşmaya varacağız ve onların öncülüğünde yerli marka otomobil faaliyetlerimizi yürüteceğiz” yanıtını verdi.
Yerli otomobil çalışmaları için 5-6 ayrı firma ile görüşüldüğü bilgisini paylaşan Özlü, “Bizim hedefimiz 2019 diye daha önce açıklamıştık. 2019 hedefimizi sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı. Antarktika’da kurulacak üs için iş birliği teklifi Özlü, Antarktika’da kurulması öngörülen bilim üssüne ilişkin ise şunları kaydetti:
“Şu anda Antarktika’daki bilimsel faaliyetlerimizin yürütücüsü Bakanlığımız. Ancak bu faaliyetlerin Cumhurbaşkanlığımız himayesine alındığını sizlerle paylaşmak isterim. En az 3 sefer düzenlenmemiz gerekiyordu, birincisini gerçekleştirdik, ikinci ve üçüncü seferleri önümüzdeki yıl mevsimin müsait olduğu, müsaade ettiği zaman diliminde 2017’nin Kasım’ın ayında başlıyor mevsim, Mart-Nisan’a kadar sürüyor, 2017’nin sonu, 2018’in başı gibi diğer seferleri gerçekleştireceğiz. Tabi burada bizden başka yaklaşık 53 ülke, var. Bunlardan 29’u danışman ülke statüsünde. Biz danışman olmayan ülkeler statüsündeyiz şu anda. Danışman ülkeler statüsüne geçmek için az önce ifade ettiğim şartları yerine getirmek için çalışıyoruz. Örneğin bugün ulusal araştırma programını hazırlıyoruz ve yine burada bize iş birliği teklif eden ülkeler oldu, bunlar o bölgede faaliyet gösteren İngiltere gibi, Arjantin gibi, Şili gibi ülkeler.” Söz konusu üs çalışmaları için iş birliği tekliflerinin değerlendirmeye alınacağını belirten Özlü, “Bu programları yürütmenin bir mali yükü var, araştırmaların müştereken yapılması, bu maliyetlerin paylaşılması daha maliyet etkin hale getirilmesi noktasında daha uygun olarak düşünülüyor. Biz de bu ülkelerle önümüzdeki günlerde görüşeceğiz, örneğin Şili’yle, çünkü o bölgeye çok yakın, bir ortak program yürütebiliriz” dedi.

Üretim Reform Paketi Özlü, Üretim Reform Paketi’nin TBMM’ye sunulduğunu sözlerine ekleyerek, “16 Nisan bizim gözümüzde bir inovasyondur, yani Türkiye Cumhuriyeti tarihinde gerçekleştirilen en önemli yenilik veya inovasyon faaliyetlerinden birisidir. Şimdi tabi yeni bir program, bir atılım dönemi başlatıyoruz, Türkiye’nin yeni bir atılım modeli başlıyor” açıklamasında bulundu.
Kapasite kullanım oranlarında ciddi bir artış olduğunu belirten Özlü, “Sanayimize baktığımızda, ihracat pazarlarında geniş toparlanma var ve ihracatımız hızla artıyor. Ekonomik güven endeksi son 16 ayın zirvesine ulaştı. Yine kredilerdeki kullanım artışı ciddi bir canlılığa işaret ediyor. Bu PMI endeksi dediğimiz endeksler piyasanın canlı olduğunu bize gösteriyor. Özellikle referandum sonrası daha ekonomi ve teknoloji gündemine yoğunlaşan bir Türkiye görüyoruz ve bununla birlikte ülkenin risk primleri düşüyor ve ülkemize giren yabancı sermaye miktarı artıyor” değerlendirmesinde bulundu.
Özlü, KOSGEB kredilerindeki son duruma ilişkin ise “Bu sabah itibarı ile 260 bin 491 KOBİ 6 milyar 381 milyon TL kredi kullandı” ifadelerini kullandı.  Benan Özben

Exit mobile version