Gündüz tarlada akşam sahnede

Gündüz tarlada akşam sahnede

İki yıl önce tiyatro topluluğu kuran, Muğla’nın Menteşe ilçesi Yaraş Mahallesindeki köylü kadınlar, üçüncü oyunları ‘Sarı İnek’in provalarını yapıyorlar. Kadınlar, sabah saatlerinde büyük zahmetlerle başladıkları ev işlerini yürütürken bir yandan da gün içerisinde tarlada çapa yapıyor, ormandan odun kesiyor, topladıkları odunları kırıp el arabaları ile evlerine taşıyor. Günün ilerleyen saatlerinde hayvanlarına yem vererek süt sağıp yoğurt hazırlayan kadınlar, yemek hazırlayarak akşam eve gelen eşleri ve çocuklarıyla oynadıkları tiyatro oyununun provalarına katılıyor. Akşam saatlerinde belediyenin kendilerine tahsis ettiği iki otobüsle ilçe merkezine gelerek kültür merkezinde buluşan köy kadınları, hazırlandıkları oyunun provalarını yaparken, eşleri ise kendileri ile gelen çocuklara bakıyor.

‘KÖYLÜ KADIN DEDİK BU İŞİ BAŞARDIK’

Menteşe Belediyesi tiyatro eğitmeni ve oyuncu koçları ile hazırlıklarını sürdüren kadınlar, “Sarı İnek” adlı oyunda, köyde kaçırılan bir ineğin bulunması için geçen hikayede hünerlerini sergiliyor.

Kadınlar, 2017 yılında ilk tiyatro oyunları “Köy Düğünü”nü bir çok köyde sergilediler ve büyük beğeni topladılar. “Dünya Kadın Çiftçiler” gününde bir oyun sergileyen kadınlar, son olarak Mabel Matiz’in seslendirdiği “A Canım” şarkısının klibinde rol aldı.

Kadın oyunculardan 69 yaşındaki Adile Akıncı, tiyatroyla iki yıl önce tanıştığını ve bir daha bırakamadığını söyledi. Köydeki kadınların artık evlerinde çıkıp sahne tozu yutmaya alıştığını anlatan Akıncı, şunları söyledi: “Tüm kadınlar heyecanla provalara katılıyor. Biz bu işi heyecanla ve zevkle yapıyoruz. Tüm kadınların da tiyatroya katılmasını istiyoruz. Zaten akşama kadar ev ve tarla işleriyle uğraşıyoruz, ama akşamı sabırsızlıkla bekleyip tiyatro oyunumuzun provalarını yapıyoruz. Tiyatroya başladıktan sonra İstanbul ve Ankara’ya gittik ve oyunlarımızı oynadık. Köylü kadın hiçbir şeyden korkmaz, her şeyi yapar dedik ve bu işi başardık. Biz bunu içimizden gelerek yapıyoruz ve tiyatroyu çok seviyoruz. Oyunlarımızı bütün illerde sergilemek istiyoruz.”

KADINLARIN YAPABİLECEKLERİNİ HERKESE GÖSTERDİK

Yaraş Muhtarı eşi Fatma Aydoğdu ise tiyatroya iki yıl önce Mersin’e bağlı Arslanköy’de kurduğu tiyatroyla dünyaya sesini duyuran Ümmiye Koçak’tan etkilenerek başladıklarını dile getirdi.

Köyde kurulan tiyatroya kadınların büyük destek verdiğini ve yeni bir oyunda rol almak için kadınların adeta yarıştığını vurgulayan Aydoğdu, “Biz hiçbir işimizden geri kalmadık. Ev işlerimizi, tarla ve hayvancılık işlerimizi ve yemeğimizi akşama kadar hazırlayıp akşam sabırsızlıkla sahneye çıkmayı bekliyoruz. Eşlerimiz ve çocuklarımız da bize büyük destek veriyor. Biz bu işi çok büyük bir zevkle yapıyoruz. Biz tarlanın tozuna da sahnenin tozuna da alıştık artık. Muğla’yı tüm Türkiye’ye tanıttığımız için herkes bize teşekkür ediyor. Klipte oynadıktan sonra da çok telefon aldık. Biz kadınların neler yapabileceğini herkese gösterdik. Bundan sonra da yeni oyunlarla tiyatroya devam etmek istiyoruz” dedi.

 

Exit mobile version