Televizyon hafızayı öldürüyor

Televizyon hafızayı öldürüyor

KARAR/ALMANYA

Televizyon hala insanların boş vakitlerini geçirdiği önemli mecra. Televizyonun özellikle cocuklar ve gençler üzerindeki etkileri üzerinde sayısız araştırma bulunuyor. Ancak yetişkinler üzerinde ne tür etkiler bıraktığı konusunda yapılan araştırmalar bir hayli sınırlı. Yaşları 50 üzerinde olan insanlar da en çok televizyon izleyen yaş grubları arasında yer alıyor. Bu grup hakkında geniş araştırmalar olmamakla birlikte, 50 yaş üstünde yoğun televizyon izleme alışkanlığı hafızaya etki edebiliyor hatta yer yer demans hastalığına yol açacak izler bırakabiliyor.

Lonra’da bulunan University College’de Daisi Fancourt ve Andrew Setptoe isimli bilin insanlarının öncülüğünde televizyon izlemenin bu yaş grubuna yaptığı etkiler 6 yıl süren bir araştırma boyunca izlendi. Yaşları 50’nin üzerinde olan
3 bin 590 erkek ve kadın üzerinde yapılan araştırmaya göre günde 3.5 saatin üzerinde televizyon izleyenlerin  sözlü hafızası, bu sürenin altında televizyon izleyenlere göre daha az.  Sözlü hafızadaki eksiklikler konuşmalarda ana konulardan sapmalara ve konuşulanları anlamamak gibi sorunlara yol açıyor. 

Araştırmacılar, hafıza zaafiyetine sağlık, yaş ve sosyal konumun da etkisi olduğunu belirtirken “Araştırmada bu etkenler yüzde 40 ve 55 arasında sözlü hafıza zaafiyetlerin izah ediyor. Ancak geri kalanları izah etmiyor. Bu etkenlerden bağımsız olarak ne kadar çok televizyon izlenirse o kadar çok sözlü hafıza kaybı yaşanıyor sonucu çıkıyor” şeklinde konuşuyor. 

Araştırmacıların tahminlerine göre televizyon izlenmesi beynin uyanık kalmasına sebebiyet veriyor ancak bir noktaya odaklanmayı engelliyor. Yoğun televizyon tüketimi bundan dolayı hafızaya negatif etki yapıyor. Çünkü televizyon okumak, ortak oyunlar oynamak, kültürel etkinliklere katılmak gibi alışkanlıkların engelliyor. Sözlü hafızada meydana gelen azalma sadece televizyon önünde vakit geçirmekle alakalı değil, beyni güçlendiren faaliyetlere daha az zaman ayrılması ile de alakalı. Araştırmada televizyon tüketiminin defansa neden olabilceği konusunda ise bir bulguya rastlanmadı.

Exit mobile version