Yapılandırmanın ismi bile yetti

Yapılandırmanın ismi bile yetti

Gündemin yeni konusu poşetten sonra şimdide futbol kulüplerinin borçları oldu. Türk futbolunda kulüplerin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntı, her geçen yıl daha da kötüye gidiyor. Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor’un borcu 7 milyar lirayı aştı. Kulüplerin mali kongrelerinde açıklanan bilançoları ve Kamuyu Aydınlatma Platformundan (KAP) yapılan bildirimlere göre, 4 kulübün toplam borcu 7 milyar 172 milyon 845 bin 333 liraya ulaştı. 2012 yılında 2 milyar 062 milyon 363 bin 887 lira olan borçlar toplamı, 5 yılda yüzde 248 arttı ve 7 milyar 172 milyon 845 bin 333 lira liraya çıktı. Böylece ekonomik kriz içindeki kulüplerin borçlarının yeniden yapılandırılması ve vadelendirilmesi gündemde. Kulüplere 31 Ocak 2019 tarihine kadar gelir-gider bilançolarını hazırlamaları için süre verildi. Bilançoları inceleyecek olan TBB ve konsorsiyum ortakları, her kulüp için farklı bir plan çıkaracak. Borçların beş yıla kadar taksitlendirilmesi önerisi de değerlendirilecek. Süre borca ve bilançolara göre belirlenecek. Dün açıklanan yapılandırma detaylarının ismi bile borsa için yetti. Beşiktaş hisseleri yüzde 5.06, Fenerbahçe 4.97, Galatasaray hisseleri yüzde 4.13 primli hareket ediyor. Trabzonspor hisseleri ise yüzde 2.68 primli. İddialara göre, sadece dört büyük futbol kulübünün borçlarının 10 milyar lirayı geçtiği belirtiliyor. GCM Menkul Araştırma Uzmanı Enver Erkan, Ziraat Bankası’nın kulüplerin borçlarının yapılandırmasına destek sağlaması durumunda bunun futbol kulüplerini olumlu etkileyeceğini belirterek şöyle devam etti: “Mali analiz açısından futbol kulüplerini olumlu etkiler, ancak borçlar kulüplerin üzerinde kalmaya devam ediyor. Sadece kısa vadeli borçlar uzun vadeli hale gelmiş durumda. Borçlanma maliyetleri, faiz maliyetleri açısından da bir rahatlama söz konusu olacak, çünkü kamu bankasına daha düşük faizle ve daha uzun vadede ödeyecekleri için bir yandan da bir rahatlama durumu söz konusu olacak.”

Futbolculara çok fazla paralar ödendiğini vurgulayan Mert Yılmaz “Almanya’daki toplam yayın gelirinin yaklaşık yarısı kadar yıllık gelir Türkiye var. Ama bakıldığında bir Alman futbolunun elde ettiği başarının yüzde 50’si Türkiye’de söz konusu değil. Ben şahsı olarak aktarılacak bu kaynağın toplumsal vicdan tarafında çok karşılığının olmadığını düşünüyorum” dedi. Öte yandan yurt dışında 1 milyon euroya oynaması hayal bile olan futbolcular, Türkiye’ye 2.5 milyon euroya geliyor. Vergi tarafında da hiçbir ek ödeme yok. Rakamlar o kadar düşük ki bu vergiyi kulüpler üstleniyor. Bazı Avrupa ülkelerinde yüzde 56 ila yüzde 45 arasında olan vergi yükümlülüğü Türkiye’de yüzde 15.

NoorCM Yurtiçi Piyasalar Satış Müdürü Mert Yılmaz spor kulüplerinin yeniden yapılandırılmaya gitmesini Bloomberg HT’de değerlendirdi. Türkiye ekonomisinin zorlu bir süreçten geçtiğini söyleyen Yılmaz “Toplumun her kesimi krediye ulaşma konusunda bu kadar zorluk çekerken bu kaynağın bu günün koşullarında kulüplere aktarılması doğru mu değil mi tartışması gereken ilk unsurdur” dedi. Yılmaz ayrıca bu tarz uygulamaların daha önce yapıldığını ve devletin elinden gelen desteği vermesine rağmen kulüplerin borç batağından çıkamadığının değerlendirilmesi gereken ikinci unsur olduğunu söyledi. Yılmaz “Türkiye’ de devlet şu anda bu kulüplerinin çoğunun stadyumlarını yaptı ve lig yayın hakkının bu kadar yüksek çıkması için elinden gelen desteği sağladı. Devlet kurumları üzerinden lige isim verildi, sponsor olundu. Dolayısıyla devlet zaten yapması gereken her şeyi fazlasıyla yaptı. Borçlar silindi bir kısmı yapılandırıldı ama değişen bir şey yok” diye konuştu.

TBB, futbol kulüplerinin borçlarının silinmesi veya piyasa normları dışında fiyatlama yapılmasının söz konusu olmayacağını açıkladı. TFF ile Türkiye Bankalar Birliği, yaklaşık 10 milyar TL civarında borcu bulunan 18 Süper Lig ekibinin borçlarını yapılandırmak üzere ortak bir proje hayata geçirecek. Sosyal medyada yer alan haberlerin gerçeği tam olarak yansıtmadığını vurgulanan açıklamada şöyle denildi: TBB Yönetim Kurulu Başkanı, bu çalışmalara sadece kendi bankasını temsilen değil, futbol kulüplerinin kredi ilişkisinde bulunduğu diğer bankaları da temsilen katılmaktadır. Bankalar diğer sektör müşterilerine sundukları yapılandırma imkanlarında olduğu gibi, bu proje çerçevesinde de futbol kulüpleriyle benzer bir uygulama içerisinde olacaklardır. Futbol kulüplerimiz ile bankalar arasındaki ilişki, ticari olup, bundan sonra da aynı anlayışla devam edecektir. Bu çerçevede futbol kulüplerimizin borçlarının bir bankaya devredilmesi söz konusu olmayıp her banka kendi kredi riskini yönetmeyi sürdürecektir. Yeniden vadelendirme ve yapılandırmada, borçların silinmesi veya piyasa normlarının dışında fiyatlama yapılması söz konusu olmayacaktır.

Exit mobile version