Geçtiğimiz 1 Mayıs’ta Paris’teki göstericilere şiddet uygulayan 27 yaşındaki Alexandre Benalla, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yakın çevresinde bulunan koruması ve yardımcısıydı. Temmuz ayında korumanın şiddet görüntülerinin açığa çıkmasıyla başlayan “Benalla krizi”, Fransa’yı çalkalamaya devam diyor. Benalla’nın uluslararası bağlarını ve kirli ekonomik faaliyetlerini aylardır gündeme getiren Fransız basın platformu Mediapart, dün Paris Savcılığı’nın baskınına uğradı. İki savcılık görevlisinin üç polisle birlikte soruşturmaya gelmesi üzerine Mediapart, soruşturmayı reddettiğini açıkladı ve Macron’un “otoriter eğilimlere sahip olduğu” iddiasında bulundu.
Mediapart, dün akşam saatlerinde Twitter üzerinden şu açıklamayı yaptı: “Üç polisin eşlik ettiği iki savcı, geçtiğimiz hafta açığa çıkardığımız haberin (özellikle) Bay Benalla’nın özel yaşamını hedef aldığı için açılan soruşturma kapsamında Mediapart ofisine sabah 11.10’da gelerek araştırma yapmak istediler. Mediapart’ın açığa çıkardığı kayıtlara ulaşmak isteyen bu soruşturma, gazetemizin kaynaklarının gizliliğini ihlal etmektedir. Bu sebeple, Mediapart’ın tarihinde daha önce görülmemiş ve gayetle ciddi olan bu soruşturmayı reddettik.”
Mediapart’ın Alexandre Benalla’nın Macron, Putin’e yakın Rus oligarklar ve Avrupa ve Afrika’daki diğer kirli ağlarını masaya yatıran haberi bu baskına sebep olarak gösterildi. Basın platformu ayrıca, Avrupa ve küresel futbolu sarsan “Football Leaks” skandalını da açığa çıkarmasıyla ünlü.
Mediapart, bu baskını “haber verme özgürlüğü” ve “gösteri hakkı”na açıkça saldırı olarak adlandırdı. Fransa’da gösteri hakkına ve pek çok diğer temel özgürlüğe sınırlama getirileceği düşünülen tartışmalı “Loi anticasseurs”ün (Şiddet yanlılarına karşı yasa) masaya yatırıldığı günlerde basın platformuna düzenlenen baskın yoğun tepki uyandırdı. Mediapart, basın özgürlüğünü savunmak ve konuya açıklık getirmek için, çevrimiçi yayınlanan bir konferans da gerçekleştirdi.