Katar’a abluka taht kavgasından mı ?

katar-a-abluka-taht-kavgasindan-mi

Katar’a yönelik abluka kararı alan Körfez ülkelerine darbeci Sisi’nin Mısır’ı ile birlikte önderlik eden ve Doha karşıtlığında bayrak taşıyan Suudi Arabistan’ın şahin tavrının arkasında kraliyet içerisindeki taht kavgası olduğu ortaya çıktı. Hanedan içerisinden bilgi aktaran kaynaklar, aile içerisinde birinci veliaht Prens Muhammed bin Nayif ile ikinci veliaht Prens ve Savunma Bakanı Muhammed bin Selman arasındaki rekabetin Katar krizine neden olduğunu iddia etti. Buna göre, ilerleyen yaşı ve Alzheimer hastalığı nedeniyle vadesi dolan Kral Selman’ın yerine koltuğa oturmak isteyen Muhammed bin Selman, Nayif’e yapacağı darbe öncesi ABD’nin desteğini almak adına harekete geçerek ‘İran karşıtı savaş’ bahanesiyle Katar’a saldırı başlattı.

‘ACEMİ VELET’İN PLANI

Suud Sarayı’ndan hanedan hakkında kulis bilgileri sızdıran kaynaklar, aile içi taht kavgası ile Katar’a yönelik darbe arasındaki bağlantıları açıkladı. Düşen petrol fiyatları sebebiyle ekonomik anlamda zayıflayan ve Suudi Prenslerin rahatsız olduğunu vurgulayan kaynaklar, sarayda ‘acemi velet’ lakabıyla anılan Muhammet bin Selman’ın düğmeye bastığını aktardı. Katar’a yönelik ablukanın Selman’ın fikri olduğunu öne sürüldü ve tek hedefin ise Nayif’e el çektirmek olduğu belirtildi.

GAZ HESAPLAŞMASI

Ülkede yer altından örgütlenen muhalif medya kanalları tarafından da doğrulanan çatışmanın bir ayağının ise Washington ile ilişkili olduğu öğrenildi. Muhalif kaynaklar Bin Selman’ın Mart 2017’de ABD Başkanı Donald Trump ile Oval Ofis’te görüşmesinde saray içi darbe destek zemini aradığını bildirdi. Nayif’in ayağını kaydırarak birinci veliaht olmak isteyen Selman’ın Trump’a Mısır’dan alınan Tiran ve Salafir adalarından verilecek askeri üsler karşılığında kendisini destekleme sözü istediğini aktaran kaynaklar, Beyaz Saray’dan gelecek yanıtı beklemeden harekete geçildiğini kaydetti. Buna göre hem Savunma Bakanı olması hasebiyle orduya hâkim olan hem de Riyad’ın petrol ve gaz devi Saudi Aramco şirketinin yönetici olan Prens Selman, ‘İran karşıtlığına’ sığınarak Katar’a uyguladığı ablukayla saray içerisinde yapacağı darbeye dış desteğini ABD’den sağlayacak. Diğer yandan Doha’yı zayıflatarak Körfez’deki ekonomik pastada daha fazla pay alacak olan Prens, hanedan üyeleri arasındaki dolar hırsını da karşılamış olacak.

Veliahtların savaşı nasıl başlamıştı?

Kral Abdullah’ın vefatı ile birlikte, daha naaşı kaldırılmadan, devreye sokulan kraliyet kararnameleriyle Muhammed bin Nayif birinci veliaht prens olmuştu. Böylelikle ülkede ilk kez veliahtlık Kral Abdülaziz’in oğullarından torunlarına geçmiş ve bu durum hanedan içerisinde rahatsızlık yaratmıştı. Değişikliğe engel olamayan Kral Selman’ın en küçük oğlu Prens Muhammed bin Selman’ın önünü açmak için zemin aradığı öne sürülmüştü.

2030 Vizyonu’nun bir parçası 

Katar’a yönelik abluka kararı ikinci veliaht prens ve Savunma Bakanı Muhammed bin Selman’ın 2030 Vizyonu isimli projesinin bir ayağı olarak görülüyor. Proje kapsamında ülkede ekonomi, idare ve varlık yönetimi konusunda birtakım reformlar yapmak isteyen Prens’in, hanedanı sınırları yeniden belirlenecek Ortadoğu’da merkeze oturmak istediği biliniyor. 2030 Vizyonu’nun finansal kaynağını Saudi Aramco şirketi sayesinde karşılayan Selman’ın, Katar’ı çökertmesi planlanan abluka ile senaryosunu devreye soktuğu tahmin ediliyor. Zira projenin uluslararası ayağı; İran ile rekabeti kazanmak, Yemen’i her anlamda kendine muhtaç bırakmak ve ABD ile olan iş birliğini artırmak olarak kodlanıyor.

Star

 

Exit mobile version