Yapay zeka insanı daha zeki yapacak

zeka8

Yapay zekadaki ilerlemelerin insanlar için olumsuz sonuçları olacağına dair tezleri reddeden bazı uzmanlara göre bu teknoloji insanları daha da zeki hale getirecek. Kaliforniya San Diego Üniversitesi’nden nörobiyoloji profesörü Terrence Sejnowski, insan beyninin çalışma prensibine göre modellenen yapay zekanın insanların yeteneklerini artırdığını savunuyor. ‘Derin Öğrenme Devrimi’ adlı kitabı kapsamında konuyu analiz eden Sejnowski’ye göre yeteneklere katkıda bulunan yapay zeka, insanoğlunu gelecekte daha zeki hale getirecek. Örneğin internetten arama yapmak için Google’ın kullanılması veya online çeviri hizmetlerinden yararlanılması daha etkili ve hızlı sonuçlara ulaşılmasını sağlıyor. Kanser tanısı için deri lezyonlarının X-ray imajları ve fotoğraflarının okunmasında yapay zekadan yararlanılmaya başlandığına dikkat çeken Sejnowski bunun daha az hata ve hızlı tanı konulmasını beraberinde getirdiğine dikkat çekiyor. Sejnowski, yapay zekanın daha sık kullanılmaya başlanmasının insanlar için önemli getirileri olduğunun altını çiziyor.

Yapay zekanın getirilerinden bir diğeri ise çok karmaşık süreçleri hatasız yürütebiliyor olması. Bu da insanlara zorlu işlemleri hatasız yürütme fırsatı sunuyor. Sejnowski, bu gelişmeler karşında duyulan kaygının yersiz olduğunu belirterek “Bilgisayarların genel insan zekasına ulaşmadan önce gitmesi gereken çok uzun bir yol var.        

Günümüzün en gelişkin derin öğrenme ağı, insan nöral korteksinin oldukça küçük bir parçasının, ancak bir pirinç tanesi büyüklüğündeki parçasının gücüne eşit. Ve insan beyninin daha büyük beyin bölgeleri arasındaki etkileşimleri dinamik olarak nasıl organize ettiğini bile henüz bilmiyoruz” diyor.

İlk kez bir yapay zeka eseri müzayedede satıldı. Paris merkezli Obvious adlı sanat kolektifi tarafından geliştirilen bir yapay zeka programının imzasını taşıyan ‘Edmond Belamy’nin Portresi’ adlı eser, açık artırmayla 432 bin dolara (2.4 milyon TL) satıldı. New York’taki Chritie’s müzayede evindeki satışı düzenleyen Richard Lloyd “Yapay zeka geleceğin sanat piyasasında önemli yere sahip olacak teknolojilerden yalnızca biri. Fakat bunların etkisinin ne olacağını tahmin etmek için henüz çok erken” dedi. Yapay zeka algoritması 14’üncü ve 20’nci yüzyıllar arasında yapılan 15 bin portreyi içeren bir veri tabanına sahip. Algoritma portreyi üretmek için kendi resmini veri tabanındaki diğer resimlerle karşılaştırarak değiştirdi ve artık bir değişiklik yapamadığı noktada resme son halini verdi.

Exit mobile version