Makineciler de stoklasın fazlalığı fona satsın

Makineciler de stoklasın fazlalığı fona satsın

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, bugün itibarıyla 800 bin ile 1 milyon arasında konut stoku bulunduğunu belirterek “Konutlar fon tarafından alınırsa sorun çözülmüş olacak. Fonu, Türkiye Emlak Katılım Bankası oluşturabilir” demişti. Hafta içinde Anadolu Ajansı (AA) Ekonomi Masası’na konuk olan Yenigün “Son bir senedeki hareketler insanları belirsizliğe götürdü. İnsanlar önünü göremiyor, dövizde mi kalayım, yüksek faiz mi alayım, gidip daire mi alayım? Daire alımları azaldı” açıklamasında bulunmuştu. Konut sektöründe 800 bin ila 1 milyon arası stok biriktiğini belirten Yenigün “Şu an konut stoku 800 bin ile 1 milyon arasındadır. Konutlar fon tarafından alınırsa sorun çözülmüş olacak. Fonu, Türkiye Emlak Katılım Bankası oluşturabilir. Bu alımlar olursa inanıyorum ki bu fon 2-3 yıl sonra daha çok para kazanacak. İnsanlar dairelerini alacaklar, hareket başlayınca işsizliğe de faydası olacak.

Konut stoku müteahhitten fona geçmeli” demişti. Yenigün, bu öneriyi Türkiye Emlak Katılım Bankası yetkilileriyle de konuştuklarını bildirmişti. Açıklamaya sosyal medya hesabından yanıt veren Adnan Dalgakıran ise Yenigün’ün açıklamasını alıntılayarak şu sözleri söyledi: “Bizim makine üreticilerine söyleyeyim bol bol üretip stoklasınlar, sonra fona satarız, nasıl fikir ama?” Adnan Dalgakıran devamında ise “Böyle vizyoner, çözüm üreten iş adamlarımız varken sırtımız yere gelmez” dedi. Bu açıklamanın altına ise gelen yorumlarda da şu noktalar dikkat çekti: Cüneyt Akman “Adnan Bey sizler müteahhitler gibi vatana millete faydalı isler mi yapıyorsunuz? Alt tarafı makine, ağır sanayi, motor filan imal ediyorsunuz. Siyasetçimiz kimi kurtaracağını bilir.” Tayfun Küçük: “Abi sizden kompresör, Festo’dan valf ve silindir aldım. Makine yapacaktım ama vazgeçtim yapmayacağım. Değerlenmesini bekliyorum,yedek parça olarak satacağım.Üretene bu devlet ceza veriyor, al sat yapacağım :))”. Ahmet Öztürk “Devletin ikinci para birimi: konut”. Yunus Duman “Adalet ve hukuktan uzaklaşıldıkça piyasa kilitlendi. Ağırlıklı kanaat bu yönde. İç müşteri ve dış müşteri buna dikkat çekiyor. Biraz haklar konusunda ilerlediğimizde çiçekler açıyor her alanda. Buna odaklanalım her şey normale dönecektir. Yoksa nafile bekleyişe devam…” Birol Sezer “Süper valla Adnan başkan…Hesapsızca borçlan, bina üstüne bina yap, satamayınca ‘Devlet stoklarımızı Fon’a alsın’ de! Afedersiniz ama bu ne Kapitalizmi oluyor?” 

ENERJİ SEKTÖRÜNDE 13 MİLYAR DOLAR BATIK

2007-2017 yılları arasında iki kat büyüyen enerji üretimi ve enerji sektöründeki hızlı özelleşme için yapılan borçlanma sürdürülemez durumda. Reuters’a göre, batık kredilerin kurtarılması için hükümet ve bankalar arasında görüşmeler devam ediyor. Hükümetin, geçen yılki mali krizden kalan en ağır yüklerden biri olan 13 milyar dolarlık sorunlu enerji kredisini temizleme planı şekilleniyor. Bankalar ise hükümetten koruyucu önlemler alınmasını ve elektrik faturalarının yükseltilmesini istiyor. 12’den fazla bankacı, yatırımcı, danışman ve şirket yöneticisinden alınan bilgilere göre Ankara, alacaklıları büyük kayıplardan koruyacak bir kanun üzerinde çalışıyor.

KURTARMA PAKETİ YOLDA

Hükümet tarafından TBMM’ne sunulan son torba yasada şirket kurtarma paketi de yer alıyor. Toplam büyüklüğün 400 milyar liraya ulaştığı iddia edilen kurtarma paketi bazı mali teşvik ve vergi kolaylıkları içeriyor. Kredilerin bir bölümünün dahi silinmesini içeren kurtarma paketi hakkında muhalefet kredisini, vergisini, kredi kartını zamanında ödeyemeyen Halk beklerken, biz şirketleri kurtarıyoruz açıklamasında bulundu. Öte yandan kurtarma paketinin ne kadar objektiflik içereceği, ne kadarının da siyasi ilişkilere bağlı olacağı noktasında ciddi şüpheler öne sürüldü.

 

Exit mobile version