Kış mevsiminde hangi sebze ve meyveler tüketilmelidir?

Kış mevsiminde hangi sebze ve meyveler tüketilmelidir?

Her sebze ve meyveyi mevsiminde tüketmek sağlığımız açısından oldukça önemlidir. Ancak bu zamanda hemen hemen her sebze ve meyveyi her ayda tezgahlar da görmemiz mümkün. Bu duruma alabileceğimiz en büyük önlem meyve ve sebzelerin hangi aylarda yetiştiğini bilmektir. Besinleri mevsimlerine göre tüketmek içerisinde bulunan besin değerleri ve vitaminleri alabilmemiz açısından dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Özellikle de kış aylarında vücut direncinin düşmesini engellemek, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve kilo almayı önlemek için bol bol kış besinlerinin tüketilmesi gerekir. Peki kışın tüketilmesi gereken besinler nelerdir?

Kışın tüketilmesi gereken meyve ve sebzeler nelerdir?

Havuç;

Aralık ayı itibari ile gündeme gelen havuç, muhteşem bir A vitamini kaynağıdır. Bir porsiyon doğranmış havuçta ortalama % 10 K vitamini, % 6 C vitamini ve % 2 kalsiyum bulunur. Yüksek miktarda A vitamini içerir. A vitamini karaciğer için çok faydalıdır, içerdiği diğer besinler aynı zamanda göz ve kemik sağlığına faydalı olduğu bilinmektedir. B6 vitamini, bakır, folik asit, tiamin ve magnezyum içermektedir.

Cilt ve göz sağlığı için ideal bir besin kaynağı. Hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur. Romatizma ve gut hastalığına iyi gelir. Kandaki kolesterol oranını düşür. Kalp hastalıkları ve damar sertliğine faydalıdır. Kalp krizi ve felç riskini azaltır.

Balkabağı;

Balkabağı yapısında, vitamin A, vitamin C, lif, vitamin B6, manganez, bakır, potasyum, vitamin B2, pantotenik asit, folat, vitamin K, omega 3 yağ asitleri, magnezyum, demir, vitamin B3  ve demir bulundurmaktadır.

Balkabağı, göz sağlığını korur, tansiyonu düzenler, kalp hastalıkları riskini azaltır, kanser riskini azaltır, doğurganlığı destekler, bağışıklık sistemini destekler, kaliteli uyku çekmenize yardımcı olur, tok tutar, cildi korur, kilo vermeye yardımcıdır, diyabet riskini azaltır, anti enfeksiyon etkisi vardır, antioksidan özelliği bulunmaktadır ve kan şekerini düzenlemeye yardımcıdır.

Pırasa;

Böbrek taşı oluşmasını engeller. Kan basıncını düşürerek felç ve kalp krizi riskini azaltır, pırasa aynı zamanda iyi huylu kolesterolün yükselmesine, kötü huylu kolesterolün düşmesine katkı sağlar.

Karnabahar;

Karnabahar en sağlıklı sebzelerden biridir. Enfeksiyon önleyici ve anti bakteriyel özellikleri olan karnabahar, kronik idrar yolları enfeksiyonları için bilinen en iyi sebze. Vitamin ve mineraller bakımından da zengin bir besin. A, C, B1 ve B2 vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor, fosfat ve demir minerallerini içeriyor. Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak kabızlığı önlüyor ve vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasına yardımcı oluyor.

Ispanak;

Folik asit, demir, A, C vitaminleri yönünden zengin olan ıspanak grip ve soğuk algınlığına karşı koruyucu kalkan görevi üstleniyor. Özellikle çiğ tüketimi kabızlık problemlerinin önüne geçiyor. Ayrıca ıspanağın protein miktarı diğer sebzelere göre biraz daha fazladır.

Kereviz;

İyi bir antioksidan kaynağı olan kereviz, sindirim sistemini rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Kerevize has olan özel kokusu, kandaki stres hormonunu azaltıyor. Ayrıca damarların gevşemesini ve kolesterolün düşmesini sağlıyor, karaciğeri koruyor. Haftada en az bir kez kereviz tüketmelisiniz.

Brokoli;

Brokoli, tam bir vitamin ve mineral deposudur. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kalsiyum açısından oldukça zengindir. Lifli yapısı ile sindirimi kolaylaştırır ve şişmanlığa karşı faya sağlar. Kansere karşı koruyucu etkisi yükseltir. Özellikle meme, akciğer ve bağırsak kanserine yakalanma riskini düşürüyor. Mikrop öldürücüdür. İdrar yolu hastalıkları ve prostata karşı koruyucudur. Kemik erimesi ve kansızlığa iyi gelir.

Lahana;

Özellikle diyet yapanların favori kış sebzesidir. Vücuttaki fazla ödemin ve toksinlerin atılmasında yardımcı olur. Aynı zamanda A, B ve C vitaminleri yönünden zengin bir besin kaynağıdır.

Elma;

Elma, dünya çapında en fazla tüketilen meyveler arasında belki de birinci sıradadır.  Elmanın sağlıktan sindirim sitemine, cilt hastalıklarından kalp damar sağlığına kadar birçok organa faydası vardır. Elma ayrıca içerdiği besin, vitamin ve elementler yardımıyla vücudu güçlendirir ve hastalıklarla mücadelede yardımcı olur. Önemli bir  A, E, B6, C, K vitamin kaynağıdır, bunun yanında yüksek miktarda potasyum ve çeşitli mineralleri içeren su içerir.

Muz;

Muz, doğanın bize sunduğu mükemmel aperitif yiyeceklerinden birisidir. Muzun bu değeri diğer besinlerde olduğu gibi içerdiği zengin mineraller, vitaminler ve sağlığımıza katkı sağlayan diğer elementlerdendir. Muz zengin miktarda kalori, protein, sodyum, potasyum, magnezyum,  A, E, K  ve C vitaminlerini içermektedir.

Ayva;

Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve kış hastalıklardan korunmak için bire bir olan ayva, aynı zamanda yağ yakımı ve zayıflama reçetelerinin de olmazsa olmazıdır. Ayva, limon ve tarçınla birlikte tüketildiğinde de şeker dengesi ile diyabet hastalığında etkin rol üstlenir.

Nar;

İçerdiği vitamin ve mineraller ile hastalıklara karşı koruyan, ara öğün olarak yoğurt ile birlikte tüketildiğinde de zayıflamaya yardımcı olan en iyi antioksidanlardandır. Yaşlanma karşıtı narı, salatalarınızda 2 yemek kaşığı kadar tüketebilirsiniz.

Trabzon Hurması;

İdrar söktürücüdür. Kış aylarında ise balgam söktürücü olarak kullanılabilir. Öksürük, grip, nezle, soğuk algınlığına karşı şifa verir. Herkesin çokça yakındığı ülser ve gastrit gibi mide rahatsızlıklarına şifa sağlar. Mide hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Mide bulantısı ve kusmaya karşı da kullanılabilir. Trabzon hurması ağacı gövde kabuğu kanamayı durdurucu etki yapar. İçerdiği vitaminler sayesinde hastalıkların önlenmesine yardım eder. Ateş düşürmeye yardım eder. Yüksek ateşten korunmak için tüketilebilir.

Kivi;

Bir adet kivi tüketimi günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılar. C vitamini dışında A, B1, B2 vitaminleri, fosfor, kalsiyum, demir ve protein içerir. Grip ve nezle gibi kış hastalıklarına iyi gelir, kanser önleyici özelliklere sahiptir ve bağışıklık sistemini düzenler.

Kestane;

Kestane, C, B1 ve B2 vitaminleri açısından oldukça zengindir. Kestane aynı zamanda çok farklı uçucu yağlar ile birlikte protein, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum gibi madde ve mineraller içermektedir.

Kestanede bulunan demir kansızlığı önler, magnezyum ve fosfor ise kemik metabolizmasının önemli bileşenleridir. Sakinleştirici özelliği vardır stresin giderilmesine yardımcı olur. Kestanedeki C vitamini, dişler, kemikler ve kan damarlarındaki matrix oluşumu için gereklidir.

Portakal;

Kış aylarının en çok tüketilen meyvelerinden portakal, C vitamini yönünden oldukça zengin. Bağışıklık sisteminizi güçlendirerek sizi hastalıklara karşı korur. Portakal içerdiği A, B1, B2, P vitaminleri, potasyum, kalsiyum ve magnezyum yönünden de zengindir. Vücudunuzdaki tüm damarları güçlendirerek kalbi korur. Kanı temizler, uykusuzluğu giderir, cildi güzelleştirir. Hazmı kolaylaştırır. Kanın pıhtılaşmasını engeller ve mide – pankreas kanserini önlemeye yardımcı olur. Yaraların çabuk iyileşmesini sağlar.

Mandalina;

Mandalina, zengin C vitamini içeriğiyle vücudunuzun soğuk algınlığına, nezle ve gribe karşı savunma mekanizmasını güçlendirir. Ayrıca bazı besinlerden aldığınız aktif olmayan demiri aktif hale getirerek bilişsel performansınızı da artırır.

Greyfurt;

Suyunda bulunan antioksidanlar damarları güçlendirir ve kalbin zarar görmesini engeller. İçerisinde bolca A, C ve E vitamini bulunur.

Exit mobile version