Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), tüm okul öncesi eğitim kurumlarına, “Okul Dışarıda Günü” ve “Dünya Oyun Oynama Günü” etkinlikleri kapsamında sınıflarını açık havaya taşıyıp derslerini oyun oynayarak işlemeleri çağrısı yaptı.
Bakanlığa bağlı resmi ve özel tüm okul öncesi eğitim kurumlarına gönderilen yazıda, okul öncesinde eğitim alan yaklaşık 1 milyon 600 bin çocuğun aynı gün sembolik olarak “Yağ satarım bal satarım” ve devamında da başka oyunları oynaması istendi.
Bu yıl 23 Mayıs’ta yapılacak etkinlikler kapsamında, dünyanın dört bir yanından binlerce okul, sınıflarını açık havaya taşıyarak derslerini oyun yoluyla işleyecek. 28 Mayıs’ta da “Dünya Oyun Oynama Günü” etkinlikleri yapılacak. Etkinliklerde sadece çocuklar değil, ailelerin de katılım göstermesi gerektiği önerildi. Hafta boyunca “Çocukların Gözünden Oyun” konulu sergiler düzenlenecek, okullar tarafından farklı etkinlikler yapılacak.
EĞİTİMLER VERİLECEK
Ayrıca, “Çocukların sağlıklı büyüme ve gelişmesinde dışarıda ve doğada oyunun önemi”, “Çocuklar hangi yaşta, hangi oyunları, oyuncakları tercih ederler?”, “Oyun ve öğrenme”, “Anne ve babalar neden çocuklarıyla oyun oynamalı?”, “Dijital oyunlardan çocuklarımızı korumak mümkün mü? Gerekli mi?”, “Eskiden, şimdi ve gelecekte oyun”, “Oyunlar değişiyor” gibi konularda öğretmenler ve ailelere yönelik eğitimler düzenlenecek.
Yazıda, “Oyun her zaman her yerde ve herkese” sloganı ile yapılacak etkinliklerin, sosyal medyada #okuldışarıda etiketi ile paylaşılarak farkındalık oluşturulması da istendi.
‘OYUN ÇOCUĞUN CİDDİYETLE ÇALIŞTIĞI İŞİ’
Okul öncesi eğitim uzmanları, oyunu şöyle tanımlıyor: “Çocuğun uzmanlık alanı, başlı başına yaşamsal bir deneyimi olmakla birlikte, sadece çocuğa ve çocukluğa özgü bir deneyim, çocukluk dönemi ile sınırlı bir uğraş değil, yaşamın tüm dönemleriyle ilgili bir eylem.”
Oyunu “Çocuğun bitmek tükenmek bilmez bir enerji ile üzerinde büyük bir ciddiyetle çalıştığı işi” olarak değerlendiren uzmanlar, dünyanın her yerinde farklı kültürlerde sürdürülen oyun araştırmalarının “Oyun, öğrenme ve sağlıklı büyüme, gelişim bağlamındaki” sonuçlarının oyunun gücünü evrensel düzeyde kanıtladığına dikkati çekti.
Uzmanlar, kuralları ve içerikleri çağdan çağa birçok değişime uğrasa da çocuk için oyunun, bir eğlenme ve etkin öğrenme kaynağı olduğuna vurgu yaptı.
İlgili MEB’den çağrı: Yağ satarım bal satarıma devam haberiyle ilgili sizde görüşlerinizi yazarak gündeme dahil olabilirsiniz.