Satışlar yükselirken fiyatlar düşüşe geçti

Satışlar yükselirken fiyatlar düşüşe geçti

Türkiye’nin ilk çeyrekte yabancıya sattığı konut sayısı 9 bin 618’e çıktı. Ancak yabancılar konut başına yükselen kurların da etkisiyle bu yıl sadece 135 bin dolar ödedi. Rakamlara göre aynı konut için yabancıların geçen yıl ödediği fiyat 148 bin dolar civarındaydı. Nevita International Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Akbal, piyasadaki hareketliliğin artmasıyla bu rakamların yeniden eski seviyelerine ulaşabileceğini dile getirdi. Akbal, son dönemde ekonomi yönetimi tarafından hayata geçirilen düzenlemelerin sektörde olumlu anlamda yansımalar oluşturacağını belirterek şu ifadeleri kullandı: “TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, yılın ilk çeyreğinde yabancıya konut satışında 2018’in aynı dönemine göre yüzde 81,5’lik bir artış yaşandı.

Sadece 3 aylık süreçte 10 bine yakın konut satıldı. Bu rakam geçtiğimiz yılın aynı döneminde sadece 5 bin 298 adetti. Bu da aslında bu trendin tüm canlılığıyla devam ettiğini açıkça gösteriyor. Yıl boyunca yabancılara 50 bin konut satılacağını, ortalama satış rakamının da 150 bin dolar olacağını düşünüyoruz. Yani 2019 yılında yabancıya konut satışından Türkiye’nin gelirinin 7,5 milyar doları bulmasını bekliyoruz.” Özellikle vatandaşlık düzenlemesi ve Türk Lirası’ndaki değer kaybı sonrası yurt dışından ciddi ilgi görmeye başlayan Türk Gayrimenkul Sektörü, iç piyasada yaşanan krizi yabancıya satışla çözme planları yapıyor. Konut satışlarındaki düşüş, sürekli artan stoklar ve lüks konutlarda oluşan arz fazlası için yabancı müşteriyi kurtarıcı olarak gören sektörün önemli oyuncuları, cari açığı kapatma adına hükümetten de sürekli teşvik görüyor. Türk müteahhitlerin yabancı açılımı çerçevesinde Ocak’ta 436 milyon dolar, Şubat’ta 440 milyon dolar, ilk çeyrekte ise 1,3 milyar dolar satış yaptığı gözlemleniyor.

GYODER YETGİN’LE YOLA DEVAM DEDİ

Türkiye’nin Gayrimenkul Platformu’nun (GYODER) Mayıs 2017’de Yönetim Kurulu Başkanlığını üstlenen Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, 2019-20 dönemi için bir kez daha başkanlığa seçildi. “GYODER Yönetim Kurulu olarak, bize emanet edilen bu önemli görevi, heyecanımızı hiç kaybetmeden, büyük bir inançla sürdüreceğiz” diyen Yetgin, “Gayrimenkul sektörünün sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamak amacıyla kurulan derneğimizin, bugün sektörün tamamını kucaklayan bir yapıya sahip olmasının gururu içindeyiz. Temel hedefimiz 240’a yakın kurumsal üyemizle, ülkemiz için stratejik öneme sahip gayrimenkul sektörünü, çok daha güçlü bir seviyeye taşımak” ifadelerini kullandı.

Konutta yeni gözde Kartal

Türkiye’nin önde gelen müteahhitlik şirketlerine ev sahipliği yapan Kartal, son yıllarda değerine değer kattı. Bölgede ulaşım projelerinin de etkisiyle değer artışı yüzde 40’ları buldu.

İstanbul’da 90’lı yıllarda fabrikalar bölgesi olarak bilinen Kartal, bugün Türkiye’nin en önemli müteahhitlik şirketlerinin de gözde bölgesi haline geldi. Teknik Yapı’dan Rönesans’a, DKY’den AND Gayrimenkul’e, Dağ Mühendislik’ten Dap Yapı’ya kadar onlarca şirketin birbiri ile yarıştığı bölgede 1+0’dan 6+1’e kadar değişik konut tipleri müşterilerini beklemeye başladı. Kartal’ın gelişiminde bölgeye yapılan ulaşım projeleri de büyük rolü oldu. Kartal’da 2012’de devreye giren Kadıköy-Kartal metrosu ve geçtiğimiz günlerde açılan Marmaray hattıyla ulaşım, çok daha güçlü ve konforlu bir hale geldi. Gerek markalı projeler, gerekse ulaşım imkanlarının kolaylaştırılması ile bölgede konut fiyatları ise son 4 yılda yaklaşık yüzde 40’a yakın arttı. Ortalama konut metrekare fiyatının 3 bin 467 lira olduğu ilçede, ortalama konut fiyatı 381 bin 370 lira, geri dönüş süresi ise 25 yıl olarak kayıtlara geçti.

En iyi geri dönüş Beyoğlu’ndan geldi

Türkiye genelinde özellikle de İstanbul’da konutların geri dönüş süresi araştırıldı. Ortaya çıkan sonuçlar ise oldukça dikkat çekici. Geri dönüş süresinin en az olduğu ilçelerin başında Megakent’in tarihi bölgesi Beyoğlu geldi. 14 yıllık amortisman (geri dönüş) süresiyle dikkat çeken Beyoğlu’nda 100 metrekarede ortalama satış fiyatı 520 bin TL olarak gözlemledi. Beyoğlu’nda kira ortalaması ise 3 bin 100 lira olarak çıktı. Listede Beyoğlu’nun ardından ikinci sırada 15 yılla Eyüp Sultan, hemen ardından ise 16 yılla Esenyurt yer aldı. Esenyurt’ta 100 metrekarenin ortalama satış fiyatı 210 bin lira olarak kayıtlara geçti.

2.5 milyondan fazla gayrimenkul  el değiştirdi

Tapuda geçen yıl gerçekleştirilen 8,9 milyon işlemden elde edilen tapu harcı geliri 11 milyar 291 milyon liraya ulaştı. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı verilerine göre, geçen yıl 2,5 milyon gayrimenkul (konut, iş yeri, arsa, tarla) el değiştirdi. Bu gayrimenkullerden elde edilen tapu harcı 10 milyar 72 milyon lirayı aştı. Tapudan elde edilen harç geliri son 2009 yılında 1,8 milyar lira, 2010 yılında 3,5 milyar lira, 2011 yılında 4,3 milyar lira, 2012’de 4,6 milyar lira, 2013’te 6,8 milyar lira, 2014’te 7,8 milyar lira, 2015’te 9,1 milyar lira ve 2016 yılında 10,1 milyar lira olarak kayıtlara geçti.

Emlak Konut’tan yatırımcıya yeni fırsat

İstanbul’un yeni yakası Kuzey Yakası’nın cadde dükkanları açık arttırmayla satışa çıkıyor. Emlak Konut tarafından 11 Mayıs Cumartesi günü saat 11:00’de gerçekleşecek açık arttırma için son başvuru tarihi 10 Mayıs Cuma. İstanbul’un en büyük millet bahçesi Başakşehir Millet Bahçesi ve Millet Kıraathanesi ile iç içe olan cadde dükkanları, Başakşehir şehir hastanesi, üniversite, metro, kent meydanı ve yeni belediye binasının yanı sıra Kuzey Marmara bağlantı yollarıyla da ulaşımın merkezinde yer alıyor. İstanbul havalimanına yakın konumda bulunan Kuzey Yakası cadde dükkanları, yanı başındaki oteli, konferans salonu ve ofisleri ile iş dünyasının yeni adresi.

 

Exit mobile version