8. sınıf öğrencisi milyonlarca çocuk dün LGS heyecanı yaşadı.
Karar gazetesi eğitim yazarı Ali Barskanmay, soruları ve sonuçlara yönelik tahminlerini kaleme aldı. Barskanmay, ezberci okulların LGS ile eleneceğini savunurken, kitap okuma alışkanlığı olan öğrencilerin daha avantajlı olduğunu ifade etti.
İşte Ali Barskanmay’ın yazısı
Dün yapılan Liselere Geçiş Sınavı’na ( LGS) 1 milyon 74 bin 13 öğrenci başvuruda bulundu.
Geçen yıl LGS’ ye katılan öğrenci sayısı bir milyonun altındaydı. Bu yıl MEB tarafından daha az öğrencinin başvurması bekleniyordu.
Ancak okullar arasındaki eğitim öğretim farkı ve öğrencilerin daha iyi bir okulda okuma isteği başvuruları MEB’in aksine çıkarttı.
1526 devlet lisesine 139 bin 120 öğrenci LGS’den aldıkları puan ile mesleki teknik ve Anadolu, imam hatip, fen, Anadolu ve sosyal bilimler liselerine yerleştirilecek.
Ayrıca 74 özel okul da LGS puanına göre öğrenci alacak.
MEB, LGS sonuçlarını 24 Haziran’da açıklayacağını söylemişti.
Sınav sonuçları açıklanır açıklanmaz özel okul tercihleri başlayacak.
Özel okul tercihleri Haziran sonu ile Temmuz ayı aralığında yapılacak. Özel okul tercih eden öğrenci herhangi bir özel okula yerleştiğinde devlet okulu tercih etme hakkını kaybediyor. Temmuz sonu ağustos başında da devlet okulu tercihi başlıyor. Devlet okulu tercih takvimi ağustos sonuna kadar devam edecek.
GEÇEM YIL İLE MUKAYESE
Dün yapılan sınavda öğrencilerin başarı durumu nasıldı? MEB, cevap anahtarını bugün açıklayacak. Ancak birçok okul cevap anahtarını çıkarıp öğrencilerinin doğru yanlış sonuçlarını öğrenip değerlendirdi.
Bu yılı doğru değerlendirmek ve zihnimizde öğrencinin bu yılki durumuna dair bir tespitte bulunmak için geçen yıl ile mukayese etmek lazım.
Geçen yıla göre Türkçe bu yıl biraz daha kolay soruldu. İnkılap tarihi geçen yıla denk, din kültürü kavramlar üzerinden sorulduğu için bu yıl biraz daha zordu. Matematik geçen yıl ile aynı ağırlıktaydı. Fen soruları ise geçen yıla göre daha zordu
Öğrenciler bu yıl yeni nesil sorular üzerinden LGS’ye hazırlandıkları için soruları doğru yapma oranı geçen yıla nazaran daha yüksek.
2018 eğitim öğretim yılında LGS’den 17 öğrenci tüm dersleri doğru yapmıştı.
Bu yıl öğrencilerin yeni nesil sorulara hazır bulunmuşlukları sınavı daha az hata ile bitirmelerini sağladı. Vakıf okulları, şubeleşen özel okullar ve devlet okullarındaki rehber öğretmenler ile görüştüğümüzde bu yıl tüm derslerden tam yapan öğrenci sayısının geçen yıla göre öğrencilerin yaptıkları sonuca bakarak daha fazla olduğunu görüyoruz.
Tahmini bir rakam söylemek doğru olmaz lakin geçen yıl tüm dersleri doğru bilen öğrencilerin sayısını 10 veya 15 ile çarptığımızda bu yıl tüm dersleri doğru yapan öğrenci sayısı ile ilgili yüzlerce öğrenciye ulaşabiliriz.
Bu kesin bir rakam olmamakla birlikte dün görüştüğümüz eğitim camiasından arkadaşlarla zihnimizde canlanan tahmini bir rakam.
Buna bağlı olarak bu yıl hem devlet hem özel okul puanlarının yükseleceğini görüyoruz.
Okul puanlarında oluşacak değişim bu yıl öğrencinin alacağı puan üzerinden hangi okula kaç puan ile yerleşilebilir öngörüsünde bulunmak doğru olmaz. Her okulun öğrenci alım puanı yükselecektir. Öğrencinin bulunduğu yüzdelik dilimi ve sıralaması öğrencinin hangi okula yerleşeceğine dair bizi daha doğru bir sonuca ulaştırır.
TÜRKÇE HER BRANŞTA ZORUNLU KILINMIŞ
Dün gün boyu alanlarında uzman arkadaşlar ile soruları değerlendirdiğimizde sorular MEB’in yayınladığı örnek sorular ile paralel olduğunu gördük. Her ne kadar halen birçok okul ezbere dayalı eğitim verse de sorular bilgi ve bilgiyi yorumlamaya dairdi. Özellikle MEB örnek soru tarzıyla hazırlanan öğrenciler daha başarılı.
Türkçe soruları MEB’in örnek soruları ile paralel di. LGS’de hem sözel hem sayısal sorular Türkçe üzerine kurulmuş. Öğrenci sayısal çözerken Türkçe sorusu da çözmüş oluyor. MEB, branşlar arasında birlikteliğe dayalı sorular sormuş. Branşlar arasındaki farklılığı Türkçe bilme üzerinde giderip tüm branş sorularına Türkçe bilmeyi sorunlu kılmış.
KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI OLANLAR AVANTAJLI
Türkçeye vakıf, kitap okuma alışkanlığı olan, kelime hazinesi geniş, okuduğunu anlayan, bilgiyi yorumlama gücü yüksek, okuma üşengeçliği göstermeyen, görsel yorumlama gücüne sahip, yoğunlaşabilen, dikkatini toparlayan öğrencilerin yapmada daha başarılı olduğu sorular. Türkçe’de örnek sorularda sorulup beklenen uzun paragraf soruları LGS’de Türkçe branşı yerine fen ve matematikte sorulmuş. İnkılap tarihi ve din kültürü dersleri de ders ile ilgili kavram bilme, okuduğunu anlama ve branşın akademik bilgisi mi bilme üzerine kurulmuş.
Fen bilimleri D grubu 12. soru çok tartışılan soru oldu. Müfredat kitaplarında verilen bilgiye göre ulaşılan sonuç ile metinde verilen bilgiye göre ulaşılan sonuç arasında çelişki görülüyor. Birçok veli bu sorunun iptali için pazartesi başvuruda bulunacak.
Ezber ağırlıklı eğitim veren okullar, özellikle devlet okulları, diğer okullara göre bu sınavın elenen okulları olacak. Geçen yıl görülen özel okullar ile devlet okullarındaki puan farkı bu yılda yaşanacak.