Omurilik travma testlerinde çığır açacak yöntem

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Makine Mühendisliği yüksek lisans öğrencisi Gökhan Eyici, tez çalışması kapsamında omurilik travma test cihazı üretti. Cihaz, omurilik travması olan kişilerde yapılan testlerde 15 kat daha detaylı sonuç verecek ve tedaviye yardımcı olacak. Fareler üzerinde yapılan testlerin ardından cihaz insanlar üzerinde de kullanılmaya başlayacak.

Gökhan Eyici’nin geliştirdiği cihazla omurilik travma testleri artık elektronik olarak uygulanacak. Bilye bırakılarak ve mandal sıkıştırma yöntemiyle farelerin omuriliklerinde travma oluşturduktan sonra bu cihaz ile laboratuvarda testler yapılacak. Farelerde yapılan omurilik travma testlerine tıbbi, cerrahi ve ilaçla müdahale yapılacak. Bununla yaranın iyileşme yöntemleri geliştirilecek. Yöntemler trafik kazası geçiren ya da farklı şekilde omuriliği hasar görmüş insanlar üzerinde uygulanarak tedavi çözümlerine kısa yoldan ulaşılacak.

EN BÜYÜK NEDEN TRAFİK KAZALARI

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Temiz, proje üzerinde yıllardır çalışıldığını belirterek şöyle konuştu: “Omurilik travmaları hem ülkemizde hem dünyada ciddi derecede sıkıntılı. Bunun en önemli nedenlerinden biri de trafik kazaları. Kazaların sonucunda omurga kırıkları ve omurilik felçleri meydana geliyor. Bu travmalar sonucunda da hastalarımızın ne yazık ki bir kısmını kaybedebiliyoruz. Bir kısmı da tekerlekli sandalyelere mahkum kalıyor. Bizler de uzun yıllardır, ‘Bu travmaları tedavi döneminde nasıl en ağrısız şekilde atlatabiliriz’ konusunda ilaçlar elde etmekle uğraşıyoruz. Yurtdışında bunun gibi elektrikli sistem değil de büyük tüplerle çalışan büyük cihazlar var. Ama onlarla da birçok parametre kontrol edilemiyor.”

300 LİRAYA MAL OLDU

Öğrenci Gökhan Eyici, cihazın maliyetinin 300 lira olduğunu söyledi. Eyici şöyle konuştu: “Cihaz dört farklı modda çalışabilen, dört farklı uca sahip, tekrarlı travma testi oluşturabiliyor. Aynı zamanda gram cinsinden kuvvet uygulayabiliyorsunuz. Bin grama kadar ayrı ayrı kuvvetlerde uygulayabiliyorsunuz. Tekrar sayısını ve süreyi belirleyebiliyoruz. Dört dönem boyunca bunun üzerinde çalıştık.”

 

Exit mobile version