Hükümetten kamu işçisine yeni zam teklifi

Hükümetten kamu işçisine yeni zam teklifi

Hükümet, kamu işçisine yeni zam teklifi sundu, 2019 ilk 6 ayı için seyyanen zam üstüne yüzde 7 artış önerdi. Yaklaşık 200 bin kişiyi ilgilendiren, hükümet ile kamu işçilerini temsil eden Türk-İş arasında yürütülen görüşmelerde hükümetin yeni teklifi belli oldu. Buna göre, hükümet kamu işçilerine ilk 6 ay için seyyanen zam üstüne yüzde 7 artış teklif etti. Hükümetin ikinci 6 ay için zam teklifi yüzde 6 oldu 2020 zam teklifi ocak ve temmuz ayları için yüzde 3 artış şeklinde oldu.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2019 Dönemi Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri kapsamında, Mahmut Arslan başkanlığındaki Hak-İş heyetini makamında kabul etti. Basına kapalı gerçekleşen kabul yaklaşık 1 saat sürdü. Arslan, kabulün ardından Bakanlık girişinde basın mensuplarına görüşmeye dair açıklama yaptı. Bazı sözleşmelerin üzerinden 6 ay, bazı sözleşmelerin ise 8 ay geçtiğine dikkati çeken Mahmut Arslan, kamudaki işçilerin bir an evvel toplu iş sözleşmesinin imzalanmasını beklediğini ifade etti. 

HÜKÜMETİN YENİ TEKLİFİ: YÜZDE 7+YÜZDE 3

Hak-İş olarak 5 Temmuz’da, 2019-2020 yıllarını kapsayan taleplerini hükümete sunduklarını ifade eden Arslan, şunları kaydetti:

“Hak-İş’e bağlı sendikaların yaklaşık 70 bine yakın üyesinin toplu iş sözleşmesi müzakerelerinde, bizim yaptığımız taleplere karşı Sayın Bakan tekliflerini sunmak için bizi davet etti. Kendilerine teşekkür ediyorum. Görüşmelerimizde Sayın Bakan’ın bu toplu iş sözleşmelerinin masada ve bir an evvel sonuçlandırma konusundaki çabalarını, gayretini ve iyi niyetini bir kez daha görmüş olduk. Sayın Bakan’ın bu çabalarının ve gayretlerinin toplu iş sözleşmesinin sonuçlandırılmasında da önemli bir katkı olacağını düşünüyoruz. Sayın Bakan’ın gelinen en son noktada bize sunduğu teklif; İyileştime yapıldıktan sonra ilk yılın birinci 6 ayı için yüzde 7, ikinci 6 ayı için yüzde 4. İkinci yılın ilk ve ikinci 6 ayı içinse yüzde 3+3 ve enflasyon farkı.”

“UZLAŞMA SÖZ KONUSU DEĞİL”

Kendileri için yapılan tekliflerin kabul edilebilir olmadığını vurgulayan Arslan, şöyle konuştu: “Ortada taleplerle teklifler arasında bir uzlaşma, bir uyum söz konusu değil. Sayın Bakan müzakerelerinin devam edeceğini, bizimle de görüşmeleri sürdüreceğini, yeni bir durum olursa bunu da değerlendireceğimizi ifade etti. Sayın Bakan’ın bu çabalarını sonuçlandırmasını umut ediyoruz. Önümüzdeki günlerde toplu iş sözleşmesinin imzalanmasını arzu ediyoruz. Bu konuda katkı ve destek vermeye devam edeceğiz.” 

Arzularının, bugün belli bir aşamaya gelip çalışanlara bir müjdenin verilmesinden yana olduğunu ifade eden Arslan, teklifin kendileri için kabul edilebilir bir noktaya gelmesi halinde sözleşmeyi imzalayacaklarını bildirdi.

İYİLEŞTİRME YAKLAŞIK 80 LİRA CİVARINDA

Bir önceki yıl gerçekleşen enflasyonun üzerindeki bir orana sözleşme imzalamak istediklerini belirten Mahmut Arslan, bu noktaya ulaşılması halinde kendileri için sözleşmenin imzalanma aşamasına geleceğini kaydetti.

Hak-İş Genel Başkanı Arslan, sıkıntıların, sorunların ve grevlerin yaşanmasını kimsenin istemediğini dile getirerek, herkesin bir an evvel toplu iş sözleşmesinin masada sonuçlanmasından yana olduğunu ifade etti. Görüşmede, taşerondan kadroya geçen işçilerin toplu iş sözleşmeye dahil edilmesini istediklerini de aktaran Arslan, bu işçilere uygulanan yüzde 4+4’lük zammın günlenmesini talep ettiklerini vurguladı.

Teklif edilen iyileştirmenin ne kadar olduğunu sorulması üzerine Arslan, bunun 80 lira civarında olduğunu dile getirdi.

TÜRK-İŞ EYLEM KARARI ALDI 

NE OLMUŞTU?

Yaklaşık 200 bin kamu işçisinin 2019-2020 yıllarındaki mali ve sosyal haklarını içeren 2019 Dönemi Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Protokolü kapsamında hükümet ile Türk-İş arasındaki ilk görüşme 19 Haziran’da yapılmıştı. Pazarlık masasında işçileri temsil eden Türk-İş, en düşük ücretlerin 3 bin 500 liraya yükseltilmesi, tüm kamu işçilerine seyyanen brüt 300 lira zam, ilk altı ay yüzde 15, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylarda enflasyon artı 3 puan refah talep etmişti.

Buna karşın hükümet, 9 Temmuz’daki ikinci görüşmede, 3 bin 500 liradan az alan kamu işçisinin ücretinde 60 lira artış, tüm işçilere 2019’un ilk altı ayında yüzde 5, ikinci altı ayında yüzde 4 zam teklif etmişti.

TÜRK-İŞ’İN TEKLİFİNİ HÜKÜMET KABUL ETMEDİ

Türk-İş’in teklifi kabul etmemesi üzerine, hükümet zam teklifini yüzde 6+4’e yükseltti. Anlaşmanın sağlanamaması üzerine, yasal prosedür gereği İstanbul’daki Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nde grev ilanı asılmıştı.

İŞÇİLER GREVE GİDEBİLİR

19 Ağustos’a kadar sözleşmenin imzalanmaması halinde çeşitli iş yerlerindeki yaklaşık 30 bin işçi greve çıkacak. Taraflar arasında diyalog informel biçimde sürerken, hükümetin Kurban Bayramı’ndan önce yeni bir teklifte bulunması bekleniyor. Bu aşamadan sonra süreçle eğer iş yeri grev yasağı kapsamında değilse grev uygulanacak. Şayet ilgili iş yerindeki işçilerin dörtte biri grev oylaması isterse ve oylama yapılırsa oy kullananların çoğunluğunun kararı doğrultusunda grev kararı uygulanacak ya da uygulanmayacak.

Grev uygulanmazsa Yüksek Hakem Kurulu devreye girecek. En geç 60 gün içerisinde sözleşmeyi bağıtlayacak. Cumhurbaşkanı kararı ile grev ertelenirse Yüksek Hakem Kuruluna başvurulacak. Yüksek Hakem Kurulu, en geç 60 gün içerisinde sözleşmeyle ilgili kararını verecek.

Exit mobile version