Kültür Mirası ‘Kuşak Yol’la dönüyor

Kültür Mirası ‘Kuşak Yol’la dönüyor

Karl Marx’a göre “İnsanlık tarihi, daima sanayi ve ticaret (mal değişimi) tarihi açısından incelenmeli ve istenmelidir.” Ticaret, dünya tarihini savaşlar kadar etkileyen bir olgudur. Geçmişteki büyük ticaret yolları, uzak ülkeleri ve halkları birbirine bağlayarak dünya tarihinin biçimlenmesinde ve kültürlerin yayılmasında önemli katkılarda bulundu. Kültürlerarası etkileşimi sağlayan en büyük ticaret yolu olan İpek Yolu’nun yüzyıllar boyunca taşıdığı öneme dayanarak günümüzde Çin tarafından “Bir Kuşak Bir Yol” projesi adı altında yeniden canlandırılması için adımlar atıldı. Girişim, İpek Yolu Ekonomik Kuşağı ve 21.Yüzyıl Deniz İpek Yolu projelerinden oluşuyor. Antik İpek Yolu ticaret yollarının ötesinde Avrupa’yı ve Afrika’yı Asya’ya bağlayan bir ticaret ve altyapı ağı kurmayı amaçlıyor. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping tarafından 2013 yılında ilan edilen “Bir Kuşak Bir Yol” Çin’den Venedik’e uzanıyor. Tek bir rota yerine, Asya-Avrupa yönünde kara köprülerinden oluşan koridorlar planlanıyor. Türkiye, bu koridorlar içinde Orta Koridor olarak adlandırılan Çin- Merkez ve Batı Asya Koridoru üzerinde yer alıyor. 65 ülkenin dahil olduğu proje, Çin’in dünyadaki yükselen rolü açısından, önümüzdeki 50 yılı şekillendirebilir.

EN BÜYÜK KÜLTÜREL MİRAS İADESİ

İtalyan hükümetinin Çin’le “Bir Kuşak Bir Yol” projesini imzalamasından sonra iki ülke arasındaki politik ilişkilerle beraber kültürel ilişkiler de güçlenmeye başladı. Bunun son örneği de İtalya’nın Çin’den yasadışı yollarla getirilen 800 kültürel yapıtı iade edecek olması. Bu, İtalyan Kültür Bakanlığı’nın kabul ettiği anlaşma sayesinde, son yirmi yıldır herhangi bir ülkenin yapacağı en büyük kültürel miras iadesi olacak. İade edilecek eserler 5000 yıl öncesinden 20. yüzyılın başlarına kadar uzanıyor ve çeşitli arkeolojik kazılardan çalındığından şüpheleniliyor. Aralarında Song hanedanlığı porselenleri, Han, Tang ve Ming hanedanlıklarından seramikler ve Neolitik dönem çanak çömlekleri gibi önemli eserler bulunuyor.

‘KUŞAK YOL’UN İLK AVRUPA ÜLKESİ

Dünyanın pek çok yerinde sayısız çalıntı ve kaçak sanat eseri bulunan Çin, bu eserlerin geri gönderilmeleri için kampanyaları hızlandırdı. Çin ve İtalya kültür bakanları ise yasadışı kültür varlıkları ticaretine karşı mücadelede işbirliği yapmaktan bahsettiler. İtalyan Bakan Bonisoli, “Bu parçaları Çin halkının mirasını ve kimliğini temsil ettiği için dostlarımıza geri vermekten gurur duyuyoruz” dedi. Eserlerin iadesi ile ilgili duyuru, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping tarafından Roma’ya yapılan resmi ziyareti sırasında yapıldı. Bu ziyarette “Kuşak ve Yol” projesiyle ilgili çok sayıda anlaşma imzalandı. İtalya, durgun iç ekonomisine yeni yatırımlar çekeceği umuduyla “Kuşak ve Yol” projesini imzalayan ilk Avrupa ülkesi. Ancak ABD ve AB ülkeleri Çin’in programı stratejik olarak önem taşıyan küresel varlıklar üzerinde kontrol sağlamak için kullanacağı gerekçesiyle İtalya’ya karşı tepkili.

 

Exit mobile version