Yeni reformlar olmazsa büyüme zor

Yeni reformlar olmazsa büyüme zor

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Türkiye’de birtakım temaslarda bulunması önceki gün eleştirilere neden olmuştu. Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak ve İYİ Parti Milletvekili Durmuş Yılmaz’ın IMF yetkilileriyle yaptığı görüşmeye yönelik eleştiriler devam ederken, IMF açıklamalarda bulundu. Görüşmenin gizli olduğu yönündeki eleştirilere yanıt olarak tüm istişarelerin mutat uygulamalar çerçevesinde gerçekleştiğini vurgulayan IMF açıklaması, Türkiye ile IMF arasındaki Dördüncü Madde İstişaresi çerçevesinde IMF’nin her sene ilgili ülkelerle ikili görüşmeler gerçekleştirdiğini kaydetti. Açıklama, spekülasyonlara yol açan süreci açık bir şekilde betimledi: “Söz konusu istişarelerde IMF’nin görevlendirdiği bir ekip, ilgili ülkeyi ziyaret edip, ekonomik ve finansal bilgiler toplar ve ülkenin ekonomik gelişmeleri ve politikalarını ülke yetkilileriyle tartışır. Söz konusu ekip, ilgili ülkedeki yetkililerle yapılan istişareler neticesinde bir rapor hazırlar ve bu rapor, IMF İcra Kurulu’nda ele alınır.” 

Madde 4 kapsamındaki inceleme ve görüşmelerinin ardından Türkiye ziyaretini tamamlayan IMF heyeti, Türk ekonomisine ilişkin şunları aktardı: 2018 yılı sonunda Türk lirasının yaşadığı sert değer kaybının ardından Türkiye’de büyüme yeni bir sıçrama kaydetti. Bu politika teşvikleri ve elverişli piyasa koşullarıyla etkili oldu. Ancak, Türkiye iç ve dış risklere halen açık. Yeni reformlar yapılmaz ise güçlü, sürdürülebilir ve orta vadeli büyüme zor gözüküyor. Piyasadaki mevcut olumlu atmosferin ekonomideki kırılganlıkları çözmeye dönük bir dizi reformu harekete geçirmek için iyi bir fırsat var. Hükümetin açıklayacağı Yeni Ekonomik Programı da merakla bekliyoruz. Yetkililerin ve özel sektör temsilcilerinin süreç içerisindeki yapıcı tartışmaları ve katkıları için teşekkür ederiz. 

Genişlemeci mali politika, kamu bankalarının kredilerinde artış, net ihracatın güçlü katkısı ve daha olumlu piyasa ortamının etkisi ile ekonominin 2019’un ilk yarısında pozitif büyüme ortaya koyduğuna işaret eden IMF, yapılan ziyaret sonrası IMF uzmanlarının geçen yılki resesyonun büyük negatif etkilerine rağmen Türk ekonomisinin bu yıl yüzde 0,25 civarında büyümesini beklediklerini vurguladı. Yüksek reel politika faizleri, istikrarlı lira, olumlu baz etkisi ile enflasyonda hızlı bir düşüşün oluştuğunu belirten IMF, enflasyonun önümüzdeki aylarda tek haneli rakamlara düşebileceğini, uzmanlarının yıl sonunda enflasyonun yüzde 14’ün altında olmasını beklediklerini de ifade etti. 

 IMF TEMSİLCİLERİNE GEREKLİ UYARI YAPILDI

Hazine ve Maliye Bakanlığından, IMF heyetinin CHP ve İyi Parti ile görüşmesine ilişkin “IMF temsilcilerine önümüzdeki dönem için şeffaflığa azami ölçüde dikkat edilmesi yönünde gerekli uyarılar yapılmıştır” açıklaması yapıldı. Bakanlık şunları aktardı: “Son iki gündür bazı basın yayın organlarında, üye ülkelerin ekonomi yönetimlerine yol gösterici olmak ve uluslararası finansal sistem üzerindeki gözetim görevini yerine getirmek amacıyla gerçekleştirdiği gözden geçirme çalışmaları kapsamında ülkemizde bulunan IMF temsilcilerinin muhalefet partilerinden isimlerle toplantılar gerçekleştirdiğine ilişkin haberler yer almaktadır. IMF Kuruluş Anlaşması’nın 4. maddesi kapsamında gerçekleştirilen ve ‘Madde IV Görüşmeleri’ olarak adlandırılan bu görüşmelerin tamamı muhatap hükümetlerle karşılıklı mutabakat ile belirlenmektedir. Bugüne kadar Türkiye’de yapılan görüşmelerin tamamı hükümet tarafı olan ilgili bakanlık yetkilileri ile paylaşılmış, tüm ihtiyaçların karşılanması ve ayarlamaların yapılması da yine Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilmiştir. Hal böyleyken Cumhuriyet Halk Parti ive İYİ Parti’nin her türlü şaibe ve söylentiye açık bir ortam yaratılmasına müsaade etmelerini anlamak mümkün değildir. Türkiye kamuoyu IMF’den kimin medet umduğunu da görmüştür.”

GİZLİ OLDUĞU NEREDEN ÇIKTI

Paydaşlar arasında, Hükümet yetkililerinin yanı sıra özel sektör temsilcileri, siyasi partiler, akademi ve düşünce kuruluşlarının yer aldığı belirtilen IMF açıklamasında, bu görüşmelerin amacının ülkedeki ekonomik gelişmeler ve geleceğe dair öngörüler konusunda geniş bir yelpazeden bilgi edinmek olduğu kaydedildi. Öztrak, görüşmeye dair yaptığı açıklamada “Yani bu görüşmenin gizli olduğu nereden çıkarılıyor? IMF, iş dünyasıyla, akademisyenlerle ve muhalefetle de görüşür. Dünyanın birçok ülkesinde bunu yapmıştır. Kimse öküzün altında buzağı aramasın” dedi.

 

Exit mobile version