İNSAN “YÜRÜYEN TEKNOLOJİ”

yonca-ortan_3d81c4-c62dce-05538e-3ca2db-6

Teknolojik cihazlar masanızın üstünde, cebinizde ve artık vücudunuzun hemen her yerinde. İnsan vücuduyla olabilecek en yakın seviyede temasa geçerek etkileşimde bulunan giyilebilir teknolojiler, bir nevi fiziksel kapasiteyi artırıyor. Gerek dişin üstüne yerleştirilen ve yediklerinizi analiz eden sensörler gerekse derinin altına yerleştirilerek elektromanyetik cihazlarla iletişime geçen mikroçipler, giyilebilir teknolojilerin kullanım alanının giderek genişlediğine işaret ediyor.

Giderek dijitalleşen dünyada, yaşam tarzı da modern teknolojinin doğrultusunda şekilleniyor. Hem sağlık hem de hobi amaçlı kullanılabilen giyilebilir teknolojiler, günlük hayattaki faaliyetleri pratikleştirmesinin yanı sıra eğlence anlayışını da değiştirebiliyor. Peki 2018 yılında hangi giyilebilir teknolojilerin gündeme oturması bekleniyor?

Oturduğunuz yerden başka dünyalara taşıyan gözlükler

Sanal gerçeklik (VR) gözlükleri, sadece teknolojinin gücüyle farklı dünyalara seyahat etmeyi mümkün kılıyor. Öncelikli olarak hobi ve eğlence amaçlı kullanılan gözlüklerle oyun dünyasına adım atarak adeta bir video oyunu karakterine dönüşebilirsiniz. İnovasyonun doruk noktalarından olan bu gözlükler ile aynı zamanda üç boyutlu filmler izleyebilir, sanal mimari simülasyonlarında gezinebilir ve oturduğunuz koltuktan maceralara atılabilirsiniz. Üretildiği materyale ve sahip olduğu özelliklere göre geniş bir fiyat yelpazesine sahip VR gözlüklerinin en yaygın kullanılan modelleri arasında Sony PlayStation VR, Oculus Rift, HTC Vive, Google Daydream View ve Samsung Gear VR bulunuyor.

Sağlığınızı takip eden akıllı cilt yamaları

Derinin üstüne yapıştırılan ve gözeneklerden vücuda ilaç gibi maddeleri aktaran yamalar, yeni bir buluş değil. Doğum kontrol amaçlı hormonların emilimini sağlayan bantlar veya sigara bağımlılığını yenmek için kullanılan nikotin bantları, uzun süredir var olan tıbbi transdermal yamalardan. Fakat cilt yamalarının işlevleri bununla sınırlı kalmıyor. Yeni geliştirilen akıllı cilt yamaları, vücudun haritasını çıkarabiliyor. Qualcomm Life, Samsung ve LTS gibi firmaların geliştirdiği akıllı yamalar, vücudun ısı, kalp atışı, hareket hali gibi çeşitli biyometrik özelliklerini ölçebiliyor. Epilepsi, kalp rahatsızlıkları ve depresyon gibi durumları olan kullanıcılar için son derece yararlı olabilen yamalar, kullanıcıların gün içerisindeki verilerinin takibini yapıyor. Veriler, E Ink teknolojisinin yanı sıra bulut depolama sistemi veya Bluetooth aracılığıyla görüntülenebiliyor. Bu bilgiler ışığında doktor randevuları da daha verimli geçiyor.

Dil engelini ortadan kaldıran kulaklıklar

Yurt dışında konuşulan dili bilmediğiniz bir ülkede seyahat ederken ve yeni insanlarla tanışırken, iletişim kurmakta zorlanabilirsiniz. Tam da yanınızda simultane tercüman olmasını dilediğiniz anlara çözüm olarak geliştirilen kulaklıklar, küresel bir sorun olan yabancı dil engelini aşmaya yardımcı oluyor. Eş zamanlı çeviri yapan kulaklıklar, yabancı bir dilde sohbet edebilmeyi mümkün kılıyor.

Mobil cihazlarla çalışan Bragi Dash Pro, Google Pixel Buds, MyManu’nun piyasa sürdüğü Clik, Waverly Labs’in geliştirdiği Pilot, eş zamanlı çeviri imkanı sunan kulaklıklara örnek olarak gösterilebilir.

MEZZI akıllı çanta

Geleneklerine sıkı sıkıya bağlı bir çanta şirketi olmak istemeyen İtalyan MEZZI, tasarım, yenilikçilik ve özgünlük eksenindeki en yeni bir çantadan beklenecek teknoloji argümanları da vaat ediyor. Mobil cihaz (iOS ve Android) veya bilgisayar şarjı için bir pil ünitesiyle birlikte gelen çantalar, aynı zamanda Bluetooth üzerinden telefon sesini yükseltip-kısma fonksiyonu da sunuyor. Tuhaf görünebilir ama çantanızı fener olarak da kullanabiliyorsunuz.

Gravity Blanket (Yer çekimi battaniyesi)

Teoride üzerinizde duruyor olabilir ama bunu boşverin, Gravity Blanket toksik olmayan plastik paletler ve klasik tekstil ürünlerinin karışımı şeklinde dizayn edilmiş. Üstelik tel, pil, düğme ya da uygulama olmaksızın çalışıyor; derin basınç uyarma tekniğinden ilham alıyor, serotonini artırıp kortizolü azaltıyor ve bu sayede stres, endişe hatta otizm spektrum bozukluğu ile TSSB semptomlara dahi iyi geldiği belirtiliyor.

Ralph Lauren ve Key Tech’in kendinden ısıtmalı ceketi

Ceketlerin sadece kalınlık ve malzemeyle (kuş tüyü gibi) daha sıcak tutma devri sona erdi. Ralph Lauren ve Key Tech tarafından geliştirilen ve sahip olduğu pil takımları sayesinde kendi kendini ısıtan bu ceket, soğuk kış günlerinin ilacı olabilir. Fütüristik ceket, ısı ileten malzemesi sayesinde özellikle yüksek rakım ve karlı ortamda son derece yüksek verimlilik vaat ediyor.

ZOZOSUIT

Bu inovasyon gerçekten çarpıcı… ZOZOSUIT sayesinde M, S, L, XL… Hangi beden olduğunuzun hiçbir önemi kalmıyor, üzerindeki teleskopik sensörler sayesinde bedeninize göre uyarlanıyor, senkronizasyonu akıllı telefon üzerinden gerçekleştiriyorsunuz, yani kol kısmınızı biraz sıkı ya da göbeğinizi daha rahat bırakmak istiyorsanız bu mümkün.

Chanel mağazalarını AR teknolojisiyle donatacak

Fransız moda devi Chanel’in gelecek stratejilerinden biri de artırılmış gerçeklik mağazaları etrafında şekilleniyor. Akıllı aynalarda giyilen kıyafetlerin kendiliğinden üzerinizde görünmesi, dijital alışveriş personeli gibi öğelerle yakında bilim kurgu filmlerinden taşan inovatif bir mağaza deneyimi söz konusu olacak.

 

 

 

 

Yonca ORTAN 12 Ağu 2018

Bu köşe yazısı Türkiye’nin en genç gazetelerinden Yeni Birlik‘te yazılmıştır. Eğer köşe yazarının yazısıyla ilgili düşüncelerinizi paylaşmak istiyorsanız aşağıdaki yorum kısmından yazabilirsiniz.

Yeni Birlik Gazetesi’ni Gazete Bayilerinden Temin Edebilirsiniz.

Exit mobile version