Teknoloji üzerine…

Kimliksiz cesetler için 'DNA veri tabanı' oluşturuluyor

Her zaman teknolojinin insan hayatına olan etkilerinden bahsederken daha çok olumsuz örneklerinden bahsederler. Özellikle de doğaya ve insana verdiği zararlardan bahsederler. Teknolojik gelişmelerin aslında doğaya zarar vermesinin ciddiye alınmayacak bir şey olduğundan bahsedeceğim.

En genel olarak teknoloji çevreye hava kirliliği, deniz kirliliği ve çevre kirliliği olarak büyük etkiler yaratmaktadır. Günümüzde tabi ki bu zararların en aza indirgenmesi ve hiçbir şekilde zarar verilmemesi dileğimizdir. Fakat dünya ilk oluştuğu andan itibaren böyledir. Yani insanın olmadığı ve dünyanın ilk oluştuğu zamanlar dünya insan yaşamı için uygun değildi. Gökyüzünde yüksek miktarda karbon monoksit gazı bulunmaktaydı. Her yerde volkanlar ve nehir gibi akan lav ırmakları vardı. Canlı yaşamı için uygun ortam yoktu anlaşılacağı üzere. Bu süreç milyonlarca yıl sürdü.

Sonra canlıların yaşaması için uygun atmosfer ve biyolojik çeşitlilik ortaya çıktı. Milyonlarca yılda canlılar türedi ve dünya bugünkü haline geldi diyebilir miyiz? Tabi ki hayır! Dünyanın hareketleri hala bitmiş değildir. Hala dağlar oluşuyor, denizler oluşuyor ve birçok canlı nesli tükeniyor yada yeni türler ortaya çıkıyor. Dünyanın özelliği sürekli aktif ve değişken olmasıdır. Dinozorlar insanların teknolojik icatları yüzünden mi yok oldu? Tabi ki hayır! Doğa tarafından yok oldu. ve daha birçok canlı türü insanların hiçbir etkisi olmadan yok oldu. Bugün birçok canlı türünün korunmasına çalışan insanlar aslında bazı türleri korumaktadırlar. Hem de teknoloji sayesinde.

Teknoloji dünyayı daha iyi anlamamızı sağladığı için bilme ve merak duygularımızı tatmin eder. İnsanoğlu yeni şeyler öğrendiği ve doğaya hükmedebildiği zaman büyük haz duyar. Zaten kendisinin de belirli bir ömrü var. Bu hayatı da en iyi şekilde değerlendirmek hakkıdır. “Çevre kirliliği yaratıyor teknoloji!” daha önce de dediğim gibi dünya milyonlarca yıl boyunca kirliydi. Doğada poşetlerden bahsediyoruz.

Poşet de aslında doğadan elde ettiğimiz maddelerden ürettiğimiz bir ürün değil mi? Aslında biz doğada var olan kanserojen ve mikropları ortaya çıkarmıyoruz. Onlar zaten var. Doğa kendisini her zaman yenilemiştir. Ve yenilemeye de devam ediyor. İnsan nüfusu arttığı için bir şekilde yeni salgın hastalıklar çıkıyor. Bu kadar nüfusu nasıl besleyecek dünya? Bir şekilde denge kurmaya çalışıyor. Hastalıklara yeni çözüm bulunuyor arkasından yeni bir hastalık çıkıyor.

Ne yaparsak yapalım doğa kanunlar geçerli olacaktır. Çevre kirliliği dediğimiz şey zaten doğada var olan nesneleri tekrar doğaya salmamızdan başka bir şey değil. Sadece teknoloji bu işi hızlandırıyor diyebiliriz. Milyonlarca yıl önce bugünkü çevre kirliliğinin binlerce hatta on binlerce katını düşünün. Dünya bu pisliği temizlemişken bizim teknoloji ile yaptıklarımızı mı temizleyemeyecek? Teknolojiyi iyi değerlendirmek ve kısa hayatlarımızda merakımızı giderelim yeter. Herkes nasıl mutlu hissediyorsa o şekilde yaşasın. Teknolojiye suç atmak işin en kolay yoludur. Kullanmasını bil yeter…

Exit mobile version