Eklem rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan ve dünya genelinde sadece yengeç, karides gibi kabuklu deniz hayvanlarından elde edilen ‘glukozamin’, Kütahya Dumlupınar Üniversitesinden (DPÜ) bir grup bilim adamının 4 yıl süren çalışmaları sonucu frenk üzümünden sıvı olarak elde edildi. DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyokimya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Metin Bülbül ve öğretim üyesi Prof. Dr. Muhammet Dönmez’in frenk üzümünden sentezlediği kimyasal içermeyen bitkisel glukozamin, Türkiye’nin Çin’den yıllık yaklaşık 250 milyon dolar ödeyerek gerçekleştirdiği ithalatı bitirmesinin yanı sıra ülkeye döviz girdisi de sağlanması öngörülüyor.
Prof. Dr. Bülbül, Türkiye’de eklem rahatsızlığı yaşayan kişi sayısının 15 milyon civarında olduğunu belirten Bülbül, şöyle devam etti: “Bu yaygın hastalığın tedavisi konusunda bilim dünyasında kanıtlanmış en etkili yöntem glukozamin takviyesi. Glukozamin normal şartlarda insan vücudunda kıkırdak ve kemikler arası dokuyu oluşturan temel madde. Sağlıklı bir bireyde vücut tarafından doğal olarak üretilir ancak ilerleyen yaşlarda ve vücudun deformasyona uğramasıyla kıkırdak dokuda glukozamin üretimi durur. Bunun neticesinde de çeşitli eklem rahatsızlıkları ortaya çıkıyor. Bu maddenin dışarıdan alınmasıyla tedavi yapılabiliyor.” Bülbül, hayvansal maddelerden elde edilen glukozaminin ciddi yan etkileri olduğuna dikkati çekti.
Prof. Dr. Dönmez Türkiye’de satılan glukozaminin yurt dışından ithal edildiğini belirterek “Gelinen noktada bugüne kadar yıllık yaklaşık 250 milyon dolar ödeyerek ithal ettiğimiz bir ürünü yerli olarak üretebileceğiz. Daha şimdiden başlangıç olarak Japonya’dan 50 tonluk bir glukozamin ham maddesi talebi aldık” dedi.