Nezihe Meriç’in 1962 yılında Türk Dil Kurumu Roman Ödülü’nü aldığı aynı adlı romandan uyarlanan Korsan Çıkmazı oyunu, ‘erdemin anlamının giderek sislendiği yeni zamanlarda…’ erdemli insanın toplumdaki yerini bir kez daha anlamak ve hatırlamak için anlatılmış sıcacık bir hikâyeyi anlatıyor.
Yazarın “İstedim ki, gençler de -okuyan gençler var- okusun. Bakalım ne düşünecekler, bakalım buluşabilecek miyiz onlarla bunca yıl sonra” sözü üzerine (Çavlanın İçinde Sessizce)
Rint Tiyatro ekibi bu güzel hikâyeyi Türkiye’de ilk kez seyirci ile buluşturarak, yazarın bir nevi vasiyetini yerine getiriyor.
Polat Yıldız’ın uyarladığı, başarılı oyuncu Eser Karabil’in ilk yönettiği oyun Korsan Çıkmazı,
küçük yaşta Anadolu’nun ücra bir köşesindeki ailelerinin yanından ayrılarak okumak için geldikleri Orta Anadolu’nun büyük bir şehrinde, onları tüm yaşamlarına yön verecek olan ilkelerle, dürüst, çalışkan, aydın insanlar olarak yetiştirecek büyük halaları Neyyire Hanım ve eşi Mahir Bey ile yaşayıp daha sonra üniversite öğrenimleri için İstanbul’a giden, orada yeni bir hayat kuran (iş ve aile sahibi olan) iki dostun, Meli ile Berni’nin hikâyesidir.
Roman ve oyun adını Beyoğlu’nda karakterlerin komşu olarak oturdukları, sonundan denizin göründüğü ve hâlâ günümüzde de var olan aynı adlı sokaktan alır: Korsan Çıkmazı.
Meli Cumhuriyet değerlerini özümsemiş olan idealist bir edebiyat öğretmenidir, Berni konservatuar mezunu fakat mesleğini icra etmeyen duygulu, inançlı bir ev hanımıdır. Her ikisi de kurdukları yeni aileleriyle Korsan Çıkmazı’nda otururlar. Birbirlerini çok iyi tanırlar ve severler. Meli, Adnan ile evlidir ve Su adında bir kızları vardır. Berni ise Turan ile evlidir ve Bora adında bir erkek çocuğu annesidir.
Oyunda, sadece Meli ve Berni’nin erdemli insan olarak yetiştirilmesi anlatılmaz, aynı zamanda dönemin sosyo-kültürel, ekonomik ve siyasi yapısı hakkında da pek çok bilgi verilir, döneme sosyal eleştirilerde bulunulur. Cinsellik, din, savaş, burjuvazi yapı, ahlak, erdem, aile hayatı, mutluluk, arkadaşlık, gelenek gibi birçok konuyu karakterlerin otobiyografik anlatımlarının psikolojik derinliklerini okuyarak, durumların ve anıların ışığında sorgulamamızı sağlar.
KÜNYE
Yazan: Nezihe Meriç
Uyarlayan-Proje: Polat Yıldız
Yöneten: Eser Karabil
Dramaturg: Bade Osma Erbayav
Oyuncular: Mukaddes Kurmuş İspir, Irmak Kazımoğlu, Onur Can Çelebi
Asistanlar: Ecem Tekeli
Işık/Ses: Ercan Ertan
Afiş: Onur Can Çelebi
Fotoğraflar, Teaser: Gürcan Öztürk
Süre: 95 dk.
PROGRAM TAKVİMİ
3 Mart 2019 Pazar, saat 20:30, Endless Art Taksim
9 Mart 2019 Cumartesi, saat 20:30, Endless Art Taksim
12 Mart 2019 Salı, saat 20:00, Kadıköy Theatron
23 Mart 2019 Cumartesi, saat 20:30, Endless Art Taksim
27 Mart 2019 Çarşamba, saat 20:00, Kadıköy Theatron
Rint Tiyatro Hakkında
Rint Tiyatro, 2018’de ‘Korsan Çıkmazı’ ekibi tarafından kurulan bağımsız ve profesyonel bir tiyatro topluluğudur. Farsça bir kelime olan rint, görünüşe önem vermeyen, kurallardan uzak, bütün varlığı kendi iç dünyasına göre değerlendiren, gönül gözüyle gören, hoşgörülü, gönül ehli kimse demektir.’
Uyarlama metinler ağırlıkta olmak üzere, kendi (özgün) metinlerini de oluşturarak sahneleyen Rint Tiyatro, (tiyatroda) anlatımı ve üslûbu esas alır. Sahnelediği veya sahnelemek istediği oyunlar, düşünülmüş, üzerine yoğunlaşılarak uzunca bir süre çalışılmış ve bunun sonucunda ortaya çıkmış kolektif ürünlerdir. Süreç içinde, Rint Tiyatro kendi ifade biçimlerini, yorumlarını önerir ve dener.