Karanlık geceden demokrasi zaferine

Karanlık geceden demokrasi zaferine

FETÖ’nün 15 Temmuz akşamı devletin silahlarını millete doğrultmasının üzerinden 3 yıl geçti. 251 kişiyi şehit, 2 bin 194 kişiyi de yaralayarak gerçekleştirmek isteyen FETÖ’nün hain planında olayların merkez üssü Ankara oldu.  İhanet girişimi İstanbul’da eski adı Boğaziçi Köprüsü olan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nü saat 21.52’de kapatılmasıyla başladı. FETÖ’cü darbeciler kalkışmaya aslında 16 Temmuz sabaha karşı saat 03.00’da başlamayı planlamıştı. Ancak Kara Havacılık Komutanlığında görevli bir subayın saat 16.16’da MİT Müsteşarlığı’na giderek kalkışmanın olacağını anlatmasıyla girişim erkene alındı. Kalkışma için merkez üs olarak Akıncı Üssü olarak kullanıldı. Burada örgütün sivil imamları cuntacı askerlerle darbeyi koordine etti. Türkiye Cumhuriyeti tarihine kara bir leke olarak giren gecede FETÖ ordu içine sızmış 8 binin üzerinde askeri personeli, savaş uçakları da dahil 35 uçağı, 3 gemiyi, 37 helikopteri, 74’ü tank 246 zırhlı aracı ve 4 bine yakın hafif silahı kullandı.  

Akıncı’dan kalkan savaş uçakları cuntacı generallerin talimatıyla TBMM, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Ankara Emniyet Müdürlüğü ve TÜRKSAT’ı bombaladı. Ayrıca kentin farklı yerlerindeki birçok birlikteki tank ve zırhlı araçlar da kışla dışına çıktı. Bazı devlet kurumlarını kuşatan tanklarda bulunan askerler sivillerin üzerine ateş açtı onlarca kişiyi şehit etti. Olayın yaşandığı tarihte Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri olan Fahri Kasırga ile Genelkurmay Başkanlığı yapan Orgeneral Hulusi Akar’ın da arasında bulunduğu birçok komutan darbecilerce alıkonuldu. TRT ve özel televizyonların binaları işgal edilmeye çalışıldı. İletişimin kesilmesi için Telekom binalarına girilmeye çalışıldı. TÜRKSAT bombalandı. MİT’in bilgi aldığı AKOM İstanbul’da işgal edildi. İstanbul’daki iki önemli Havalimanı Atatürk ve Sabiha gökçen’e cuntacılar tanklarla girdi.      


Saat 21.52: Boğaziçi Köprüsü tek yönlü kapatıldı

Karanlık gecenin seyrini değiştiren olaylar arasında TBMM’nin gece 01.39’da açılarak milletvekillerinin Genel Kurul’da toplanması ve Özel Kuvvetler Komutanlığı’nı ele geçirmek için Diyarbakır’dan askeri uçakla Ankara’ya gelen darbeci Tuğgeneral Semih Terzi’nin Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı’nın emriyle Astsubay Ömer Halisdemir tarafından öldürülmesi oldu. Bir diğer önemli askeri gelişme ise kalkışmanın duyulmasının ardından askeri üslerde uçakların kalkışlarının yasaklanması ve hava sahasının kapatılması oldu. O gece Marmaris’te darbecilerin suikast girişimiyle karşı karşıya kalan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısıyla yüzbinlerce kişi sokaklara çıktı. İlk kapatılan nokta olan Boğaziçi Köprüsüne giden vatandaşlar kurşunlara karşı yürüdü.


Saat 00.24: Cumhurbaşkanı Erdoğan halka ‘sokağa çıkın’ çağrısı yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısıyla sokaklara inenlerin kimi tankların üzerine çıktı, kimisi de tankın önüne yattı. Bu engellemeler sırasında onlarca sivil şehit oldu, binlercesi de yaralandı. Ertesi gün öğle saatlerine kadar süren olaylarda vatandaşların kahramanca direnişi ihanet kalkışmasını bertaraf etti. Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım, 16 Temmuz’da saat 12.57’de Çankaya Köşkü’nde yaptığı açıklamayla hain darbe girişiminin bastırıldığını duyurdu. Karanlık gecede önemli bir görev üstlenen medya da cuntaya direndi. Hatta cunta medyayı susturmak için Digitürk’ü bile işgal etmeye çalıştı. Ancak baskılara rağmen medya teslim olmadı. 


Sokağa çıkan vatandaşlar tankların önüne yattı

Kalkışmanın ilk saatlerinden itibaren harekete geçen Özel Harekat Polisleri ve kalkışmaya karşı olan askerler FETÖ’cü cuntanın ele geçirdiği bütün kışla ve kurumları tek tek geri aldı. Yakalanan darbeciler hızlıca karakollara emniyete götürüldü. Burada yapılan işlemlerde sonrası cuntacı askerler önce savcılıklara ardından da mahkemeye çıkarılarak tutuklandı.   

 
Taksim’e çıkan askerleri siviller engelledi

İKİ YIL SÜREN OHAL’DE 125 BİN KİŞİ İHRAÇ EDİLDİ

Darbe girişiminden 6 gün sonra 21 Temmuz’da OHAL ilan edildi. 18 Temmuz 2018’de son eren OHAL toplamda 7 kez uzatılarak 2 yıl sürdü. 2 yılda 37 Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarıldı. KHK’larla 131 bin 922 ‘tedbir’ gerçekleşti. OHAL’de en az 125 bin 678 kamu görevlisi ihraç edildi, 270 kişinin öğrencilikle ilişiği kesildi, 2 bin 761 kurum ve kuruluş kapatıldı, 3 bin 213 askeri personelin rütbesi alındı. OHAL sürecinde toplam 204 medya kuruluşu kapatıldı, 234 bin 419 pasaport iptal edildi. 80’i raportör 250 personelin görevlendirildiği OHAL Komisyonu’na toplamda 126 bin 200 başvuru yapıldı. Komisyon, 22 Aralık 2017’de karar verme sürecinin başlamasından 26 Haziran 2019’a kadar başvuruların 77 bin 900’üne yönelik karar çıktığını, 48 bin 300’ünün ise incelenme aşamasında olduğunu açıkladı. Karar verilen 77 bin 900 başvurunun 6 bini kabul, 71 bin 900’ü ise reddedildi. 

289 DAVADA 2 BİN 260 KİŞİYE CEZA

FETÖ’nün darbe girişiminin ardından cumhuriyet başsavcılıkları tarafından 100 binin üzerinde soruşturma yürütüldü. Süreç sonunda açılan 289 davadan bugüne kadar 265’i karara bağlandı. Sona eren davalarda, 2 bin 260’ı ömür boyu olmak üzere 3 bin 664 sanık hakkında mahkumiyete hükmedildi. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar arasında eski 71 general, 813 subay, 172 astsubay, 49 uzman çavuş, 4 polis memuru da yer aldı. Mahkeme heyetleri, tamamlanan davalarda 2 bin 609 sanığın da beraatini kararlaştırdı. 8 darbe davasında ise Ankara’da bin 404, İstanbul’da 255 olmak üzere toplam bin 659 darbe sanığı halen yargılanıyor.

94 ÜLKEYE 570 İADE TALEBİ

15 Temmuz darbe girişiminden sonra yurtdışına kaçan örgüt lideri Fetullah Gülen dahil darbeci asker ve sivil imamların iadesi çin yoğun çaba harcandı. Adalet Bakanlığı, bugüne kadar aralarında ABD, Almanya, Romanya ve Belçika’nın da bulunduğu 94 ülkeden 570 FETÖ mensubunun iadesini istedi. ABD’den FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in yanı sıra çok sayıda örgüt yöneticisi ve üyesinin, Almanya’dan da örgütün sözde hava kuvvetleri imamı Adil Öksüz ile eski savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara’nın iadeleri talep edildi. İade taleplerinin ardından 23 ülkede bulunan 109 FETÖ mensubu ise sınır dışı edilerek Türkiye’ye gönderildi.

CUNTACILARDAN 127 MİLYON LİRALIK TAZMİNAT İSTENİYOR

FETÖ’nün 15 Temmuz ihanet girişimi sırasında savaş uçakları ve zırhlı araçlarla can kaybının yanı sıra hasara neden olan darbeciler hakkında yaklaşık 127 milyon liralık tazminat davası açıldı. Ağırlaştırılmış müebbet ile süreli hapis cezalarına çarptırılan darbeciler, Gölbaşı Özel Harekat Başkanlığı, Ankara Emniyet Müdürlüğü, Meclis, Akıncı Üssü, TÜRKSAT ve Jandarma Genel Komutanlığında sebep oldukları hasarların da bedelini ödeyecek.

 

Exit mobile version