Merkez, enflasyon tahminini indirdi: Yıl sonu beklentisi yüzde 13.9 oldu

Merkez, enflasyon tahminini indirdi: Yıl sonu beklentisi yüzde 13.9 oldu

2019 enflasyon raporunu açıklayan Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahmininin 0,7 puan düşürülerek yüzde 13,9’a çekildiğini duyurdu. İlk kez kameraların karşısına geçen Uysal, Merkez Bankası’nın 2020 enflasyon tahmini yüzde 8.2, 2021 enflasyon tahmini ise yüzde 5.4 olacağını açıkladı. 

GELECEK YIL ENFLASYON TEK HANE OLACAK

Enflasyonu düşürmeye odaklı sıkı bir para politikası duruşu ve güçlü politika koordinasyonu altında, enflasyonun kademeli olarak hedeflere yakınsayacağını öngördüklerini belirten Uysal, şöyle devam etti: “Bu çerçevede, enflasyonun 2019 yıl sonunda yüzde 13,9 olarak gerçekleşeceğini, 2020 yıl sonunda yüzde 8,2’ye, 2021 yıl sonunda ise yüzde 5,4’e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını tahmin ediyoruz. Enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2019 yılı sonunda yüzde 11,5 ile yüzde 16,3 aralığında (orta noktası yüzde 13,9), 2020 yılı sonunda yüzde 5,2 ile yüzde 11,2 aralığında (orta noktası yüzde 8,2) gerçekleşeceğini öngörmekteyiz. 

2019 YIL SONU BEKLENTİSİ 13.9

Nisan Enflasyon Raporu’nu takip eden dönemde enflasyon belirgin bir düşüş göstererek tahmin aralığının altında gerçekleşti. Enflasyondaki düşüşün yanı sıra parasal sıkılaştırmanın da etkisiyle enflasyon beklentilerinde öngördüğümüz iyileşme ve ithalat fiyatları ile gıda fiyatlarındaki aşağı yönlü güncellemeler yıl sonu enflasyon tahminimizi bir önceki rapor dönemine kıyasla olumlu etkiledi. Diğer taraftan, çıktı açığındaki yukarı yönlü sınırlı revizyon ile alkollü içecekler ve tütün grubundaki vergi ayarlamaları bir önceki rapor dönemine göre yıl sonu enflasyon tahminlerimize yükseltici etkide bulundu. Bu doğrultuda, nisan ayında yüzde 14,6 olarak açıkladığımız 2019 yıl sonu tüketici enflasyon tahminini yüzde 13,9’a indirdik. Diğer taraftan, aşağı ve yukarı yönlü katkıların birbirini dengelemesiyle 2020 yılına ilişkin enflasyon tahminlerimizde herhangi bir değişikliğe gitmedik. 2019 yıl sonuna dair enflasyon tahminimizi,  0,7 puan aşağı yönlü güncelledik.”

 

Para politikası yaklaşımına yönelik açıklama yapan Uysal şu mesajları verdi: “PPK kararı sonrasındaki açıklamamızda parasal duruş belirlenirken enflasyonun ana eğiliminin dikkate alınacağını belirttik. Parasal duruşu belirlerken enflasyon eğilimini geçici etkilerden arındıran ana eğilimlere odaklanıyoruz. Enflasyonun ana eğilimini yıl sonu tahmininin sınırlı altında olduğuna işaret etmekte. Makul reel getiri ile neyi kast ediyoruz? Merkez bankaları denge faiz veya nötr faiz kullanırlar. Parasal duruşun makul olup olmadığı konusunda baktığımız bir gösterge emsal ülkelerin reel faizi. Diğer kritik değişken yurt içi yerleşiklerin portföy tercihleri.

“KARARLAR AÇIKLANAN VERİLERE BAĞLI OLACAK”

Nihai parasal duruş enflasyonki düşüşün kalıcılığına odaklanmış olacak. Güncel analizlerimi para politikasında kayda değer hareket alanına işaret etmekle birlikte temkinli bir duruş benimsediğimizi de belirtmek isterim. Kararlarımız büyük ölçüde açıklanan verilere bağlı olacak. Enflasyonda ana eğilime bakan bir çerçeveyi esas alacağız. Parasal duruşu belirlerken finansal istikrara katkı vermek için elimizdeki araçları kullanmaya devam edeceğiz. Para politikası kararlarını alırken bağımsız şekilde hareket ediyoruz”

“Kurun geciklemi etkilerinin geride kalması 2020 beklentilerimizi olumluya dönüştürüyor” diyen Uysal “Bizim önümüzdeki döneme yönelik enflasyon görünümü ve söylemlerimiz TL’ye güveni artırarak dolarizasyonda pozitif döneme gireceğimiz beklentisini bizde oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

“FAİZ İNDİRİMİ SÜRECEK Mİ” SORUSUNA CEVAP

Soruları da yanıtlayan Uysal, “Faiz indirimi devam edecek mi” sorusuna şu cevabını verdi: “3 PPK toplantımız kaldı. Kayda değer alanımız var diyoruz. Boyut ve zamanlama, finansal istikrardaki gelişmeler ve veriler dikkate alınarak karar verilecek bir husus.” “PPK kararını bağımsız bir şekilde veriyor, son toplantımızda da bu şekilde karar verdik” diyen Uysal, bu konuda herhangi bir endişelerinin olmadığını kaydetti.

“İHTİYAT AKÇESİNİN YARIYA YAKINI HESAPLARA GEÇTİ”

Merkez Bankası Başkanı Uysal, ihtiyat akçesinin yarıya yakınının Hazine hesaplarına geçtiğini açıkladı. Uysal, kamudaki ücret artışlarının ileriye dönük enflasyon tahminlerine endekslenmesi gerektiğini ifade etti. Uysal, kurumun bazı birimlerinin İstanbul’a taşınması konusundaki çalışmalara başladıklarını belirtti.

 

 

 

 

Exit mobile version