Katliam görüntüsü diplomatik gerilime neden oldu

Katliam görüntüsü diplomatik gerilime neden oldu

Yeni Zelanda’da cuma namazını basarak 50 Müslümanı katleden ırkçı teröristin katliamı Okyanusya ile Ankara hattında diplomatik krize neden oldu. Cumhurbakanı Erdoğan’ın katliam görüntülerini miting meydanlarına yayınlaması Avustralya ve Yeni Zelanda’yı kızdırdı.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Çanakkale Savaşı’nın 104’üncü yılı nedeniyle düzenlenen törendeki konuşmasında sarf ettiği sözlere tepki gösterdi. Morrison Erdoğan’ın sözlerinin “çok rencide edici” olduğunu söyledi ve böylesine hassas bir ortamda sarf edilmesinin pervasızlık olduğunu düşündüğünü belirtti. Morrison Türkiye’nin Avustralya Büyükelçisini çağırarak, Erdoğan’ın yaptığı açıklamaların görüntülerinin kaldırılmasını talep ettiğini kaydetti. Avustralya Başbakanı “Herhangi bir adım atmadan önce Türk hükümetinin yanıtını bekleyeceğim. Ancak ilişkilere dair tüm seçeneklerin masada olduğunu söyleyebilirim” dedi. Büyükelçi Korhan Karakoç’un Çarşamba günü Erdoğan hükümetiyle görüşeceğini belirten Morrison, Canberra hükümetinin Türkiye’ye seyahat edecek Avustralyalılara yönelik seyahat tavsiyelerini de yeniden incelediğini kaydetti. Morrison, Atatürk’ün Anzaklar için sarf ettiği “Burada dost bir vatanın bağrındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz” sözlerine gönderme yaparak yaşananların Atatürk’ün mirasına uymadığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Çanakkale Savaşı’nın 104’üncü yıldönümü töreninde yaptığı konuşmada, “Biz buradayız, biz Çanakkale’deyiz. 1000 yıldır buradayız, kıyamete kadar da burada olacağız. İstanbul’u Konstantinapol yapamayacaksınız. Dedeleriniz geldiler, burada olduğumuzu gördüler, kimi ayakta kimi tabutta geri döndüler. Aynı niyetle gelecekseniz sizi de bekleriz. Sizleri de dedeleriniz gibi uğurlayacağımızdan hiç şüpheniz olmasın” ifadelerini kullanmıştı

Krizin bir diğer ayağı da katilamın yaşandığı ülke, Yeni Zelanda oldu. Yeni Zelanda hükümeti de, Christchurch kentinde düzenlenen saldırıların video görüntülerini seçim kampanyasında kullandığı gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştirdi.

Yeni Zelanda Başbakan Yardımcısı Winston Peters “Ülkemizi ya da insanımızı kötü gösterecek veya olduğundan farklı gösterecek davranışlardan kaçınmak gerekir” demişti

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern de, Dışişleri Bakanı Winston Peters’in Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Christchurch’teki terör saldırıları için yaptığı yorumunu “yüzleştirmek” için Türkiye’ye gideceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, terör saldırısının sorumlusunun yargılanması için yasalarında 15 yıldan fazla hapis cezası olmayan Yeni Zelanda’ya yeni bir düzenleme çağrısı yaptı.

Erdoğan’ın, “Eğer Yeni Zelanda devleti gereğini yapmazsa biz gereğini yaparız’” demesi de Yeni Zelanda hükümetinin tepkisini çekti.

ERDOĞAN: DÜNYA ARDERN’DEN DERS ALMALI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Washington Post gazetesi için “Yeni Zelanda teröristi ve DEAŞ’ın kumaşı aynıdır” başlıklı bir makale yazdı. Erdoğan yazısında “Terörün dini, dili ya da ırkı olmayacağını defalarca vurgulamış bir lider olarak, geçen hafta yaşanan terör saldırılarını Hristiyanlık öğretileri, ahlakı ya da kurallarıyla bağdaştırma girişimlerini kategorik olarak reddediyorum. Yeni Zelanda’da yaşananlar, cehalet ve nefretin zehirli bir ürünüdür.” ifadelerini kullandı. Erdoğan yazısının sonunda, Batılı liderlerin tamamının ülkelerinde yaşayan Müslümanların benimsenmesi konusunda Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern’in “cesareti, liderliği ve samimiyetinden ders alması” gerektiğini belirtti.

GÜL: BÜTÜN LİDERLERİN ONU ÖRNEK ALMASI GEREKİR

Türkiye’nin 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 50 kişinin hayatını kaybettiği cami saldırılarının ardından Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern’in kuşatıcı politikasını ‘tüm liderlerin örnek alması gerektiğini’ belirtti. Yeni Zelanda’da iki camiye yönelik saldırıyla ilgili Twitter hesabından açıklama yapan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sağduyu vurgusunda bulundu. Gül, Türkçe ve İngilizce paylaştığı mesajlarında “Yeni Zelanda’da yaşanan tüyler ürpertici katliam sonrasında Başbakan Jacinda Ardern’in yaptığı sağduyulu konuşmalar, ortaya koyduğu kuşatıcı politika ve sergilediği samimi ve kararlı tavır tüm liderlerin örnek almasını gerektirecek niteliktedir” ifadesini kullandı.

BEN DE YANINIZDA YATMALIYDIM

Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde cuma namazı sırasında iki camiye düzenlenen terör saldırısında hayatını kaybeden 44 yaşındaki Suriyeli mülteci baba ve 15 yaşındaki oğlunun cenaze törenleri Linwood İslam Merkezi yakınlarındaki bir mezarlıkta gerçekleştirildi. Yüzlerce Müslüman Christchurch’teki Linwood İslam Merkezi yakınlarındaki mezarlıkta toplanarak dua etti. El-Nur Camii’nde öldürülen Khaled Mustafa geçtiğimiz yıl Yeni Zelanda’ya ailesiyle birlikte mülteci olarak gelmişti. Khaled’in saldırıda yaralanan diğer oğlu 13 yaşındaki Zaid cenazeye tekerlekli sandalye ile katıldı. Zaid’in cenazede, “Böyle karşınızda durmamalıydım, yanınızda yatmalıydım” dediği öğrenildi.

CUMA EZANI CANLI YAYINLANACAK KADINLAR BAŞÖRTÜSÜ TAKACAK

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Christchurch kentinde 15 Mart’ta iki camiye yönelik terör saldırısının ardından, Cuma ezanının radyo ve televizyondan canlı yayınlanacağını belirtti. Cuma namazı için camilerde toplanan Müslümanlara destek verme arzusu içinde olunduğunu ifade eden Ardern, “(Cuma günü) TVNZ ve RNZ aracılığıyla ezanı ulusal olarak yayınlayacağız” dedi. Başbakan Ardern, Yeni Zelanda’da cuma günü, terör saldırısının kurbanları için iki dakikalık saygı duruşunda bulunulacağını ve kadınlardan Müslümanlarla dayanışma göstermeleri için başörtüsü takmalarının istendiğini bildirmişti. 

Exit mobile version