Nisan ‘da turizm dopingi

nisan-da-turizm-dopingi

 İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Nisan’da İstanbul’a gelen turist sayısını açıkladı. Buna göre İstanbul’a gelen ziyaretçi sayısı önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16.8 oranında artarak 715 binden 835 bine çıktı.

İstanbul’da yaşanan umut veren artışı haberturk.com’a değerlendiren Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Genel Müdürü İsmail Taşdemir, nisan ayında ibrenin yukarı döndüğünü söyledi.

Geçen yıl yaşanan siyasi gelişmelerin turizmde düşüşe sebep olduğunu dile getiren Taşdemir, “Belli alanlarda yumuşamalar görüyoruz. Nisan ayındaki yükseliş bunun göstergesi. Siyasi anlamdaki ilerlemeler ve referandum süreci sonrası yaşananlar bizleri umutlandırdı” dedi. Rusya ve Ortadoğu pazarında yaşanan hareketin Nisan ayında önemli olduğunu belirten Taşdemir, “İlk dört ayda geçen yıla göre geride olsak da 2 milyon 750 bin turiste ulaştık. Rusya’dan gelen turist sayısında yüzde 50’nin üzerinde yükseliş yakaladık. Ortadoğu’dan gelen turist sayısında da yüzde 30 civarında artış sağladık. Ancak İran ve Avrupa pazarında düşüş var” dedi.

 

 

Turizmciler olarak öncelikli hedeflerinin 2016 yılının üstünde sezonu kapatmak olduğunu belirten Taşdemir, en önemli turizm pazarının Ortadoğu olduğunu ve bu bölgeleri de kapsayarak yüzde 20 artış beklediklerini belirtti. Taşdemir, “Katarla ilgili Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler hemen ikinci gün etkisini göstermedi ama ortaya çıkacak neticelerle etkisini görebiliriz. Nahoş hadiseler olursa oradaki insanlar da sayahat etme konusunda öncelikleri farklı olacaktır. Dolayısıyla Ortadoğu’daki en önemli pazarımız Suudi Arabistan. Ortadoğu, Türkiye açısından en istikrarlı pazarımız. Bu bölgede istikrarlı artış görüyoruz. Kuveyt’te, Irak’ta, Cezayir ve Lübnan’da da büyüme görüyoruz” açıklamalarında bulundu.“ODA SATIŞ FİYATLARI DÜŞÜYOR”

İstanbul’daki oda fiyatlarıyla ilgili olarak da açıklamalarda bulunan Taşdemir, “Doluluk oranlarıyla bağlı olarak bize gelen misafirler son dakika misafirleri oluyorlar. Yani, önceden belirlemeyen fakat gelmelerine yakın oda ayıran misafirler. Bundan dolayı da oda fiyatlarında ciddi bir gerileme görüyoruz. 2016’ya göre ortalama oda satış fiyatı yüzde 20’den fazla düştü. Fakat istikrar yakaladıkça fiyatlar da artacaktır. Fiyatlardaki düşüşün bir diğer sebebi ise kongre ve kruvaziyer turizmi. Kongre turizmi olmayınca oda fiyatları da düşüyor. Bu alanla ilgili 2020’ye kadar KDV muafiyeti uygulanmasının önemli olabileceğini düşünüyoruz. Büyük kongreleri Türkiye’ye almamız, turizmimiz açısından yardımcı olacak” dedi.

“İSTANBUL’DA ORTALAMA ODA FİYATI NİSAN’DA 78.5 EURO OLDU”

Öte yandan Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) tarafından açıklanan verilere göre, İstanbul’da Nisan 2016’da yüzde 50.6 olan otellerdeki doluluk oranı, Nisan 2017’de yüzde 64.8 olarak hesaplandı.

Nisan ayında ortalama günlük satılan oda bedeli 78.5 Euro olurken bu rakam geçtiğimiz yıl 111.9 Euro idi. Ocak–Nisan 2017 döneminde ise doluluk oranı Ocak-Nisan 2016’ya göre yüzde 49.9 dan yüzde 53.5 e yükselirken; ortalama günlük satılan oda bedeli 96.3 eurodan 71.5 euroya, oda başı elde edilen gelir 48 eurodan 38.2 euroya geriledi.

“RAMAZAN BAYRAMINDA ORTADOĞU’DAN TALEP VAR”

Ramazan Bayramı’nda daha önceki yıllar gibi uzun bir tatilin olmayacağının altını çizen Taşdemir, Türklerin yine güney bölgelere gidebileceğini fakat Ortadoğu’dan turist sayısında artış yaşanabileceğini belirtti. Taşdemir, “Ramazan Bayramında, Ortadoğu’dan İstanbul, Trabzon, Bursa ve Antalya’ya talep alıyoruz. İrandan da beklentimiz var” dedi.

 

 

Exit mobile version