Ankara ile Washington arasında kriz başlıklarından birini oluşturan güvenli bölge sürecinde, Ankara görüşmeleriyle yol alındı. ABD’li heyetin katılımıyla Başkent’te üç gün süren görüşmelerin ardından yapılan ortak açıklamada, Türkiye’nin güvenlik endişelerini giderecek tedbirlerin hızla alınacağı vurgulandı.
Oluşturulması planlanan hattın ‘barış koridoru’ işlevi göreceği belirtilerek Suriyelilerin dönüşü için çaba harcanacağı kaydedildi. Görüşmelerin en hassas başlıklarından biri olan derinlik konusunda da taraflar ortak zemin oluşturulması için çaba ortaya koydu. Türkiye’nin 32 kilometre şartı ile ABD’nin 14 kilometre tezi masaya yatırıldı. Bu kapsamda, esnek bir yapının öngörüldüğü kaydedildi. Derinliğin, stratejik unsurlar göz önüne alınarak bazı bölgelerde artan bazı bölgelerde azalan bir plan uygulanması değerlendirmeye alındı.
Görüşmelerin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan ise önemli açıklamalar geldi. Ankara’daki 11. Büyükelçiler Konferansı’nda konuşan Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu konudaki talimatının ardından ABD Başkanı Trump’ın Erdoğan’ı arayarak ABD’nin buradan çekileceğini söylediğini belirtti. Çavuşoğlu, bu aşamada oluşturulan görev gücü ve Suriye Çalışma Grubu ile ABD’nin çekilme ve sonrasındaki süreci koordine etmeye çalıştıklarını kaydederek karşılıklı pozisyonlarını anlatan belgeleri ABD tarafıyla birbirlerine ilettiklerini anlattı. Askeri düzeyde teknik çalışmalar da yürüttüklerine işaret eden Çavuşoğlu, bunun sonucunda bir çerçeve belirlenmesi konusunda dün bir mutabakat sağlandığını dile getirdi. Çavuşoğlu “Ankara’da varılan mutabakatı çok iyi bir başlangıç olarak nitelendirebiliriz” ifadesini kullanarak özellikle bundan sonra atılacak adımlar ve detaylarla ilgili alınacak kararlara dair müşterek bir harekat merkezinin oluşturulacak olmasının önemine değindi.
Çavuşoğlu, ilgili kurumların katılımıyla detaylar konusunda ABD tarafıyla bir karar vereceklerinin altını çizerek şunları kaydetti: Bizim amacımız güvenli bir bölgenin oluşturulması. Bu bölgede YPG/PYD ve PKK tamamen temizlenmeli. Bunların hepsi birdir. Bunların tamamının temizlenmeli. Burada ABD ile Türkiye’nin ortak hareket etmesi, önce güvenlikle ilgili, daha sonra buraların istikrara kavuşturulması, Münbiç yol haritasında olduğu gibi önemli. Türkiye’deki mültecilerin ve Suriye’nin çeşitli bölgelerinden göç etmek zorunda kalanların geri döndürülmesi gibi insani boyutları da var… Bunun kapsamlı bir çalışma olduğunu vurgulayan Bakan Çavuşoğlu “Bu çalışmanın Münbiç yol haritasına dönüşmesine, oyalama sürecine girmesine müsaade etmeyeceğiz” dedi. Çavuşoğlu, diğer alternatifin ise söz konusu operasyonu tek başına yapmaları olduğuna dikkati çekti.