Merkel’in siyasetten çekilme kararı Alman siyasetini nasıl etkiler?

20181029_2_33153582_38558363-1540823447

MİKDAT KARAALİĞLU/ALMANYA

Dünyanın en güçlü kadın politikacası olarak bilinen Angela Merkel, 2000 yılından beri sürdürdüğü CDU (Hıristiyan Demokrat Birliğ) Genel Başkanlığı görevini bırakıyor. Hessen Eyaletin’nde partisinin yüzde 11 oranında oy kaybetmesi ile oluşan Merkel karşıtı hava, Başbakan’ı böyle bir adımı atmaya mecbur etti. Parti yönetim kurulunda Aralık ayında yapılacak kurultayla yeniden parti başkanlığına aday olmayacağını bildiren Merkel, sürpriz bir şekilde 2021 yılındaki seçimlerde başbakan adayı olmayacağını da açıklayarak parti içinde de yeni mevzii savaşlarının startını verdi.

Merkel, kardeş parti CSU’nun Bavyera eyaletinde ağır bir seçim yenilgisi alması, İçişleri bakanı Horst Seehofer ile hükümet içinde yaşadığı kriz ve son olarak Hesssen eyaletinde partisinin bir hezimet yaşamasıyla, CDU içinde yükselen değişim taleplerine fazla direnemedi. Merkel’in genel başkanlığa ve gelecek şeçimlerde başbakanlığa aday olmayacağını açıklaması Başbakanlık görevini korumaya yönelik stratejik bir hamle olarak görülüyor.

Uzun süren başbakanlık dönemi ve partinin gittikçe düşen oyları olası bir erken talebini  arttırabilir. Merkel, memnuyietsizliğin bir erken seçim talebine dönüşmemesi için genel başkanlık görevinden ve 2021 başbakanlık adaylığından feragaat ederek  önleyici tedbir aldı. . CDU’ya Aralık ayında seçilecek yeni genel başkan 26 Mayıs 2019’da 10 eyalette yapılacak seçimler ile Avrupa Parlementosu seçimlerindeki performansı ile hem Alman siyasetinin hem de Merkel’in kaderini belirleyecek.

Mayıs 2019 tarihine kadar hem parti içinde hem de koalisyonda herhangi bir kriz yaşanıp erken seçime gidilme ihtimali düşük olmakla birlikte muhtemel bir opsiyon. Zira Hessen seçimlerinde koalisyon ortağı SPD de ağır bir yenilgi aldı ve SPD tabanı eyaletlerde alınan kötü neticeleri, Federal Hükümette görev almalarına bağlıyor. SPD’nin yeni hükümette görev alması parti tabanı tarafından ağır eleştiriler almıştı. Merkel 2019 Mayıs ayına kadar statükoyu koruyup krizleri aşabilirse normal görev süresi olan 2021 yılına kadar iktidarda kalabilir.

Merkel’le boşalacak parti başkanlığı için şimdiden üç aday kesinleşti. Birinci aday Merkel’in halefi olarak sıkça adı geçen Annegret Kram-Karrenbabuer. Karrenbauer, 2001-2018 tarihleri arasında Saarland Eyaleti Başbakanlığı görevlerini sürdürmüş tecrübeli bir politikacı ve Merkel yakın bir isim olarak tanınıyor. Siyasetin genç ismi Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn ise ismi geçen diğer aday. Üçüncü aday ise Almanya’daki Türk toplumunun da yakından tanıdığı Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Başbakanı Armin Lasched. Lasched’in siyasi kariyerinde bu eyaletin yabancılar bakanlığı görevi de var ve bu yüzden Türk toplumu tarafından tanınınıyor. 

Bir diğer aday ise Merkel’le girdiği siyasi rekabette mağlubiyet yaşayarak siyaset sahnesinin dışına çıkmak zorunda kalan Friedrich Merz. Merz 2009 yılından beri fiilen ayrı kaldığı siyasete, yeni dönemde CDU başkanlığına dönmek istediğini yakın çevresine bildirdi. Ancak şansı düşük.

Exit mobile version