Meme kanserinde erken tanı hayat kurtarıyor

Meme kanserinde erken tanı hayat kurtarıyor

Meme kanseri farkındalık ayı olan Ekim ayında her yıl, kadınlarda en sık görülen meme kanseri hakkında bilgilerimizi tazeliyoruz. Kadınların sağlıklı olmaları, meme kanserinin farkında olmalarına bağlı. Çünkü kanser, dünya çapında ikinci önde gelen ölüm nedeni. Tahminlere göre, 2018 yılında 9.6 milyon kişi kanserden hayatını kaybetti. Akciğer, prostat, kalın barsak, mide ve karaciğer kanseri, erkeklerde en sık görülen kanser türleri… Kadınlarda ise meme, kalınbağırsak, akciğer, rahim-ağzı ve tiroit kanserleri yaygın görülüyor. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı istatistiklerine göre kadınlarda görülen her dört kanserden biri meme kanseri. Meme Sağlığı Derneği Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Nilüfer Özaydın ile meme kanserini konuştuk.

HER ADET SONRASINDA TEKRARLANMALI

Adet görmeye başlayan kadınların salgıladıkları iki kadınlık hormonunun etkisiyle memelerinde her ay büyüme ve küçülme olduğunu belirten Özaydın, “Büyüme küçülme süreci her ay doğal yaşanan bir süreç. Kadınlar bu olağan, normal değişikliklerin farkında olmalı, ki normal dışı herhangi bir gelişmeyi öncelikle kendileri fark etmeli. Bu değişiklikler herhangi bir yakınma ile veya bir süre herhangi bir yakınmaya neden olmadan olabilir. Erken tedavi ile yaşamlarını, hiçbir sıkıntı olmadan sağlıkla sürdürebilir. İşte bu nedenle her bir kadına ‘lütfen her ay, adetiniz biter bitmez kendi kendinizi muayene edin, onları yakından tanıyın’ diyoruz. Adet görmeyen hanımlar da ayda bir kere düzenli olarak memelerini kendileri kontrol etmeli. Sağlığınız önce sizin ellerinizde!”

EMZİRMEMEK RİSKİ ARTIRIYOR

Meme kanserlerinin yüzde 99’u kadınlarda görülüyor. En büyük risk faktörü kadın olmak. Kan bağı olan yakın akrabalarında meme, yumurtalık kanseri olan kadınlar, diğer kadınlara göre biraz daha fazla risk altında. Bir de hiç doğum yapmamış ve hiç emzirmemiş kadınların meme kanseri olma riski biraz daha yüksek. Meme kanserinin kırklı yaşlarda görülme olasılığının daha yüksek olduğunu söyleyen Özaydın, “Özellikle gebelik nedeniyle bu hastalık riskinde bir artma söz konusu değil, tabii dönemin özelliği nedeniyle özel bir ilgi ile izlenip tedavisinin planlanması gereken bir durum, ancak sık görülen bir durum olmadığını da belirtmeliyiz. Ülkemizdeki kadınlarda 40’lı yaşlardan sonra meme kanseri görülme sıklığı arttığı için, herhangi bir yakınması olmayan sağlam kadınları dahi mamografi çekimine, ve hekim muayenesine yönlendiriyoruz. Aile öyküsü olan kadınlar için, hekimleri ile ‘tarama başlangıç yaşı ve sıklığı’ olarak, kişiye özel, daha farklı bir tarama programı planlanmaktadır. Çok kısa sürede, her iki meme için, iki ayrı yönden görüntü alınır ve bu film meme radyoloji uzmanı olan bir hekim tarafından değerlendirilir. Meme ultrasonografisi de kolay, basit, deri üzerinden memelerin ultrasonik görüntülerinin alınmasıdır. Değerlendirme yine meme radyoloji uzmanı tarafından yapılır.”

-Kadınlar her ay bir kez meme muayenesini kendisi yapmalı.

-Yılda bir kez hekim kontrolüne gitmeli.

-Her iki yılda bir kez mamografi çektirmeli.

TANI VE TEDAVİDEN KAÇIŞ ÖLÜME GÖTÜRÜYOR

-Meme kanseri erken tanı konulabilecek bir hastalıktır.

-Meme kanseri tedavisi olan bir hastalıktır.

– Meme kanseri olan kişi ancak tanı ve tedaviden kaçarsa, pek çok hastalık gibi ancak o zaman öldüren bir hastalıktır.

-Meme kanserinin tanısı zor değil, pahalı değil, ulaşılmaz değil; Sağlık Bakanlığı’nın kanser erken tanı ve tedavi merkezleri (KETEM), devlet hastaneleri ve aile hekimlikleri gibi Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık kuruluşlarında ücretsiz tanı ve tedavi süreci yürütülüyor.

-Meme kanseri olan her kadının memesi alınmaz. Çok geç kalınması durumunda memenin alınması gerekebilir.

İlgili Meme kanserinde erken tanı hayat kurtarıyor haberiyle ilgili sizde görüşlerinizi yazarak gündeme dahil olabilirsiniz. 

Exit mobile version