Kandilli: Afeti süper hücreler getirdi

kandilli-afeti-super-hucreler-getirdi

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, 18 Temmuz 2017 itibariyle özellikle İstanbul’da yaşanan yüksek miktarda kaydedilen yağışlara Kuzey’den gelen serin hava ve yüksek deniz suyu sıcaklıklarının birleşmesi sonucu oluşan “Süper Hücre” diye adlandırılan yapıların neden olduğunu iddia etti.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı’ndan yapılan açıklamaya göre 18 Temmuz sabahı saat 12:00’ye dek metrekare başına 91 kg yağış düştü. Bu yağış değeri son 106 yılın en yüksek 3. yaz yağış değeri oldu. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, İstanbul’da 18 Temmuz 2017 günü yaşanan ve bir afete dönüşen yağışlar hakkında değerlendirmede bulundu.

“18 Temmuz sabahı saat 12:00’ye dek metrekare başına 91 kg yağış düştü, bu yağış değeri son 106 yılın en yüksek 3. Yaz yağış değeri oldu. Bu da son yıllarda görülen iklim değişikliğine bağlı yağış düzensizliklerine eklenen bir ekstrem olarak kayıtlara geçti. Bu yağış çok sık rastladığımız bir yağış biçimi değil. Kuzey’den gelen serin hava ve yüksek deniz suyu sıcaklıkları birleşince “süper hücre” dediğimiz yapılar oluşuyor ve bu da bugün yaşadığımız türden şiddetli yağışlara neden oluyor” dedi.

İMO ANKARA ŞUBESİ: NE KADAR ÇİMENTO O KADAR SEL

İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Su Çalışma Grubu tarafından oluşturulan 350 Ankara ise, geçtiğimiz yıl yayınladığı bir raporda sel felaketlerinin nedenini açıkça ortaya koymuştu. Raporun en çarpıcı cümlesi ise, ‘Bugün Türkiye iklimi değiştiren gazları yüzde 125 daha fazla salarken, duble yollar sayesinde asfalt kaplanan alanlar neredeyse en büyük 4. göl kadarken, çimento üretimi ve tüketimi 3’e katlanmışken daha az sel felaketi beklenemez’di.

Bugün İstanbul’da yaşanan sel ve baskın felaketi, bu büyük metropol hayatını mahvetti. İnsanlar, işlerine gidemedi, yağmurun doldurduğu çukurlarda mahsur kaldı, metrolar iptal oldu. 350 Ankara, geçen yıl Eylül ayında yayınladığı raporla, bugünün geleceğini işaret etmişti. “Bugün daha fazla sera gazının daha fazla iklim değişikliği olduğunu, daha fazla asfalt ve beton dökmenin doğa tahribatı ile iklim değişiklikliğinin etkilerini hızlandırdığını çok iyi biliyoruz” denilen rapor, 2014 yılında İklim Liderleri Ankara Deklarasyonu ile gelinen noktada beton ve asfalt dökülmesinin, ağaç kesilmesinin yasaklanma kararı alındığını hatırlatıyordu.

Türkiye’de 1990-2014 arası sera gazları emisyonlarının yüzde 125 artırıldığını, 15 bin kilometreden fazla yapılan duble yol ve kent içi otoyollarla doğanın daha fazla tahrip olduğunu belirten rapor, hem suyun toprakla buluşmaması sonucu iklim değişikliklerinin de hızlandığını vurguladı.

 

Exit mobile version