Efsane isimlerin izinde ‘Başka Şehirler’

Efsane isimlerin izinde 'Başka Şehirler'

Keşfetme merakımızı irdeleyen, gerçekle düş arasında uzanan yolculuklara zemin hazırlayan kitapta mekânlar insanları, insanlar mekânları anlatıyor.

Marco Polo’nun Cenova şehriyle başlıyor kitap. Kitabın kapağında da yine Cenova’nın ünlü deniz feneri bulunuyor. Yazara göre bu şehrin diğerlerine göre ayrıcalığı var; Cenova asırlar önce dünyayı keşfetmek için yola çıkan kaşiflere esin kaynağı olmuş, Avrupa’yı uzak denizlerin bilinmez limanlarına bağlamış. Günümüzde sıradan bir Avrupa şehri gibi görünse de geçmişinde pek çok görkemli olaya tanık olmuş. Şehrin o günlerini hatırlatan Remzi Gökdağ, bugünkü sokaklarında kısa bir yolculuğa çıkıyor, Cenova’nın yıllar içinde yaşadığı değişimi özetliyor.

Bir önceki kitabı Sevgili İstanbul’da eski İstanbul’un anılarını yirmi isimle yaptığı röportajlarla anlatan Gökdağ, yeni kitabında yirmi farklı kenti, yirmi ünlü ismin rehberliğinde geziyor.

Başka Şehirler, yazarın gezmekten ve keşfetmekten aldığı hazzın, sınırsız merakının örnekleriyle dolu bir derleme. Kitapta yer alan şehirlerin ortak özelliği geçmişte sahip olduğu şöhret. Bazıları bu unvanlarını hala korusa da çoğu eski günlerini özlemle arıyor.

Tarih sayfalarında kalan bazı olayları tekrar hatırlamamızı sağlayan kitap, aynı zamanda şehirlerin geçmişinde iz bırakan kişilerin yaşamlarından da kesitler sunuyor. Alpler’in büyüleyici yamaçlarından Vahşi Batı’nın çöllerine, Paris’in kaldırımlarından Palermo’nun dar sokaklarına uzanan bu serüvende yirmi şehirle birlikte yirmi farklı yaşam anlatılıyor. Efsane isimlerin eşliğinde, bazen hüzünlü bazen neşeli geçen seyahatler tarih, kültür ve siyaseti keşfetme tutkusuyla harmanlıyor. Ressam, gezgin, yazar, fotoğrafçı, bilim insanı ve müzisyenlerin de bulunduğu kişilerin izinde devam eden yolculuklar ilginç, meraklı ve heyecanlı…

Seyahati seviyorsanız, tarihe gönüllüyseniz, keşfetmeyi özlüyorsanız, merak kapasiteniz yüksekse bu kitap tam size göre.

YİRMİ İNSAN YİRMİ MEKAN

Kitap yirmi bölümden oluşuyor. Her bölümde farklı bir şehir ve o şehirle özdeşleşen bir isim anlatılıyor:

Cenova – Marco Polo

Amsterdam – Rembrandt

Los Angeles – Charles Bukowski

Berlin – Marlene Dietrich

Pamplona – Ernest Hemingway

Paris – Robert Doisneau

Prag – Milan Kundera

Zürih – Lenin

San Francisco – Jack Kerouac

Palermo – Lampedusa

Luzern – Mark Twain

Taos – Kit Carson

Los Alamos – Oppenheimer

Porto – J.K. Rowling

Monterey – Jimi Hendrix

Bilbao – Frank Gehry

Bern – Albert Einstein

Death Valley – Walter Scott

Mainfeld – Johanna Spyri

Arizona – Geronimo

‘HAYAL ETMEK KEŞFETMENİN İLK KURALIDIR’

Kitapta, çeşitli tarihlerde yaptığı yolculuklardan geriye kalan notlara yer verdiğini söyleyen Remzi Gökdağ, seyahat planlarını yapmadan önce gideceği yer hakkında detaylı bilgiler topladığını, o şehirler hakkında yazılmış, bulabildiği kitapları önceden okuduğunu belirtiyor ve ekliyor:

“Farklı mekanları, birbirinden ilginç kişilerin rehberliğinde gezmeyi seviyorum. Onların yaşam öykülerini, yaşadıkları yerleri gözümde canlandırmaya çalışıyorum. Geleceği değiştiren kader anlarını, şehirlerin tarihinde yaşanmış sıra dışı olayları hatırlıyorum. Yani bir anlamda bulunduğum o sokaklarda düşsel bir yolculuğa çıkıyorum.”

Keşfetmek için önce hayal etmenin zorunlu olduğunu ifade eden Remzi Gökdağ, kitapla ilgili şunları söylüyor:

“İzlediğim bir film sahnesi, dinlediğim bir melodi ya da bildiğim bir koku sevdiğim şehirleri hatırlatır. Böyle anlarda düşüncelere dalıp giderim. Geçmiş zamana döner, geride bıraktığım şehirleri hayal ederim. İçinde bulunduğum sahnenin dekoru aniden değişiverir, tarihin solmuş hikâyeleri canlanır. Taht kavgalarının, savaşların, aşkların ortasında bulurum kendimi. İmkânlarımız sınırlı olsa da hayallerimiz sonsuzdur. Düş kurmaktan çekinmeyin, kendi gizemli şehirlerinizi yaratın. Sıradan mekânları, orada yaşayanların hikâyeleriyle süsleyin. Geçmişin unutulan izlerini hayalinizde renklendirin. Yeni dünyaların kapılarını aralayacak, renkli diyarlara yelken açacaksınız.”

REMZİ GÖKDAĞ KİMDİR?

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’ni bitirdi. 1989’da Cumhuriyet Gazetesi’nde muhabir olarak çalışmaya başladı. 1993 yılında “Çetin Emeç Gazetecilik Ödülü” ve “Çağdaş Gazeteciler Derneği Yılın Gazetecileri” ödüllerini kazandı. Los Angeles’ta on, Moskova’da bir, Zürih’te beş, Dubai’de bir yıl yaşadı. Bu süre içinde yaptığı haber ve röportajları çeşitli gazete ve dergilerde yayınlandı.

İlk kitabı “Park Otel Olayı” 1992’de, 11 Eylül saldırılarının ardından Amerikan medya kuruluşlarının habere yaklaşımını inceleyen kitabı “Amerikan Medyasında 11 Eylül” 2001 yılında çıktı. Eski İstanbul’un kaybolan günlerini, 20 unutulmaz isimle yaptığı röportajlarla yansıtan “Sevgili İstanbul” kitabı 2015’te yayınlandı. Son kitabı “Başka Şehirler“i 2019’da tamamladı. Kitapta dünyanın farklı kentlerine yapılan yolculuklardan renkli izlenimler anlatılıyor.

İlgili Efsane isimlerin izinde ‘Başka Şehirler’ haberiyle ilgili sizde görüşlerinizi yazarak gündeme dahil olabilirsiniz. 

Exit mobile version