Kriz yok diyoruz ama ‘Kısa Çalışma Ödeneği’ var

kriz7

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk önceki gün yaptığı açıklamada, yapılan yönetmelik değişikliğiyle “dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumları” da Kısa Çalışma Ödeneği kapsamına aldıklarını bildirerek, “Bu düzenleme istihdam piyasamızın desteklenmesi açısından önem arz etmektedir.

Böylece işçilerimizi ve işverenlerimizi konjonktürel gelişmelerden kaynaklı yaşanabilecek durumlara karşı daha güçlü kılıyoruz.” ifadelerini kullandı. Bakan Selçuk, Resmi Gazete’de yayımlanan “Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”e ilişkin yazılı açıklama yaptı. “Kısa Çalışma Ödeneği ile ilgili yönetmelik değişikliğiyle önemli bir düzenlemeyi hayata geçirmiş olduk. Düzenleme, Kısa Çalışma Ödeneğinden faydalanma kararını daha esnek ve daha hızlı almamızı sağlayacak.” değerlendirmesini yapan Selçuk, Bakanlık olarak istihdam piyasasındaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini, gelişmeleri değerlendirmek üzere işverenler ve çalışanlarla sık sık istişarelerde bulunduklarını belirtti. İşçi ve işveren taraflarıyla gerçekleştirilen toplantılarda istihdam koruma tedbirlerinin gündeme geldiğini aktaran Selçuk, şunları kaydetti: “Kısa Çalışma Ödeneği, genel ekonomik, sektörel, bölgesel zorlayıcı sebeplerle iş yerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik şartı aranmaksızın iş yerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde istihdamı koruyan bir uygulamadır. Bu uygulama ile birlikte iş yerinde üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlanmaktadır. Yaptığımız yönetmelik değişikliği ile ‘dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumları’ da Kısa Çalışma Ödeneği kapsamına dahil ettik. Bu düzenleme istihdam piyasamızın desteklenmesi açısından önem arz etmektedir. Böylece işçilerimizi ve işverenlerimizi konjonktürel gelişmelerden kaynaklı yaşanabilecek durumlara karşı daha güçlü kılıyoruz. Kısa Çalışma Ödeneği, firmaların istihdamlarını korumalarına imkan verdiği için artan talebe de hazırlıklı olmalarını sağlayacaktır.” 

İŞ-KUR sitesindeki tabloya göre ‘Kısa Çalışma Ödeneği’ sayesinde işçiye daha az maaş verilerek işsiz kalması önleniyor. Kısaca bir bakıma daha düşük maaşa razı olmayı sağlıyor. İşte İŞ-KUR sitesindeki örnek Kısa Çalışma Ödeneği tablosu:

 

Genel olarak ‘kısa Çalışma Ödeneği’ hakkında İŞ-KUR sitesinde şu açıklamalar yer alıyor. Kısa Çalışma Uygulaması: Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere (Cumhurbaşkanı kararı ile 6 aya kadar uzatılabilir.) sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır.  Kısa çalışma uygulaması bakımından “Genel Ekonomik” kriz: Ulusal veya uluslararası ekonomide ortaya çıkan olayların, ülke ekonomisi ve dolayısıyla işyerini ciddi anlamda etkileyip sarstığı durumlardır.  Kısa çalışma uygulaması bakımından “Bölgesel Kriz” Ulusal veya uluslararası olaylardan dolayı belirli bir il veya bölgede faaliyette bulunan işyerlerinin ekonomik olarak ciddi şekilde etkilenip sarsıldığı durumlardır.  Kısa çalışma uygulaması bakımından “Sektörel Kriz” Ulusal veya uluslararası ekonomide ortaya çıkan olaylardan doğrudan etkilenen sektörler ve bunlarla bağlantılı diğer sektörlerdeki işyerlerinin ciddi anlamda sarsıldığı durumlardır.

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan  Zeytinoğlu, kısa çalışma ödeneği uygulamasıyla ilgili yayınlanan yeni yönetmelikte “zorlayıcı sebep” tanımı yapıldığını belirterek, düzenlemeyle sıkıntıya düşen firmaların elemanlarını çıkarmak zorunda kalmayacağını, çalışanların da işlerini kaybetmeyeceğini bildirdi. Zeytinoğlu, şunları kaydetti: “Yönetmelikte yapılan değişiklikle ‘işverenin kendi sevk ve idaresinden kaynaklanmayan, önceden kestirilemeyen, bunun sonucu olarak bertaraf edilmesine imkan bulunmayan, geçici olarak çalışma süresinin azaltılması veya faaliyetin tamamen veya kısmen durdurulması ile sonuçlanan dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumları ya da deprem, yangın, su baskını, heyelan, salgın hastalık, seferberlik gibi durumları’ şeklinde ‘zorlayıcı sebep’ tanımı getirildi. Düzenlemeyle sıkıntıya düşen firmalarımız elemanlarını çıkarmak zorunda kalmayacak, çalışanlar da işlerini kaybetmeyecek. Kararı yerinde ve çok olumlu buluyoruz.”

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, kısa çalışma ödeneğiyle ilgili yönetmelik değişikliğinin iş dünyasını ve istihdam piyasasını rahatlatacak kritik bir adım olduğunu belirterek, “Bu tür pozitif düzenlemeler iş dünyasının, iş gücü piyasasının, dolayısıyla da Türkiye’nin üretim motivasyonunu artıracaktır” ifadesini kullandı. Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı da olan Kütükcü, yazılı açıklamasında, iş dünyasının istihdam başta olmak üzere pek çok alanda daha fazla desteğe ihtiyaç duyduğuna işaret ederek, “Ülke olarak zor bir ekonomik dönemden geçiyoruz. Elbette ki bu dönemi milletçe göğüsleyerek, daha güçlü yarınlara ulaşacağız. Küresel piyasalardaki daralma ve kendi ekonomimizdeki yavaşlamadan dolayı işletmelerimizin daha fazla desteğe ihtiyaç duyduğu bu dönemde, iş dünyamızın öncelikli taleplerini hazırladığımız raporlarla ilgili kurum ve  bakanlıklara ilettik.” değerlendirmesinde bulundu.

Exit mobile version