Otomobilde ÖTV, evde KDV müjdesi

Otomobilde ÖTV, evde KDV müjdesi

Hükümetin piyasaya sunduğu özel tüketim vergisi (ÖTV) ve katma değer vergisi (KDV) süreleri uzatıldı. Konut satışlarında KDV oranı 31 Aralık 2019’a kadar yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak uygulanacak. Tapu harçlarında daha önce yüzde 4’ten 3’e indirilen oran yıl sonuna kadar devam edecek. Mobilya sektöründeki KDV oranının yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak uygulanması ise 30 Haziran’a kadar sürecek. Beyaz eşyada ÖTV’nin sıfırlanması uygulaması da aynı tarihe kadar devam edecek. 1600 cc altı motorlu araçlardaki ÖTV’de yapılan 15’er puanlık indirim yıl sonuna kadar devam edecek. Ticari araçlarda KDV oranının yüzde 18 yerine yüzde 1 olarak uygulanması da 30 Haziran’a kadar sürecek. Römorklar ile diğer römorklar için de KDV oranının yüzde 1 olarak uygulanması kararı 30 Haziran’a kadar uzatıldı. Vergisiz fiyatı 70 bin liranın altında olan otomobillerde ÖTV oranının yüzde 45’ten yüzde 30’a, fiyatı 70 bin ile 120 bin arası olan araçlarda yüzde 50’den yüzde 35’e düşürülmesi uygulaması da 30 Haziran’a kadar devam edecek. Motor silindir hacmi 250 santimetreküpü geçmeyen motosikletler ve bir yardımcı motoru bulunan tekerlekli taşıtlardan alınan ÖTV sıfırlanmıştı. Bu uygulama da 30 Haziran’a kadar sürecek.

Uzmanlar kararın zayıf seyreden ekonomik aktivite ve tüketime destek olmasını, Merkez Bankası’nın ilk faiz indiriminde elini kuvvetlendirmesi bekliyor. Kararın bütçeye etkisinin 9 milyar TL civarında vergi kaybı olarak hesaplanabileceğini belirten bir ekonomi yetkilisi net etkinin ise tüketimdeki kayıpların sınırlanacak olması ve ekonomik aktivite yaratılacak etkiyle birlikte ‘ihmal edilebilir’ düzeyde kalacağını belirtti. ÖTV ve KDV indirimlerinin 2018 yıl sonu enflasyonunu yaklaşık 1 puan aşağı çektiği hesaplanıyor. İndirimlerin uzatılmaması halinde enflasyona Nisan ayı ile birlikte sert bir yukarı yönlü etki bekleniyordu. Enflasyonu yükseltici bu etki indirimlerin son tarihine ertelenmiş oldu.

DARALMANIN ŞİDDETİ AZALACAK

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca “Süresi uzatılan ÖTV ve KDV indirimlerinin, iç pazara olumlu bir etkisi olacağı kesindir. Ancak bu olumlu katkının sürekliliğinin sağlanması da elzemdir. Avrupa piyasalarında durgunluğun başladığı bu dönemde, yurt içi piyasada böyle bir destek mekanizmasının sağlanmasından umutluyuz” dedi. Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt “Otomobil satın alma kararında önemli bir başka konu ise kredi faiz oranıdır. İdeal zamanda yüzde 1 civarında olması sektör açısından önemlidir. Faiz oranlarının yüzde 1 seviyelerine gelmesi durumunda, toplam araç satışından elde edilen vergi oranı da artış gösterecektir.” Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Haydar Yenigün “Vergi indirimlerinin devam etmesiyle birlikte, daralmanın şiddetinin daha da azalarak iç pazarın 400-450 bin adet aralığında gerçekleşmesini öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.

İKİNCİ ELDE KDV SORUNU ÇÖZÜLDÜ

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ÖTV ve KDV indiriminin bugün itibariyle 30 Haziran tarihine kadar uzatılmasının ardından otomotiv sektörüne diğer müjdeyi 2’nci eldeki KDV uyuşmazlığı konusunu çözdüklerini söyleyerek verdi. Albayrak “OYDER Başkanı Murat Şahsuvaroğlu KDV konusunda uyuşmazlık yaşandığını dile getirmişti. Bundan sonra araçlar hangi KDV oranıyla alınıyorsa, aynı KDV oranıyla satış yapılacak. Biz sektörün bu sorununu çözdük, imzaları tamamladık ve Külliyeye gönderdik” dedi.

ENFLASYONA ETKİSİ SINIRLI OLACAK

QNB Finansbank Ekonomisti Deniz Çiçek “Mobilyada yıl sonuna uzatılan indirimin enflasyona etkisi sınırlı olacak. Beyaz eşya ve otomotivdeki indirim ise yıl içinde geri alınacağından, bunun yılsonu enflasyon beklentimize etkisi olmayacak. Fakat yıl içindeki enflasyon patikası Nisan-Haziran arasında biraz aşağı gelecektir” dedi.

Exit mobile version