Sümela yeniden ziyaretçileriyle buluşacak

Sümela yeniden ziyaretçileriyle buluşacak

Kültür ve Turizm Bakanlığ’ından yapılan açıklamaya göre, Bakan Mehmet Nuri Ersoy’un girişimleriyle restorasyon çalışmalarına hız verilen Sümela Manastırı’nda dört yıldan sonra yeniden ziyaretçi kabul edilmeye başlanacak. Ziyaretçiler, manastır içerisindeki birinci avluya kadar olan ilk bölümü, yarından itibaren gezebilecek. Bakanlık, Sümela Manastırı ve kompleksinde sürdürülen tüm çalışmalar tamamlandıktan sonra, manastırın UNESCO Dünya Kültür Miras Daimi Listesi’nde yerini almasına yönelik işlemleri başlatacak.

2020’DE TAMAMLANACAK

Manastırda restorasyon ve çevre düzenlemesi kapsamında patika yollarda duvar ve derz yapımı, döşemelerin ve merdivenlerin ahşapla kaplanması, mutfak, ayazma, papaz odası ve keşiş odalarını kapsayan bölümlerde askıya alma ve restorasyon imalatları tamamlandı. Ayrıca, su kemerleri ve giriş bölümü üzerinde yer alan kayalık yüzeylerdeki taş temizleme işleri, dış avlu ve giriş bölümü yapıları olan tuvalet, bilet gişesi ile yine su kemerlerinin restorasyonları da yapıldı. Sümela çevresindeki taş düşme tehlikesi önlemleri ikinci etabında, giriş kapısı üzerinde düşme tehlikesi bulunan bin 600 tonluk kaya bloğunun yerine sabitlemesi ve çelik ağla bohçalaması yapıldı. Bu yüzey dışındaki kilise ve sınıfların yer aldığı bölüm üzerindeki alanlarda da kaya ıslahı ve temizlenmesi çalışmaları yürütülecek. Ardından manastır içerisindeki kilise, sınıflar ve avlu kısmında restorasyon çalışmaları yapılacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2020’nin sonunda tamamlanmasını planladığı restorasyon çalışmaları, 22 Eylül 2015’te başlatılmıştı.

Sümela Manastır Kompleksi için çalışmaların güvenli olarak sürdürülebilmesi amacıyla bir yıl süreyle verilen kapatma kararı, kaya düşmelerinin tehlike yaratması ve alanın coğrafi koşullarının zorluğu nedeniyle uzatılmıştı.

KEŞİŞLERİN RÜYASI

Atinalı Barnabas ile Sophronios adlı iki keşiş aynı rüyayı gördü; İsa’nın öğrencilerinden Aziz Luka’nın yaptığı üç Panagia ikonundan, Meryem’in bebek İsa’yı kollarında tuttuğu ikonun bulunduğu yeri gösteriyordu. İki keşiş, birbirlerinden habersiz rüyalarında gördükleri Sümela’ya gelerek 365 – 395 yılları arasında deniz seviyesinden 1.150 metre yükseklikte kayaların oyulmasıyla oluşturulan bir kilise yaptırdı. Kilisenin ilk kuruluşuyla manastır haline dönüşümü arasındaki bin yıllık dönem hakkında fazla bilgi bulunmuyor. 18 Nisan 1916’dan 24 Şubat 1918’e kadar süren Rus işgali sırasında Maçka civarındaki diğer manastırlar gibi bağımsız bir Pontus devleti kurmak isteyen Rum milislerin karargahı olan Sümela Manastırı, nüfus mübadelesiyle bölgedeki Hıristiyanların Yunanistan’a gönderilmesinin ardından önemini yitirmesiyle kaderine terk edilmişti. Kültür Bakanlığı tarafından onarılan Sümela Manastırı turizme açıldı.

Exit mobile version