Sistemin aksayan yönleri değişecek

Sistemin aksayan yönleri değişecek

İstanbul seçimlerinin ardından siyasetin yeni gündemi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde yapılacak revizyon ve tadilat tartışmaları oldu. Muhalefet güçlü parlamenter sisteme dönüş ve partisiz cumhurbaşkanlığı çağrıları yaparken iktidar kanadından ise sistemde tadilat mesajları geliyor.

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin ‘Sistemde revizyon önerileri açıktan yapılmasın’ çıkışının ardından bir süre sessizleşen hükümet kanadı 48 saattir yeniden bu konuda hareketli.  Konu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da gündemindeydi. Ankara’da düzenlenen HAK İŞ 14. Genel Kurul toplantısında tartışmaları değerlendiren Erdoğan şunları söyledi:  

 REFORM KESİNTİSİZ BİR SÜREÇTİR 

“Tamamını yeniden yapılandırdığımız Bakanlıklarımız ve kurumlarımızın bu bir yıllık dönemdeki çalışmaları bize hem başarılı hem de eksiklerimizi ve aksaklıklarımızı gösterdi. Reform ve değişim insanların kendi hayatları gibi kurumlar içinde kesintisiz bir süreci ifade eder. Bakanlıklarımızın ve kurumlarımızın güçlü yönlerini destekleyecek, zafiyet ortaya çıkartan yönlerini de süratle değiştireceğiz. Cumhurbaşkanlığı bünyesinde bu değerlendirmeyi başlattık. Bizim de kendi gözlemlerimiz, tespitlerimiz, teşhislerimiz ve çözüm yöntemlerimiz bu süre içinde oluştu.” 

BALTALAMA FIRSATI VERMEYİZ 

“Meclise düşen görevleri grubumuzdaki arkadaşlarımız, Cumhurbaşkanlığı bünyesinde yapılması gerekenleri de külliyedeki ekibimiz vasıtasıyla çalışıyoruz. Türkiye’nin cumhuriyet tarihindeki en önemli yönetim reformunu baltalama peşinde olanlara aradıkları fırsatı vermeyeceğiz.” 

TEK ADAMLIĞI SİZDEN ÖĞRENDİK  

“Geçmişten bu yana diyorlar ki, tek adamcılık. Tek adamcılık eğer buysa bunu biz sizden öğrendik. CHP zihniyeti demek tek adamcılık demektir. İl başkanlarının vali olmasını biz bunlardan öğrendik. Bunu yaşadı bu ülke. Bunların yaşandığı ülkemizde şu anda hak, hukuk, adalet dersi vermeye kalkıyorlar. Önce bu dersi siz alacaksınız.” 

EKSİKLİKLERİ DÜZELTME ÇABASI 

“Türkiye bütün bu tartışmaları çok uzunca bir süre yaşamış, reformunu gerçekleştirmiş, tercihini ortaya koymuştur. Bundan sonra Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini daha ileriye nasıl taşırız, eksiklerini nasıl düzeltiriz, onun yollarını arıyoruz.”

ÖNERİSİ OLANI DİNLEMEYE HAZIRIZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan sabahki programında da AK Partili vekillerle kahvaltıda bir araya geldi. Toplantı sonrası gündemi açıklayan ise AK PArti Sözcüsü Ömer Çelik oldu. Milletvekillerinin Meclisin, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne uyarlanması kapsamında önerilerinin olduğunu ve bu önerilerin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından haklı görüldüğünün hatırlatılması üzerine Çelik şunları kaydetti: “Bizim bahsettiğimizin dışına çekilmeye çalışılsa da Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi milletimizin onayıyla hayata geçmiş bir sistem. Bu bir yıl içerisinde uygulamaların çeşitli safhaları görüldü. Bürokraside bu sisteme uyum sağlayanlar, sağlayamayanlarla ilgili değerlendirmeler yapıldı. Tüm bunların geniş değerlendirmesi yapılıyor. Cumhuriyet Halk Partisi, bunu sistemle ilgili bir meşruiyet tartışmasına sokmaya çalışıyor. Bu tabii demokrasi dışı bir tutum. Uygulanması konusunda biz, pratik ile ilgili konuları tabii ki tartışıyoruz. Bir yıl içerisinde bunlara bakılacak. Bu çalışma Fuat Oktay beyin başkanlığında böyle bir çalışma yapılıyor. Sonuçlar çıktığı zaman Cumhurbaşkanımıza arz edilecektir. Tabii ki kendilerinin ifade ettiği gibi Sayın Bahçeli ile bunu değerlendirecekler. Ayrıca cümleyi geniş manada da kullandı biliyorsunuz diğerleri de bu şekildeki bir değerlendirme, yani burada bir sistemin meşruiyetiyle ilgili bir tartışma peşinde koşulması değil, sistemin verimliliği ile ilgili pozitif önerileri varsa bu tabii ki herkesle görüşülebilir diye de daha geniş manada bir ifade kullandı Sayın Cumhurbaşkanımız, Aksayan yer varsa, tıkanıklık varsa o yerlere tabii ki müdahale edilecektir.”

SİSTEMDE DEĞİŞİM TALEBİNİ DİKKATE ALMALIYIZ

MHP Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Yıldırım, geçmişten Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne yönelik yaşanan değişiklik tartışmalarını eleştirdi. Yıldırım, “Hedef Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni değiştirmek, tartışmaya açmak, yıpratmak ve kaos oluşturmaktır. Biz buna izin vermeyeceğiz. Sonuna kadar Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni destekliyoruz.” ifadesini kullandı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun tekrar parlamenter sisteme dönme talebinin kabul edilebilir olmadığını kaydeden Yıldırım, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin zorunlu hale geldiğini söyledi.  Yenilenen İstanbul seçimlerinden sonra sistem değişikliği tartışmalarının ortaya çıktığını hatırlatan Yıldırım, bu talepleri dikkate almayacaklarını vurguladı.    

HEDEF AÇLIK SINIRI DEĞİL YOKSULLUK SINIRI OLMALI

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, “Hedef açlık sınırını ortadan kaldırmak değil, yoksulluk sınırının altında geliri bitirmek olmalıdır” dedi.

Hak-İş Konfederasyonunun ATO Congresium’da düzenlenen 14. Olağan Genel Kurulu’na katılan Karamollaoğlu, asgari ücret belirlenirken açlık sınırının esas alındığını belirterek, “Hedef açlık sınırını ortadan kaldırmak değil, yoksulluk sınırının altında geliri bitirmek olmalıdır.” değerlendirmesinde bulundu. Milli gelirin adil bir şekilde dağılımının yapılması gerektiğini ifade eden Karamollaoğlu, toplu iş sözleşmelerinde yoksulluk sınırından söz edilmediğini, herkesin açlık sınırını esas aldığını hatırlattı. Karamollaoğlu, Hak-İş ve bazı işçi sendikalarının toplu iş sözleşmesinde yer almamasını hayretle karşıladığını kaydetti.

 

 

Exit mobile version