Emeklilikte yapılan prim ödeme yöntemleri, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) dikkatini çekti. Son dönemde birçok kişinin emeklilik gün sayısı ve primleri de iptal edildi.
Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Ali Duman “Birçok emeklinin hizmetleri incelemeye alındı. Sigorta prim ücretleri ödenmiş olsa dahi, ‘fiili olarak çalışmadığı tespit edilen emeklilerin’ öncelikle çalışmadığı halde ödenen hizmet süreleri iptal edildi. Böylelikle geriye kalan süre emekli olmaya yetersiz geldiğinden maaşları durduruldu. İptal edilen günler sebebiyle yıllardır alınmış olan emekli aylığı yersiz ödeme durumuna düştüğünden, bugüne kadar aldıkları tüm aylıkların toplam tutarını yasal faiziyle birlikte ödemek zorunda kaldılar” dedi.
Duman “Örneğin; emekli olabilmek için yaşını doldurduğu halde çalışma günü eksiği nedeniyle üç yıl boyunca, iş yeri sahibi bir tanıdığının yanında çalışmadığı halde sigorta primini ödemiş ve 2014 yılında 3 bin 600 gün ile emekli olmuşsa ve 2019 yılında yapılan incelemeler neticesinde sigorta primi bedeli düzenli olarak ödenmiş olsa dahi kişinin aktif çalışmadığı tespit edilmişse, öncelikle; çalışmadığı halde üç yıl boyunca ödediği bin 80 gün hizmeti iptal ediliyor ve ödenen prim tutarları hazineye aktarılıyor ve geriye kalan süre 3 bin 600 eksi bin 80 gün, yani 2 bin 520 gün emekli olmaya yetmediği için maaşı kesiliyor” diye konuştu.
FAİZİYLE GERİ İSTENİYOR
Ali Duman “Yıllarca 2 bin 520 gün hizmet ile emekli aylığı aldığı belirtilerek 2014 yılında emekli olduğu için 2019 yılına kadar almış olduğu beş yıllık maaşı yasal faiziyle geri isteniyor. Ülkemiz koşullarında en düşük emekli aylığı bin lira olsa da ortalama aylık 2 bin lira seviyesindedir. Ortalama 2 bin lira aylık almış emekli için beş yılda 100 bin liradan fazla borçla yüzleşerek ödemek zorunda kalıyor” dedi.