Yavuz sondaja başladı, Avrupa Birliği rahatsız oldu: Önemli bir endişe kaynağı

Yavuz sondaja başladı, Avrupa Birliği rahatsız oldu: Önemli bir endişe kaynağı

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’e yolladığı ikinci sondaj gemisi Yavuz’un Karpaz açıklarına ulaşması üzerine Kıbrıs’ın ardından Avrupa Birliği’nden de (AB) tepki geldi.

AB, ‘YASA DIŞI’ DEDİ

AB Dış Politika Yüksek Temsilciliği konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin yasa dışı şekilde Kıbrıs’ın kuzeydoğusunda sondaj operasyonunun önemli bir endişe kaynağı olduğu” belirtildi.

Açıklamanın devamında ise, “Kıbrıs’ın batısında süregiden sondaj operasyonlarının başlamasından iki ay sonra planlanan ikinci sondaj operasyonu, Kıbrıs’ın egemenliğini ihlal ediyor” ifadeleri kullanıldı.

Önceki gün, Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanlığı’nın yaptığı yazılı açıklamada Türkiye’nin girişimi “Kıbrıs’ın egemenliğinin açık bir ihlalidir” denmişti.

Geçen ay Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin liderleri de Türkiye’yi tartışmalı sularda sondaj faliyetlerine son vermesi gerektiği yönünde uyarmıştı.

ERDOĞAN’DAN NET TAVIR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, Saraybosna ziyareti öncesinde havalimanında gazetecilerin sorularını cevaplayarak, Doğu Akdeniz’deki krize ilişkin “Bu konuda sağdan soldan bazı rahatsız edici sesler çıkabilir ama bu seslerin hiçbirisinin bizi bu yolumuzdan alıkoymayacağını daha önce de zaten açıkladık. Bugün de aynı noktadayım, aynı şeyleri söylüyorum” şeklinde konuşmuştu.

YAVUZ, KARPAZ’DA

Fatih’in ardından Türkiye’nin gönderdiği ikinci sondaj gemisi Yavuz, 20 Haziran’da yola çıktığı Gebze’den hedefi olan Karpaz açıklarına ulaştı. Geminin Zafer Burnu’nun güneyinde bulunduğu belirtildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, uzmanlar tarafından tespit edilen bölgelerde Yavuz’un arama çalışmalarına hafta içinde başlayacağını açıklamıştı. Dönmez, “Yeri delmeden, sondajı bitirmeden bir şey söylemek için erken. Ümit ediyoruz ki, sondajımızda istediğimiz verilere ve kaynağa ulaşırız.” demişti.

TPAO tarafından satın alınan 210 yatak kapasiteli Yavuz sondaj gemisi, daha önce Tanzanya, Kenya, Malezya ve Filipinler gibi ülkelerde görev aldı.

 

 

 

Exit mobile version