Türkiye’de fotoğraf ve sinema sanatının mutfağı olarak kabul edilen İFSAK’ın İstanbul, Beyoğlu’ndaki merkezi bu defa Türk ve İranlı fotoğraf ustalarının buluşmasına ev sahipliği yaptı. İran Fotoğrafçılar Evi Başkanı Seyed Ehsan Bagheri, İFSAK merkezinde, kurumun yeni dönem yöneticileri Altan Bal, Yusuf Biton, Dayk Danzig ve Işıltan Coşkun ile bir araya geldi.
Oldukça keyifli geçen buluşmada Bagheri, Türk meslektaşlarına, İranlı şair Ahmed Şamlu tarafından seslendirilen ‘Ömer Hayyam’ın Rubaileri’ni hediye ederken, İFSAK Yönetim Kurulu Başkanı Altan Bal da İFSAK adına 2008 yılında, İFSAK yayınları tarafından yayınlanan fotoğraf albümü, ‘Kamyoncular’ı hediye etti.
ORTAK PROJELER YOLDA
Buluşmada ilk sözü alan Bal, İFSAK’ın tarihçesi konusunda verdiği kısa bilgilerin ardından, 60. yılına yaklaşan oluşumun, arkasında herhangi bir devlet ya da sermaye desteği olmaksızın varlığını sürdürdüğünü, bu yönüyle de yakın coğrafyada bir başka örneği olmadığını vurguladı.
Bal konuşmasında, “Türkiye’de fotoğraf ve sinema alanında bir çok ilkin altında imzası olan İFSAK aynı zamanda, Türkiye’den çıkıp dünyada adını duyuran bir çok sinemacının da sinemaya ilk adımını attığı yerdir. Temel amacımız, fotoğraf ve sinema kültürünü geliştirmek ve yaymaktır” ifadelerini kullandı.
Bagheri ve İgual’ın ziyaretlerini mutlulukla karşıladıklarını belirten Bal, “İFSAK adına, İranlı fotoğrafçıların Türkiye’de çalışmalar yürütmesine aracı olmak bizleri çok mutlu eder. Bizler de İran’da fotoğraf sanatı adına bir şeyler yapabilmek için elimizden gelen her türlü çabayı ortaya koyacağız” diyerek, önümüzdeki dönemde İranlı fotoğraf sanatçılarıyla ortak projeler geliştirmekten mutluluk duyacaklarını vurguladı.
BAGHERİ: İFSAK’LA AYNI MİSYONU PAYLAŞIYORUZ
Bal’ın ardından söz alan İran Fotoğrafçılar Evi Başkanı Bagheri, Türk fotoğrafçılarla birlikte olmaktan duyduğu mutluluğu tarif ederken, “Burada olduğum için çok mutluyum. Ayhan Işık sokağın başından buraya kadar ciddi bir tarih dokusu göze çarpıyor, binaya girdikten sonra da kompozisyon birbirini tamamlıyor” ifadelerini kullandı.
20-24 Şubat tarihleri arasında Küçükçekmece Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirdiği, ‘İran’ın Son 40 Yılı’ adlı fotoğraf sergisi hakkında da bilgiler veren Bagheri, İran’ın öncü sanat müessesesi İran Fotoğrafçılar Evi hakkında da şu ifadeleri kullandı:
“1979 yılında açılan ve İran İslam Devrimi ile yaşıt olan İran Fotoğrafçılar Evi, İran’daki en önemli açılış, sergi ve festivalleri organize etmesiyle, İFSAK ile aynı misyonu paylaşmakta. İran’daki profesyonel fotoğrafçılar bizlerle mutlaka bir bağ içindeler. Tüm eyaletlerde şubemiz var. Son 40 yıl içinde İran’da sergilenen ciddi işlerin tamamı tarafımızdan yapıldı.”
YÜKSEK LİSANSI FOTOTERAPİ ÜZERİNE
İran’ın en tanınmış fotoğraf sanatçılarından biri olan 1981 doğumlu Ehsan Bagheri, şu sıralar mesleğini icra etmek yerine fotoğraf tutkusunun peşinden giden bir psikiyatri mezunu. Üstelik, yüksek lisans tezi de fototerapi üzerine. Bir başka deyişle fotoğraf vasıtasıyla insanları tedavi etmek üzerine onaylanmış çalışmaları mevcut. Belgesel ve kısa film alanları da ilgilendiği yan dallar arasında.
Bagheri aynı zamanda bir kurgu fotoğrafçısı. 2. Dünya Savaşı sonunda, Japonya’daki Surubachi Dağı’na bayrak diken ABD’lileri resmettiği bu çalışma aynı zamanda kendine seçtiği alanın zorluğunu da gösterir nitelikte. Bu tarz çalışmalarda, İran’ın en önemli sahne, sanat ve ışık yönetmenleri, ve makyözlerinden destek alıyor.
ORTAK PROJELER İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİNE KATKI SUNACAK
Bagheri, serginin ve ziyaretlerinin amacını şu sözlerle ifade ediyor, “İranlı sanatçılar olarak bizim çabamız, gerçek İran’ı uluslararası kamuoyuna tanıtabilmek. Zira İran, bazı medya kuruluşları tarafından gösterildiği gibi değil tam da sergimizde görüldüğü gibi bir ülke. Türk meslektaşlarımızla girişeceğimiz müşterek projeler, her iki ülkenin yakınlaşmasına büyük katkı sunacaktır.
DÖNÜM NOKTASI NİTELİĞİNDE…
Sohbetin sonunda Türk ve İranlı fotoğraf ustaları 2019 sonbaharında birlikte bir sergi düzenlemenin iyi olacağına kanaat getirerek, sergilerin yanı sıra gösteri, atölye, seminer gibi farklı aktivitelerin de iki ülke sanatçılarının yakınlaşması açısından oldukça faydalı olacağını vurguluyorlar.
İFSAK Yönetim Kurulu Başkanı Altan Bal, bu tür ilişkileri sıcak tutmak için birlikte bir şeyler üretmek gerektiğine inanıyor. Türk ve İranlı sanatçıları bir araya getiren bu küçük adım, tarihe tanıklık eden bizler için bir dönüm noktası niteliği taşıyor.
İlgili Türk ve İran’lı fotoğraf ustaları İstanbul’da buluştu haberiyle ilgili sizde görüşlerinizi yazarak gündeme dahil olabilirsiniz.