Edebiyat Festivali kapanışını Cemil Meriç yaptı

edebiyat-festivali-kapanisini-cemil-meric-yapti

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi ile İstanbul Üniversitesi Genç Yazarlar Birliği Kulübü’nün birlikte organize ettiği “Yedi Tepe Yedi Mekan Genç Edebiyat Festivali”, art arta gerçekleştirdiği ve İstanbul’un seçkin kültür mahfillerini aydınlatan programlarını Üstat Cemil Meriç ile nihayetlendirdi. Kalabalık bir dinleyici grubu ile gerçekleşen kapanış, ilk günün mekanı olan TYB İstanbul’da yapıldı.

İstanbul’u hem mekân hem de şiir tadına yaşatan ve yedi ayrı mekânda dopdolu bir içerik sunan festival, Üstat Cemil Meriç’in anlatıldığı program ile son buldu. Kapanış konuşmasını yapan TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, kültür alanındaki atılımları gerçekleştirmenin, gençlere daha fazla alan açmak, organizasyonlarda önemli roller üstlenmekle olacağına inandığını kaydetti ve sözlerini şöyle sürdürdü:

İSTANBUL KÜLTÜR HAYATINA NİTELİKLİ BİR KATKI

“Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi olarak gençler için çalışmaktan gençlerle birlikte faaliyetler yapmaktan büyük memnuniyet duymaktayız. Gençleri ihmal eden kurumlar geleceğe kalamazlar. Biz İstanbul’un kültürüne sanatına nitelikli programlarla katkıda bulunmaya devam edeceğiz. Başlattığımız büyük kültür yürüyüşünde yanımızda her zaman gençlerimiz olacak.

Yeditepe Genç Edebiyat Festivali sponsorsuz, desteksiz, sadece emeklerini ve yüreklerini bir araya getiren bir grup edebiyat sevdalısının muhteşem bir başarısıdır. Yedi gün süren etkinlikler boyunca genç edebiyatseverlerin müthiş ilgisine mazhar olmak ülkemiz ve geleceğimiz için sevindirici bir durumdur. Edebiyatın birleştirici güzelleştirici yanına olan ihtiyacımız her geçen gün artmaktadır. Bu sebeple kültür edebiyat çalışmalarımıza durmadan yorulmadan devam edeceğimizi bütün kamuoyuyla paylaşmak isterim.”

İstanbul Üniversitesi Genç Yazarlar Kulübü Başkanı Necati Mert Gümüş Üniversite öğrencileri olarak kültürel çalışmalarda bulunmanın kendilerinin gelişimine büyük bir katkı sunduğunu belirterek edebî çalışmalarını sürdüreceklerini, konuşmacı olan tüm akademisyen ve yazarlara, kulüp üyelerine ve desteğinden ötürü TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı’ya teşekkür ettiklerini söyledi.

BU ÜLKE BÜYÜK BİR FETİH HAREKETİDİR

Üstat Cemil Meriç’in iki yıldan fazla asistanlığını yapmış olan Prof. Dr. Mehmet Tekin, “Cemil Meriç, Türkiye’nin Ruhu” başlıklı konuşmasında Meriç’in Türkiye’nin kültür ve fikir hayatına tesiri olduğu kadar, şahsî başarılarında da önemli pay sahibi olduğunu ifade etti. Üstadın Bu Ülke kitabını bizzat tashih ederek yayınevine teslim ettiğini anlatan Mehmet Tekin, “Cemil Meriç’in Bu Ülke’si bir ihtilal havasındadır.

Müthiş bir sevgi halesi oluşturdu. Kitabın tümü eleştirel denemedir. Tür bağlamında hiçbir kitabı bu kitapla yarıştıramıyorsunuz. Bu Ülke’nin böyle bir fetih hareketine yürüyeceğini basıldığı yıllarda kimse tahmin etmiyordu. Yalnızca Bu Ülke değil, diğer kitaplarının da geniş kitleler tarafından ne kadar çok rağbet gördüğünü yaşarken görebilmesini isterdim.” diyerek her kesimden insanlar tarafından okunan Cemil Meriç’in okur profilinin sosyolojik araştırma konusu olduğunu belirtti.

Söyleşilerin sonunda şair Şadi Kocabaş ve Bünyamin Güler kendi şiirlerini seslendirirken, İÜ Genç Yazarlar Kulübü’nden öğrenciler edebiyatımızın önde gelen şairlerinin şiirlerini okudular. 

Exit mobile version