Kadınlara Özel Gazeteler

gazete-resmi-gazete-1

Osmanlı Devleti’nin gazetecilik ile tanışması kaynaklara göre azınlıkların Türkiye’deki matbaacılık faaliyetlerine kadar dayanır. Rum, Ermeni gibi azınlık milletlerinin bir takım basım denemelerinin ardından ilk Türkçe-Arapça gazete 1828 yılında Vakayi-i Mısriye ismi ile yayımlandı. Bu yıllardan itibaren hızla gelişen ve yayılan gazetecilik 1868 yılında farklı bir forma bürünerek karşımıza çıktı: ‘Kadınlara Özel Gazeteler’. 

Tanzimat Fermanı ile Osmanlı Devleti, kadını ayrı bir yerde tuttu ve kadının hayatına önemli gelişmeleri dâhil etti. Ailenin temeli olan hanımların kültürlü olması gerektiği düşüncesinden hareketle onlara özel bir gazete yayımlandı. Bunun Osmanlı dönemindeki ilk örneği ise 15 Haziran 1868 yılında karşımıza çıktı.  Yazı kadrosu tamamen kadınlardan oluşan Terakki-i Muhadderat gazetesi haftada bir Pazar günleri kadın okuyucularıyla buluştu. Bu gazete Osmanlı Türk kadınının sesi oldu ve Cumhuriyet’e kadar kırka yakın kadın dergisi yayın hayatına başladı.

Kadınlara Özel Gazeteler

Vakit Gazetesi 1875 yılında Mürebii Muhadderat adı ile ikinci yayın oldu. Bunları takiben sırası ile Şukufezar, Parça Boğçası, Mürüvvet gibi yayınlarda kadınların eğitimine katkıda bulunmak, onlarla ilgili haberlerin yapılması  amacı ile basıldı.

Cumhuriyet Döneminde Kadın Gazeteleri

Hanımlara Mahsus Gazete ise 18 Haziran 1895 yılından 1906 yılına kadar yayımlanarak en uzun süreli kadın mecmuası olarak tarihe geçti. Bu gazetenin diğer önemli özelliği ise elde edilen gelirin yüzde beşinin kimsesiz kızlara ayrılmasıdır. İçeriğinde moda, sağlık, çocuk bakımı gibi geniş yelpazede konulara yer verdi. Cumhuriyet döneminde kadın mecmuası sayısında hızlı bir artış sağlandı.

Kadın Gazetesi ise, 1 Mart 1947 tarihinde diğer gazetelere istinaden daha farklı bir ilke ile yayın hayatına başladı. Burada moda ve magazin konuları yerine siyasi ve sosyal konulara daha fazla yer verildi. Bu yönü ile diğer gazetelerden daha farklı bir konuma oturdu. Günümüzde ise ilk dönemlerdeki kadar sayıca fazla olmasa bile hala Emek ve Gül, Kazete Özgür Kadının Sesi gibi bağımsız internet haber siteleri ve gazetelerde yayına hayatına devam etmektedir.

 

***

Osmanlı Devletinde, Türkiye Cumhuriyetinde ve tüm dünyada kadınların konumu her zaman önemlidir. Biz kadınlar her zaman üretmeli, çalışmalı, başarmalıyız. 

Exit mobile version