CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yerel seçim hazırlıkları kapsamında milletvekillerine ve Parti Meclisi (PM) üyelerine, “sahaya inme” talimatı verdi. Heyetler bugünden itibaren CHP’nin yüksek oy farkıyla kaybettiği belediyelerde seçmenin nabzını tutacak, ortaya çıkacak tabloyu pazartesiye kadar parti yönetimine rapor edecek.
CHP TBMM Grubu, dün basına kapalı olarak toplandı. Grup Başkanvekili Engin Özkoç başkanlığındaki toplantı, “yasama ve denetim faaliyetlerinin değerlendirilmesi” başlığında gerçekleşti. Toplantıda milletvekillerinden, Meclis faaliyetlerine aktif katılması ve televizyon programlarına katılacak isimlerin, grup başkanvekillerine bilgi vermesi istendi. Milletvekillerine, “soru önergesi” uyarısı yapıldığı da öğrenildi. Grup başkanvekillerinin, “skor” üretmek amacıyla önerge vermenin yanlış olduğuna, denetim mekanizmalarının “nitelikli” kullanımının önemine işaret ettiği belirtildi. Toplantıda, yerel seçimlere hazırlıklar konusunda, grup başkanvekilleri, Kılıçdaroğlu’nun talimatını vekillere iletti. Bu çerçevede, milletvekillerinden “hızlandırılmış” bir programla sahaya inmeleri istendi. Aynı talimatın PM üyelerine de verildiği, milletvekilleri ve PM üyeleriyle oluşturulacak ortak heyetlerin bugünden itibaren, belirlenen 44 ilde, aday belirleme sürecine katkıda bulunmak için seçmenin nabzını tutacağı bildirildi. Çalışmaların, CHP’nin önceki seçimlerde yüzde 30’dan fazla oy farkıyla kaybettiği belediyelerde gerçekleştirileceği öğrenildi. Bunun yanında, Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’un koordinasyonundaki Siyasi Konsey’in 13 bölgede, üç ayrı çalışma ekibinin de 38 ilde çalışma yürütmeye başlayacağı bildirildi.
‘Skor tablosu’ istendi
Çalışmalara ilişkin görevlendirme yazıları da dün milletvekillerine gönderildi. Yazıda; parti örgütü, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler, muhtarlar, kitle örgütleri, barolar, esnaf odaları ve derneklerin ziyaret edilmesi, aday adaylarıyla görüşmeler gerçekleştirilmesi istendi. Yazıda, heyetlerden, “tebdili kıyafet” ile çarşıda halkla buluşup bilgi toplamaları talep edildi. Partiye “yakın” ve “uzak” kesimlerin iki grup olarak ele alınması gerektiği belirtilen yazıda, faaliyetin sonunda aday adaylarına yönelik bir “skor tablosu” hazırlanması istendi.
Ankara’da ‘Yavaş’ tartışması
CHP’nin 2014 seçimlerindeki Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş’ın isminin yeniden gündeme gelmesi parti içinde tartışma yarattı. Alınan bilgilere göre, CHP’nin geçen günlerde düzenlenen Ankara İl Danışma Kurulu toplantısında Yavaş’ın yeniden aday olma ihtimali tartışıldı. PM Üyesi Necati Yılmaz ve Keçiören İlçe Başkanı Serdar Kendir’in de arasında bulunduğu çok sayıda ismin, Ankara adayının “sosyal demokrat” bir isim olması gerektiğini belirttiği ve Yavaş’ın adaylığına karşı çıktığı öğrenildi.
200 aday için kritik tarih 24 Ekim
CHP’nin belediye başkan adaylığı başvurularının sona ereceği 19 Ekim’den sonra, 24 Ekim’de kritik bir PM toplantısı gerçekleştirilecek. Toplantıda, heyetlerin çalışmalarının da katkısıyla, partinin ilk belediye başkan adaylarının belirlenmesi bekleniyor. Bu çerçevede, “üzerinde tam mutabakat sağlanan” 200’e yakın belediye başkan adayının PM’nin onayına sunulması ve toplantıdan birkaç gün sonra kamuoyuna açıklanması planlanıyor. Açıklanacak adaylar arasında mevcut belediye başkanlarından Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş gibi isimlerin de yer alacağı ifade ediliyor.
‘İş Bankası’ndan CHP’nin kasasına tek kuruş girmedi’
CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, dün Meclis’te CHP’nin İş Bankası’ndaki hisselerinin Hazine’ye devrinin gündeme getirilmesine ilişkin konuştu. Özkoç özetle şunları söyledi: “Atatürk, kendi mirasının nasıl kullanılması gerektiği konusunda yazılı bir beyanda bulunarak ilgili kurumlara bildirmiş. CHP’nin kasasına İş Bankası’ndan girmiş tek bir kuruş yoktur. Atatürk’ün vasiyeti, ‘Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’na bu para aktarılacak.’ Nasıl kullanılacağına, bu kurullar karar verecek. Nasıl kullanılacağıyla ilgili zaman zaman bizim görüşlerimiz farklı olabilir, iktidar partisinin farklı olabilir. Ama bu Atatürk’ün vasiyetinin ortadan kaldırılması için gerekçe değildir.”
Ekonomide yabancılaşma
CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, “Türkiye’de Servet Mülkiyetinin ve Kilit Sektörlerde Hakimiyetin Yabancıların Eline Geçmesi” başlıklı bir rapor hazırlayarak, MYK’ya sundu. Raporda, CHP’nin ekonomik gelişmeler ile “yabancılaşma” konusunda yapabileceklerine ilişkin şu önerilerde bulunuldu:
– Kilit sektörlerdeki yabancı hâkimiyetinin sonuçlarını, kötü ve pahalı hizmetleri doğrudan yurttaşların bildireceği ve belgeleyeceği bir platform kurmak ve yurttaşların kendi sesinde temellenen bir propaganda süreci başlatılması gereklidir. İki çocuklu bir ailenin 250 TL’lik elektrik faturasını göstermesi, bir çalışanın kendisinden hesap ücreti kesilmesini engellemek için gittiği bankada yaşadıklarını bildirmesi etkili bir propaganda yöntemidir.
– Vergi kaçıranlara daha ağır yaptırımlar getirilmesi amaçlı kampanya düzenlenmelidir. Türkiye’nin bağımlılığının nasıl aşılacağı ve alternatif bir ekonomi programının nasıl biçimleneceğinin tartışılması amacıyla ekonomi çalışma grupları oluşturulabilir.
– Türkiye’de servet mülkiyetinin yabancılaşmasına ve genel olarak ekonomide yabancı hakimiyetine ilişkin bilinçlendirme çalışması sosyal medya üzerinden yürütülebilir.