‘Fotoğrafların Bende Güvende ♥’ sergisi Plan Be’de açılıyor

'Fotoğrafların Bende Güvende ♥' sergisi Plan Be'de açılıyor

Sergi, Mine Anafarta’nın birkaç yıldır sivri dilli bir Instagram projesi olarak yürüttüğü yüzlerce kolaj paylaşımı arasından bir seçkiyi, edisyonlu işler olarak çevrimdışı tedavüle sokuyor.

Dijital dünyanın görsel öğelerini avcı toplayıcı güdülerle biriktirerek kendi görsel arşivini oluşturan sanatçı, bu arşivden parçaları doğa dışı bir şekilde bir araya getirerek, iki boyutlu rüya fotoğrafları oluşturuyor. Anafarta’nın kolajlarında başta kadın, tabiat, toplumsal kimlikler ve ilişkilerin öne çıktığı temalar yer alıyor.

REKLAM SLOGANLARI VE ‘GİZLİ’ RUH HALLERİ

Anafarta, geri dönüştürülmüş popüler kültür öğelerinden oluşan kolajlarını, yıllarca çalıştığı reklam sektörünün sloganlarını andıran ve internet meme kültürünün alaycılığından beslenen tipografik elementlerle birleştirerek, kişilerin gizli ruh halini yansıtan ironik eserlere çeviriyor.

İkircikli mesajlar, güvenilmez nasihatler, karanlık itiraflar ile süslediği kolajlarını, oldukça idealize bir dünya yansıtmaya çalışan diğer sıradan sosyal medya paylaşımlarının arasına mayın gibi serpiştiren sanatçı, kolay tüketilebilir Instagram akışını ‘yapıbozum’a uğratıyor.

Sosyal medya paylaşımları izleyicide örtük bir rahatsızlık ve sorgulama hissi yaşatırken, eserlerin aynasında kendimizle yüzleşmeyi kabule sürükleyen bir tavır barındırıyor.

Üslubu popüler kültür unsurlarından yoğun bir şekilde beslenip pek çok türe yakınlaşsa da hiçbirine tam oturmayan, kendine has yeni ve güncel sanatçılardan biri olan Anafarta, insan ruhunun eşsiz kusurlarında salınımla kendi dönüşümüne de yârenlik ediyor.

Mine Anafarta hakkında

Mine Anafarta, 1978 yılında İstanbul’da doğdu. 2013 yılında, İstanbul’u ve mesleği olan reklamcılığı bırakarak Bozburun’a yerleşen Anafarta, şehir hayatından uzaklaşıp izole bir günlük rutine geçtiğinde içgüdüsel bir dönüştürme süreci de kendiliğinden başladı. Her an yanında bulundurduğu telefonundan kolajlar yaparken, çekildiği kendi mağarasından zamanın akışına müdahale edebildiğini farkettiğinde, bu üretim süreci gündelik hayatının değişmez bir parçası haline geldi. Sanatçının, çoğunluğu sadece dijital ortamda paylaşılan yüzlerce eseri var.

 

Exit mobile version