Türk Lirası’nda rüzgar tersine döndü

Türk Lirası’nda rüzgar tersine döndü

Dünya piyasalarındaki ticaret savaşı gerilimi borsa ve kuru büyük bir etki altına aldı. Türkiye tarafında geçen haftadan bu yana dolar/TL 5.55 seviyesinden itibaren ibreyi düşürmeye başladı. Önceki gün 5.48’e kadar gerileyen kur dün, 5.44 lira seviyelerinden işlem gördü. Lira, TCMB’nin 25 Temmuz’daki 425 baz puanlık faiz indiriminden beri dolar karşısında yüzde 4 ile en fazla değer kazanan gelişen piyasa parası oldu. Yabancı kurumlar, Türk lirasında son dönemde görülen yükselişle birlikte bu hafta ‘TL al’ tavsiyesi verdi. ABD-Çin arasında yaşanan ticaret savaşı geriliminin, Merkez Bankası’nın swaplar üzerinde yaptığı hamlelerin ve yurtiçinde dolar talebinin azalması nedenlerin etkili olduğu görüşünde. Analistler doların bütün para birimleri karşısındaki değer kaybından TL’nin de olumlu etkilenmeye devam ettiğini belirtirken, Merkez Bankası’nın swaplar üzerinde yaptığı hamlelerin de kur üzerinde pozitif etki yarattığını ifade etti. GCM Yatırım Ekonomisti Enver Erkan “ABD ile Çin arasındaki ticaret geriliminin artmasıyla ana piyasalara gelen satışlarla beraber genelde riskli varlıklarda büyük düşüşler görüldü. ABD hükümetinin Çin’i kur manipülatörü ilan etmesiyle bu gerilimin bir üst seviyeye taşındı. Bu ortam içerisinde TL’nin güçlü kalmaya devam etti ve gelişmekte olan ülke para birimleri grubunda pozitif tarafta yer aldı. Küresel risk iştahının bu kadar bozulduğu bir ortamda bile kurda ciddi hareketlenme görmedik” dedi.  

Londra’da bulunan CitiGroup stratejisti Luis Costa, döviz kurunda bir sonraki hareketin büyük bir ihtimalle euroda düşüş olacağını, FED’e yönelik genişleme beklentilerin yüksek faiz ödemesi yapan paraları destekleyeceğini belirtti. Costa “Şu an için TL’ye yönelik bireysel girişlerin destekleyici olmayı sürdüreceğini düşünüyoruz. Çok kısa vadeli TÜFE patikası volatil olmasına karşın, nominal ve reel faizlerin kısa vadede normalleşmesi yönündeki söylemini korumasına izin verebilir de” diye konuştu. CitiGroup üç ay vadeli euro/TL forward kontratlarında 5.85 hedefiyle kısa pozisyon tavsiye etti. 

Societe Generale gelişen piyasalar stratejisti Phoneix Kalen’in müşteri notunda Türkiye’nin küresel faiz avı ve ekonomik dengelenmeden fayda sağlayacağı belirtildi. Kalen, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının Türkiye’ye etkisinin sınırlı olduğunu ve Türkiye’ye yönelik ABD yaptırımı riskinin de savuşturulduğunu da sözlerine ekledi. Dolar/TL’de kısa pozisyon tavsiyesi veren banka, kur 4.7026 hedefiyle kısa pozisyon öneriyor. Zararı durdur emri ise 5.8091 seviyesinde bulunuyor. Kalen’in raporunda yüksek faizin jeopolitik ve Merkez Bankası’nın bağımsızlığına ilişkin endişelerin dengelenmesine yardımcı olabileceği belirtilirken “İyileşen enflasyon görünümü, sert faiz indirimlerine rağmen Türk varlıklarını reel faizlerle hala cazip kılıyor” ifadesi yer aldı. 

ABD’nin geçen hafta Rusya’ya bir dizi yaptırım açıklamasıyla geçen hafta ‘dolar sat, ruble al’ tavsiyesinden vazgeçtiklerini hatırlatan Deutsche Bank TL’de ise boğa tutumunu sürdürdüklerini belirtti. Kurum TL/rand’da yükseliş için daha fazla alan olduğunu, bu nedenle de ‘TL al, rand sat’ hedeflerini 2.70’ten 2.80’e yükselttiklerini, zarar kes seviyesini ise 2.40’tan 2.55’e çektiklerini açıkladı. 

EN FAZLA TL DEĞER KAZANDI

Gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında zayıflama eğiliminde. TL de benzer biçimde önceki gün 5.30 desteğine yaklaşırken başlayan tepki alımlarının etkisiyle değer yitirmekte. 5.42 seviyesinin aşılması ile 5.50 sonraki direnç olarak takip edilebilir. Türk lirası cuma günkü kapanıştan bu yana dolar karşısında en fazla değer kazanan ve gelişen ülke para birimi oldu. TL’yi yüzde 1,39 ile Macar forinti izledi. Bu hafta dolar karşısında en fazla kaybedenler ise Brezilya reali ve Arjantin pesosu oldu. TL’nin yükselişi devam ederken borsa ve CDS’lerdeki gelişmeler iyimser değil. Diğer bir sebep enflasyonun düşeceği beklentisi. Eylül-ekim aylarına kadar olan baz etkisi önemli bir rol oynuyor. Goldman Sachs’a göre enflasyon eylül ve ekim ayında yüzde 10’ün altına düşebilir. Böylesi beklentiler şimdiki yüzde 16,5’luk politika faizi ve onun tarafından etkilenen diğer faizlerin bile dünya ortalamalarına göre gayet yüksek reel getiri veriyor oluşu anlamına geliyor.

ALTIN FİYATLARINDA YÜKSELİŞ SÜREBİLİR

Goldman Sachs analistleri halihazırda 6 yılın zirvesine yükselen altın fiyatlarında yükselişin devam edeceğini öngörüyor. Uzmanlar küresel ekonomik görünümdeki kötüleşme, ABD ile Çin arasında artan ticaret gerilimi gibi etkenlerle yatırımcının güvenli liman arayışında olacağını, bu nedene ons altının gelecek 6 ayda 1.600 dolara yükseleceği tahmininde bulundu. Analistler “Eğer ticaret savaşlarında gerilim artar ve büyüme endişeleri sürerse ETF’lerdeki altın miktarının da artmasıyla fiyatlar daha da yükselebilir. Altın ETF’leri son dönemde 2016’da olduğu gibi güçlendi. Bunun da kısa vadede devam edeceğini düşünüyoruz” değerlendirmesini yaptı.

 

Exit mobile version