MEB, psikososyal desteğe daha fazla eğilmeli

MEB, psikososyal desteğe  daha fazla eğilmeli

2017-2018 eğitim öğretim yılında 12 şehirde pilot uygulamayla başlayan İlkokullarda Yetiştirme Programı’nın (İYEP), psikososyal destek ayağı aksak kaldı. Eğitim Reformu Girişimi’nin (ERG) hazırladığı rapora göre İYEP fırsat eşitliği sunuyor. Ancak öğretmenler İYEP programına alınan öğrencilere psikososyal destek verilebileceğinden haberdar değil.

Eğitim İzleme Raporu 2019’un “Eğitimin İçeriği” dosyası dün İstanbul’da açıklandı. ERG Eğitim Gözlemevi Koordinatörü Burcu Meltem Arık’ın açış konuşmasıyla başlayan panelde, ERG Araştırmacısı Merve Mert raporu sundu. Rapor sunumunun ardından, Yeditepe Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Yelkin Diker Coşkun ve Dr. Atike Zeynep Kılıç da birer konuşma yaptı.

Raporda “Ortaöğretim Tasarımı”, “Mesleki ve Teknik Eğitim”, “Ölçme ve Değerlendirme”, “İlkokullarda Yetiştirme Programı” (İYEP), “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği”, “Temel Eğitimde Demokrasi Kültürünün Güçlendirilmesi” başlıkları ele alındı. Raporda İYEP’le ilgili tespitlere yer verildi.

3 VE 4’NCÜ SINIFLAR

İYEP’le, 3 ve 4’ncü sınıfa devam eden ancak okuma, yazma, okuduğunu anlama becerileri ve doğal sayılar, doğal sayılarla dört işlem öğrenme alanlarında yeterli kazanımlara ulaşamayan öğrencilerin Türkçe, matematik ve psikososyal alanlarda desteklenmesini hedefleniyor.

2017-18’in 2. dönem uygulamasına 12 ilde, 4 bin 403 okulda, 5 bin 329 öğretmen ve 87 bin 3 öğrenci katıldı. İYEP 2018-19 eğitim-öğretim yılından itibaren ülke genelinde uygulanmaya başlandı. Program, 2019-20’den itibaren yalnızca 3’ncü sınıflarda uygulanacak.

EN ÇOK 10 KİŞİLİK SINIFLAR

İYEP’e alınacak öğrenciler, Öğrenci Belirleme Araştırması adı verilen ölçekle tespit ediliyor. Belirlenen öğrencilerin, nisan ayından kasım ayına kadar Türkçe için 16, matematik için 29 kazanımı alması hedefleniyor. Öğrenciler, okulların durumuna göre hafta içi ya da hafta sonu bu kazanımlara ulaşmak amacıyla eğitim görüyor. İYEP grupları en fazla 10 kişiden oluşuyor. ERG raporunda, programa katılan öğrencilerin yüzde 87,59’unun matematik dersinde, yüzde 79,41’inin Türkçe dersinde başarılı olduğu ve öğrenme eksikliklerinin büyük oranda telafi edildiği belirtildi. Hedeflenen kazanımlara erişemeyen öğrenci oranı matematikte yüzde 12,41, Türkçe’de ise yüzde 20,59.

ÖĞRETMENLER KAYNAĞI KULLANMIYOR

Uygulamanın yapıldığı iki okulun öğretmenlerinin görüşlerine raporda yer verildi. Rapora göre öğretmenler, İYEP’in psikososyal destek hedefinden haberdar değil. Bu durum şöyle ifade ediliyor: “Öğretmenler, psikososyal destek hedefinden haberdar olmadıklarını ilgili kaynağı kullanmadıklarını paylaştılar. İYEP’in hedef kitlesi içerisinde ‘yabancı uyruklu öğrenciler sığınmacılar, mülteciler, göçer ve yarı göçer aile çocukları, mevsimlik tarım işçisi çocukları’ gibi çeşitli gruplar yer aldığı için öğretmenlerin psikososyal destek sağlama alanında güçlenmeleri oldukça önemlidir.”

MEB’in yayımladığı rehberde, İYEP’in psikososyal destek hizmetleri öğrencinin kendisini tanıması ve kişisel gelişimi için çevre şartlarını en üst düzeyde kullanabilmesinde öğrenciye yapılan sistemli yardım olarak tanımlanıyor.

İlgili MEB, psikososyal desteğe daha fazla eğilmeli haberiyle ilgili sizde görüşlerinizi yazarak gündeme dahil olabilirsiniz. 

Exit mobile version