İnmeye karşı etkili protein tanımlandı

İnmeye karşı etkili protein tanımlandı

İnme sonrasında, anormal proteinleri temizleyen ve nöronları hipoksik hasardan koruyan bir enzim olan; beyne özgü eşsiz bir proteine bağlanarak onları etkisiz hale getiren lipitler salınır. Bu enzimin aktivitesi ayarlanabilinirse inmeden sonra fonksiyonel iyileşmeye yardımcı olabilir.

Bu enzim, ubikuitin C-terminal hidrolaz L1 (UCHL1), siklopentenon prostaglandinler (CyPgs) olarak adlandırılan lipitler tarafından bağlanmaya yatkın bir sistein kalıntısı içerir. Bu lipitler inmeden sonra sinir hücrelerinde salınırlar ve UCHL1’e bağlandıktan sonra, enzimin açılmasına ve işlevini kaybetmesine neden olurlar. Bununla birlikte, enzimin değiştirilmiş versiyonu, sistein kalıntısında mutasyona uğramış, lipit bağlanmasını önleyen bir bağlama bölgesi içerir. Pittsburgh Üniversitesi araştırmacılarına göre, değiştirilmiş enzimin farelerdeki etkileri UCHL1 odaklı stratejilerin felç tedavisinde faydalı olabileceğini gösteriyor.

NÖRONLARIN ZARAR GÖRMESİNİ ÖNLÜYOR

Araştırma saygın bilim dergilerinden PNAS’da “Aksonal yaralanmada UCHL1’in rolü ve serebral iskemi sonrası fonksiyonel iyileşme” başlığıyla yayımlandı. Enzimin değiştirilmiş bir versiyonunu kodlayan bir geni ifade etmek için tasarlanan farelerde ve normal farelerde inmenin etkileri ayrıntılandırıldı. Araştırmacılar, genetik olarak tasarlanmış farelerden türetilen nöronların, daha az hücre ölümü ve hipoksiden sonra nörit yaralanmasının olduğunu vurguladılar. Ayrıca araştırmacılar postiskemik genetik olarak tasarlanmış farelerde sensorimotor iyileşmenin belirgin bir şekilde arttığına dikkat çektiler. Bu çalışma, bir inmeden sonra UCHL1’in aktif kalmasının, sinir hücrelerinin zarar görmesini önleyen, hasarlı proteinleri hızla temizleyen hücresel onarım mekanizmalarını aktive ederek nöronların ve beyin dokusunun işlevini korumasına yardımcı olduğunu gösterdi. UCHL1’in dirençli formuna sahip farelerde ayrıca yürüme, denge ve diğer motor fonksiyonlarda iyileşme sağlandı.

Pittsburgh Üniversitesi, Tıp Fakültesi Nöroloji Profesörü Dr. Steven Graham, UCHL1’in inme tedavisinde merkezi bir oyuncu olduğuna dikkat çekti. Araştırma ekibi beynin felçten kurtulmasının kökünde yatan bir proteini tanımladıklarını düşünüyor. Araştırma, iyileşmeyi sağlayacak ve hızlandıracak ilaçlar geliştirmek çekici bir hedef içeriyor.

Özgün makale: https://www.pnas.org/content/pnas/early/2019/02/12/1821282116.full.pdf

 

Exit mobile version