Sorun yumağı çözüm bekliyor! Ders zili 2 milyar liralık yükle çaldı

Sorun yumağı çözüm bekliyor! Ders zili 2 milyar liralık yükle çaldı

Okullarda yeni dönemin ilk ders zili dün çaldı. Heyecanlı öğrenciler ve telaşlı veliler, okul bahçelerini doldurdu. Soru işaretleriyle başlayan yeni dönemde, çözülmesi gereken sorunlar var; sözleşmeli öğretmenler, sınav sistemi, okul yerleştirmeleri, özelleştirme… Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden yapılan 2 milyar liralık kesintinin yeni dönemi olumsuz etkileyeceği belirtiliyor.

18 milyonun üzerinde öğrenci ve bir milyonu aşkın öğretmen için başlayan yeni dönemin ilk saatlerinde büyük şehirlerde trafik sorunu baş gösterdi. Okullarına giden öğrenciler, ders kitaplarını “sıfır atık” farkındalığını artırmak için plastik poşetlerde almadılar.

Eğitim-İş yeni öğretim yılı ile ilgili bir değerlendirme yaptı. Yaşanan karanlık tablodan çıkışın tek yolunun eğitimin eşit, parasız, bilimsel, laik ve kamusal niteliğinin arttırılması olduğu belirtildi.

SINAV SİSTEMİ SORUNU

Eğitimdeki sorunların üzerine bir de ekonomik krizin yarattığı etkinin yüklendiği belirtilen açıklamada “LGS birçok öğrenciyi istemedikleri okullara gitmeye mecbur bırakmakta” denildi. Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Sınavla öğrenci alan akademik liselerin kontenjanlarının sınırlı tutulması, sınavsız öğrenci alan Anadolu Liseleri’nin kontenjanlarının dolduğu birçok ilde öğrenciler seçeneksiz kalmıştır. Bu sistemle öğrencilerin istemedikleri okullara yerleştirileceği, birçok ailenin çocuklarını istemedikleri halde meslek, imam hatip lisesi ya da özel okullara göndermek zorunda kalacağı yönündeki kaygılarımız ne yazık ki haklı çıkmıştır.”

2019 YKS’ye giren 2,5 milyon adayın sorulara verilen doğru yanıtların ortalamasının düşük olduğuna dikkat çekildi. Birçok öğrenci açıkta kalmamak için istemediği bölümleri tercih ettiğine değinildi.

ATAMASI YAPILMAYAN ÖĞRETMENLER

Eğitim-İş’in açıklamasında ataması yapılmayan öğretmenler sorununun giderek büyüdüğü belirtilerek şu ifadeler kullanıldı, “Mesleğine kavuşturulmayan öğretmen sayısı 700 bine dayanmıştır. 2019-2020 eğitim-öğretim dönemi, sadece veliler ve öğrenciler için değil, biz eğitimciler için de bolca kara haber barındırmaktadır.”

ÖZELLEŞTİRME

Açıklamada, eğitimde özelleştirme eleştirilerek, “2018-2019 eğitim öğretim yılı itibarıyla Türkiye’de 54 bin 732 resmi, 13 bin 679 özel okul bulunmaktadır. 2003’te özel okulların resmi okullara oranı yüzde 2 iken, 2019’a gelindiğinde bu oran yüzde 25’e yükselmiştir. 2002-2003 eğitim ve öğretim yılında tüm özel okullarda kayıtlı öğrencilerin toplam öğrenci sayısına oranı yüzde 1 iken, 2018-2019 eğitim ve öğretim yılında 8 kat artarak yüzde 8,2’e çıkmıştır” bilsi verildi.

Eğitim ve öğretim yılının ilk dönemi 17 Ocak 2020’de sona erecek. 20-31 Ocak 2020’deki yarı yıl tatilinin ardından ikinci dönem 3 Şubat 2020’de başlayacak ve 19 Haziran 2020’de tamamlanacak.

İlgili Sorun yumağı çözüm bekliyor! Ders zili 2 milyar liralık yükle çaldı haberiyle ilgili sizde görüşlerinizi yazarak gündeme dahil olabilirsiniz. 

Exit mobile version