‘Küp uydu’yu fırlatacakları günü bekliyorlar

2018110710462719_4k1jtfah81h9nh65fhf84nftm41

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Mühendislik Fakültesi Makine, Elektrik-Elektronik ve Malzeme Mühendisliği öğrencilerinden kurulu Grizu-263 Uzay Takımı, “Türkiye’nin ilk pocketqube uydu” projesiyle kendi tasarımlarını hazırladı.

Daha önce ABD’de düzenlenen “CanSat Competition” Model Uydu Yarışması’nda dünya ikinciliği elde eden Grizu-263 Uzay Takımı, hedeflerini yükselterek “Türkiye’nin ilk pocketqube uydu” projesini başlattı.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uzay Sistemleri Test Laboratuvarı ile TU Delft Üniversitesi’nin teknik destekleriyle sürdürülen projede, 7 kişilik ekip çalışmalarını 5 danışman eşliğinde sürdürüyor.

Takım kaptanı Muzaffer Duysal, gazetecilere yaptığı açıklamada, pocketqube’ün 5x5x5 santimetre boyutlarında standartları olan bir küp uydu olduğunu belirterek, bu küp uyduyu uzaya göndereceklerini söyledi.

“FIRLATMA TARİHİNİ 2020 YILI OLARAK DÜŞÜNÜYORUZ”

Uyduda bulunan kamera yardımıyla dünyanın fotoğraflarını çekmeyi, birkaç sensörle farklı veriler almayı hedeflediklerini belirten Duysal, şunları kaydetti:

“Uzayda 3 yıl kalması planlanıyor. Şu an fırlatma tarihini 2020 yılı haziran ayı olarak düşünüyoruz. Küp uydular maliyetleri düşük olması ve insan gücünün daha az emekle kısa sürede üretilmesi nedeniyle çok tercih edilen uydular. Son 10 yılda inanılmaz revaçta olan uydular. Biz de bu yönde yeni belirlenmiş pocketqube standardı ortaya çıktı. Bunu üretme gereği duyduk. Bu uydularla birlikte bunun bütün kartlarını biz kendimiz üniversitemizde üreteceğiz.”

Duysal, bu projede İTÜ ve TU Delft Üniversitesi’nden teknik destek aldıklarını anlatarak, kendilerine destek veren İTÜ Uzay Sistemleri Test Laboratuvarı’ndan Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan, Boğaç Karabulut ve Delft Üniversitesi’nden Elektronik Mühendisi Şevket Uludağ’a teşekkür etti.

“Amacımız ülkemize teknoloji transferini gerçekleştirip tamamen yerli imkanlarla kendi becerimizle kendi uydumuzu üretmektir.” diyen Duysal, şunları kaydetti:

“Önümüzdeki yıllarda çok değerli hale gelecek. Cumhurbaşkanlığının 100 günlük eylem planında bir anlaşmadan bahsediliyordu. Düşük yörüngeye fırlatabilecek kapasitede bir roket üretilmesi. Onun anlaşması da yapıldı. Bu da şunu gösteriyor, yakında ülkemiz de bu yeteneğe sahip olacak, düşük yörüngeye roket fırlatabilecek. Biz de bu tür uydular üreterek daha maliyetsiz ve uzay dalında daha etkin biçimde çalışma fırsatı bulacağız, katma değeri daha yüksek ürünler ortaya koymuş olacağız, yüksek teknoloji ürünler üretme şansına sahip olacağız.”

“ARKADAŞLARIMIZ YENİ BİR HAYALLE YOLA ÇIKTILAR”

Proje danışmanlarından Prof. Dr. Bülent Ekmekçi de öğrencilerinin dünya ölçeğindeki üniversitelerle başabaş rekabet ortamı gösterdiklerini anlatarak, “Küçük ölçekli uydularla istenilen fonksiyonların yerine getirilmesi maliyet açısından katkılar sağlamakta. Arkadaşlarımız yeni bir hayalle yola çıktılar, başaracaklar. Bundan eminiz.” ifadelerini kullandı.

Rektör yardımcısı Prof. Dr. Kemal Büyükgüzel de Grizu-263 Uzay Takımı’nın şehir ve bölge için özel bir yere sahip olduğunu, yaptıkları çalışmalarla kısa sürede büyük ilerleme kaydettiklerini dile getirdi.

Kaynak : Aydınlık

İlgili ‘Küp uydu’yu fırlatacakları günü bekliyorlar haberiyle ilgili sizde görüşlerinizi yazarak gündeme dahil olabilirsiniz. 

Exit mobile version