Türkiye, para biriminin hızla değer kaybetmesi sebebiyle 2019 yılında ekonomik zorluklarla karşı karşıya kaldı. Bu sıkıntılı zamanlarda kripto para birimi, enflasyonun etkisinden para çıkarmanın tek uygun yolu olarak görülmeye devam ediyor.
Blockchain News’den Nivesh Rustgi’nin haberine göre; Türkiye’nin 2019-2023 yılları arasındaki etkinliklerini kapsayan On birinci Kalkınma Planı, Blockchain’e dayalı bir merkez bankası parası oluşturmayı önerdi. Raporlara göre, Komisyonun bankalarda varlıkların menkul kıymetleştirilmesini teşvik etmeyi de planladığı bildirildi. Petrol rezervinin desteklediği bir para birimini tanıyan Venezuela’dan sonra bu, Federal Merkez Bankası tarafından desteklenen ilk şifreleme parası olacak.
TÜRKLERİN YÜZDE 18’İ KRİPTO PARAYA SAHİP
Türkiye ayrıca, Avrupa’da parasal fonlar, uluslararası ödeme sistemleri ve yeni vergi sistemleriyle daha güçlü mali ilişkiler kurmaya çalışacak. Türkiye, kira sertifikalarının, hisse senedi portföylerinin ve ürün işlemlerinin dijitalleştirilmesini savunuyor.
Bildirildiğine göre, Türk vatandaşlarının yaklaşık yüzde 18’inden fazlası kripto para birimine sahip. CoinLib’e göre, Türkiye’ye kripto para birimleri cinsinden para girişinin hacmi, İngiltere’deki oranın yaklaşık yüzde 50’sine denk geliyor.
Üstelik USD, EUR, YEN, YUAN ve İngiliz Poundu, Türk Lirası ve Güney Afrika Wonu gibi ekonomik enerji santrallerinin yanı sıra en üstte sadece iki para birimi bulunuyordu.
HÜKÜMET İLGİDEN ETKİLENDİ
Dolayısıyla hükümet kripto para birimini zorlamaya çalışacak olsa da, Türk Lirası’ndan hiç farklı olmayacak. Venezuela Hükümeti, Hükümetin “petro” evlat edinmesini teşvik etmeye çalıştığı gibi benzer bir sorunla karşı karşıya kalırken, vatandaşlar ödeme ve yatırım yapmak için Bitcoin, Bitcoin Cash [BCH], Dash ve Litecoin [LTC] ‘yi tercih ediyor.
Ayrıca, Türkiye’deki kripto para birimlerine artan ilgi hükümeti etkilemiş görünüyor. Ancak, eğer vatandaşlar kripto para birimleri taşımaya devam ederse, hükümet politikalarını tekrar gözden geçirmek zorunda kalacak.
Ashmore’un araştırma başkanı Jan Dehn, medyaya yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomiyi Latin ülkelerindekine benzer bir ekonomik çöküş riski altında bıraktığını söyledi. Uzman, özel sektörün millileştirilmesini ve çözüm olarak sermaye kontrolünü sağlamayı önerdi.