Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi, TBMM İçişleri Komisyonu’nda kabul edildi. TBMM Genel Kurulu’nda bugün görüşülmeye başlanacak teklifle trafikte yeni kurallar getirilecek. Teklifte öne çıkan bazı düzenlemeler şöyle:
– Hurdaya çıkarılmış araçların karayolunda sürülmesi yasaklanıyor. Sürüldüğünün tespitinde, sürücüsüne 2 bin 18 lira idari para cezası verilecek ve araçlar trafikten men edilecek. Mülki amir, aracın mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verebilecek.
– Muayenesiz araçların trafikte kullanımını engellemek amacıyla 108 lira olarak uygulanan idari para cezası, 235 liraya çıkarılacak. Verilen sürede muayenesini yaptırmayanlar ile emniyetsiz raporu verilen araçlarla trafiğe çıkanlara, 488 lira ceza kesilecek.
– Trafiği aksatacak veya tehlikeye sokacak şekilde art arda şerit değiştirenler, ters yönde araç sürenler bin 2 lira idari para cezasına çarptırılacak.
Korsanın ruhsatı alınacak
– Sürücülere, durarak yayalara ilk geçiş hakkı verme zorunluluğu getirilecek. Sürücüler, yaya veya okul geçitlerinin yanı sıra kavşak giriş ve çıkışlarında da yavaşlayacak. Uymayan sürücülere uygulanan para cezası 235 liradan 488 liraya çıkarılacak.
– İzinsiz veya usulsüz yolcu taşımacılığı (korsan taşımacılık) ile mücadele kapsamında aracı, tescil amacı dışında veya güzergah dışında kullananlara 15 gün men ve bin 2 lira, izin/ruhsatta belirtilen faaliyet konusu dışında yolcu taşıyanlara 30 gün men ve 2 bin 18 lira, çalışma izni/ruhsatı almadan yolcu taşıyanlara 60 gün men ve 5 bin 10 lira, çalışma izninin / ruhsatının süresi bittiği halde yolcu taşıyanlara ise bin 2 lira idari para cezası uygulanacak. Bu fiillerin geriye doğru bir yıl içinde tekrarı halinde, idari para cezaları iki kat şeklinde kesilecek.
– Abartı egzoz kullananlara cezai yaptırım getirilecek. Çevredekileri rahatsız edecek derecede gürültü çıkaracak özellikte olması durumunda, idari para cezası bin 2 lira olarak uygulanacak. Araç mevzuata uygun duruma getirilinceye kadar trafikten men edilecek.
1. madde çıkarıldı
Teklifin 1. maddesi olan, 51 bin 157 güvenlik korucusundan bin 520’sinin emekli olmasını, 30 yaş altı genç korucuların istihdam edilmesini öngören düzenleme AK Parti, MHP ve HDP’nin önergeleriyle metinden çıkarıldı. CHP, 1. maddeye, “emeklilikte yaşa takılanların” da alınmasını isteyerek, önerge sundu. Buna karşılık AK Parti ve MHP’li vekiller, “güvenlik korucularının yanı sıra diğer çalışanların emekliliğine ilişkin önergelerin komisyona sunulduğunu” belirterek, “emeklilik konusuna ilişkin görüşmelerin Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılması gerektiğini” kaydetti. HDP’li vekiller de, “koruculuk sisteminin lağvedilmesi” gerektiğini belirterek 1. maddenin çıkarılmasını istedi. Yapılan oylamada AK Parti, MHP ve HDP’nin 1. maddenin çıkartılmasını isteyen önergeleri kabul edildi.
Çocuklara çakmak gazı satış yasağı
– Solumak, koklamak yoluyla veya başka bir şekilde kişilerde bağımlılık yapabilen çakmak gazının da hangi amaçla olursa olsun, çocuklara satılması veya verilmesi yasaklanıyor.
– 45 yaşından gün almamış başpolis ve kıdemli başpolisler, gerekli şartları yerine getirmeleri halinde “komiser yardımcısı” olabilecek. Başpolis alımı sonlandırılacak.
– Uzman jandarmaların astsubaylığa geçiş yaş sınırı 31’den 35’e çıkarılacak.