Geçen günlerde ABD Başkanı Trump Çin’in, Huawei’yi kullanarak kullanıcı verilerini Çin Hükümeti’yle paylaştığını iddia etmesi üzerine Huawei’nin üst düzey yetkilileri ABD’de gözaltına alınmıştı. Gerilimi artıran son hamle Google cephesinden geldi. ABD pazarında satış yapmamasına rağmen dünyanın en çok telefon satan ikinci firması konumuna gelen Huawei, Android desteği olmadan yoluna devam edecek.
Google’ın kararı sonrası Qualcomm ve Intel de Huawei ile olan ortaklıklarını sonlandırdı. Nikkei, Alman yonga üreticisi Infineon Technologies’in, ABD’li bellek yongası üreticileri Micron Technology ve Western Digital gibi şirketlerin Huawei’ye yapılan sevkıyatları askıya aldığını da bildirdi.
KARAR HUAWEİ CİHAZLARA SAHİP OLANLARI ETKİLEMİYOR
Google’ın aldığı karar şimdilik Huawei telefonuna sahip olan kişileri etkilemiyor. Ancak Android işletim sisteminin güncellemesi yapıldığında Huawei kullanıcılarının yeni sisteme erişimi olmayacak. Android güncellemesi sonrası Google bünyesinde bulunan Gmail, Youtube, Google Play uygulamalarının Huawei telefonlarda çalışamayabileceği ifade ediliyor. Ancak Huawei kullanıcıları, Android işletim sisteminin açık kaynak sürümlerini indirip kullanmaya devam edebilecekler.
5G İÇİN ABD AMBARGOSU
Huawei, dünyada telekomünikasyon sektörünü çok daha üst düzeye taşıyacak 5G teknolojisinde de küresel yarışın en ön sırasında yer alıyor. Çin’in telekomünikasyon firmalarına yaptırımlar getiren ve ABD’li firmaların kritik iletişim ağlarında Çin malı ekipman kullanmalarını tamamen yasaklayan Trump yönetimi, “ciddi bir ulusal güvenlik meselesi” olarak gördüğü bu konuda müttefiklerinden de aynı tutumu beklediğini açıklamasının ardından Japonya, Avustralya ve Yeni Zelanda, dünyanın en büyük telekomünikasyon ekipmanı üreticisi olan Huawei’nin 5G ağları ile ilgili ihalelere girmesini yasaklamıştı.
HUAWEİ ŞİMDİ NE YAPACAK
Huawei’nin Android desteğinden yoksun bir şekilde faaliyet gösterme planları, bir süredir gündemdeydi. ABD’nin uluslararası arenada yarattığı baskıdan dolayı firma, mevcut konumunu korumak için bazı planlar yapıyordu.
Webtekno’nun haberine göre Huawei’nin Android desteği olmadan yoluna devam edebilmesi için üç seçeneği var:
1) Kendi işletim sistemini geliştirmek; cihazları bu işletim sistemiyle sunmak,
2) Yeni çıkaracağı cihazlarını Çin’deki gibi Google hizmetlerinden yoksun şekilde sunmak, cihazları sürekli olarak kendi güncellemeleriyle ve güvenlik yamalarıyla desteklemek,
3) Zamanında Nokia’nın yaptığı gibi Microsoft ile anlaşıp alternatif yola başvurmak.
İlk seçenek kulağa mantıklı gelse de sadece Çin kullanıcılarına ülkelerinde yasak olan Google uygulamarına alternatif yazılım desteği veren Huawei firmasının, Android işletim sistemine rakip olacak yazılımı kısa süre içerisinde geliştirmesi zor görünüyor. IOS ve Android platformlarına uygulama geliştiren üreticilerin de Huawei’nin yeni işletim sistemine uygulamalarını optimize etmesi uzun zaman alabilir. Aynı sorunla büyük umutlarla piyasaya sürülen Microsoft’un geliştirdiği işletim sistemini kullanan Nokia cihazlarda karşılaşmıştık. Nokia düşük satışlar nedeniyle yeni cihazlarında Android işletim sistemini kullanmıştı.
İkinci seçenek Avrupa’daki Huawei kullanıcılarının Çin kullanıcılarıyla aynı kaderi paylaşacağı anlamına geliyor. Bu seçenek hayata geçerse Huawei kullanıcıları Çin’de erişimi yasak olan Google uygulamalarına erişemeyecek. Google’ın yasaklı olmadığı ülkelerde kullanıcılar bu seçeneğe pek sıcak bakmayacaktır. Özellikle Çin menşeili bir cihaz kullanmak isteyenler Huawei yerine Xiaomi markalı cihazlara yönelecektir.
Üçüncü ve son seçenek de başlangıçta kulağa o kadar parlak gelmiyor. Zira zamanında Nokia ile ortak olarak piyasaya giren, ardından Nokia tükendikten sonra kendi adıyla akıllı telefon üreten Microsoft var. Mobil Windows sürümler, Android ve iOS karşısında hiçbir zaman baskın gelemediler. Microsoft, uzun bir süredir akıllı telefon piyasasına Surface Phone adı verilen yeni bir Windows Mobile ailesiyle katılmaya hazırlanıyor. Belki de Huawei, bu yola başvurarak hem kendi işletim sistemini yaygınlaştırma güçlüğünden kurtulur, hem de dünyanın en zengin şirketini arkasına alır. Elbette yine de son karar kullanıcılara ait olacak.